Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Acostar-se a l’Arxiu del Port i visitar les exposicions vora mar, les propostes culturals del Port

A més, es pot col·laborar amb el Museu del Port virtualment i el Teatret del Serrallo cerca talents amb PortAutors

Arxiu del Port Arxiu del Port PORT DE TARRAGONA
Cultura Redacció Infocamp
Dijous, 09 Juliol 2020 16:50

Per a la construcció del nou moll del Port de Tarragona, el moll de Balears, que ha d’esdevenir el moll per a creuers de Tarragona, calen milers de tones d’escullera que es duen amb unes embarcacions anomenada gànguils. En aquest cas, dos gànguils duen el material d’escullera diàriament via marítima des del port de Vallcarca reduint l’impacte ambiental. Les embarcacions gànguils són vaixells que van directament des de Vallcarca a les obres del Port de Tarragona. Un cop allí, per via satèl·lit, obren la bodega i deixen anar les pedres al lloc previst. L’Arxiu del Port ens proposa observar un document de fa 200 anys que se serva a les seves dependències, on el 6 de juliol de 1820 la Junta Protectora de les Obres del Port de Tarragona expedia un certificat de pagament al calafat Serafí Aymat per a les tasques efectuades al gànguil ‘Venadito’.

També des de la setmana passada l’Arxiu celebra el seu aniversari sota el lema ‘30 anys al vostre costat!’, amb un nou logotip commemoratiu i publicant un vídeo al seu canal de Youtube, com a un petit homenatge a les persones que d’ençà del 4 de juliol de 1990 han estat presents en la seva història. I, conjuntament amb Publicacions del Port, es posa a l’abast de tot el públic, gratuïtament, els llibres editats per l’entitat portuària, mitjançant les xarxes socials, #lecturesconfinades, que es poden consultar i descarregar. També ambdues entitats convoquen la IX edició del Premi d’Investigació Port de Tarragona amb un dels premis més importants en l’àmbit historiogràfic del territori. 

Tres itineraris expositius

Des del Moll de Costa, en un entorn marítim es poden contemplar tres mostres expositives que han reobert en els mateixos espais expositius i horaris que abans de la pandèmia. L’horari expositiu de tots els recintes és de dimarts a dissabte de 10h a 13h i de 17 h a 20h. Diumenges i festius d’11h a 14h i dilluns és tancat. Les exposicions es podran visitar fins al 31 d’agost. Cal remarcar que es garantiran tots els requisits previstos a conseqüència de la crisi de la Covid-19.

Així, es pot tornar a transitar per l’espai expositiu del Tinglado 1, vora la mar, per gaudir de les mostres ‘Expressions. Homenatge a la Dona’ de Carmen Valverde i ‘Vent de Dalt. Escuela de Marineria del Nàutic de Tarragona’ impulsada pel Museu del Port mentre que al Refugi 1 es pot veure la mostra de ‘Telos’ de Carme Porta. L’entrada a tots els recintes és lliure.

‘Vent de Dalt o aprendre a navegar. Escuela de Marineria del Nàutic de Tarragona’, que es pot veure al Tinglado 1, forma part dels actes de celebració del centenari del naixement de Tomás Forteza Segura. El Museu d’Art Modern de Tarragona va inaugurar el passat febrer l’exposició vinculada al seu vessant de poeta i llibreter, per la nostra part l’exposició mostra la seva faceta de director de l’escola de Marineria del Club Nàutic de Tarragona. L’exposició és organitzada pel Museu del Port de Tarragona, amb el suport i la col·laboració de Tomàs Forteza Antonio, del Reial Club Nàutic de Tarragona i dels antics alumnes de l’Escola que han cedit imatges i material per poder portar a terme l’exposició.

També al Tinglado 1, ‘Expressions. Homenatge a la dona’ de la terrassenca Carmen Valverde, recull el projecte de fer un homenatge a les dones. Una iniciativa que aplega setze retrats de gran format en el qual diferents dones mostren expressions i estats mentals i emocionals. “El meu objectiu com a dona i artista és aconseguir que l’espectador femení, després de veure aquesta col·lecció, surti de la sala carregada d’energia positiva; i que l’espectador masculí prengui consciència de la grandesa i força de la dona”, explica la seva autora, qui afegeix que “per al públic més jove vol transmetre una exposició divertida, que els cridi l’atenció pel format i intensitat cromàtica de l’obra.... Que els convidi a fer-s’hi “selfies”. I conclou que “la millor recompensa a un any intensiu de creació seria que la col·lecció es convertís en un factor d’ajuda psicològica a les dones que per circumstàncies de la vida hagin pensat que són insignificants. L’obra fonamentada en elles els ha de fer veure que no ho són d’insignificants, sinó tot el contrari”.

Mentre que al Refugi 1, l’exposició ‘Telos’, de Carme Porta, explora la representació de la natura a través d’un diàleg entre el visible i invisible. El seu objectiu parteix de l’observació directa de la natura i de la memòria com aquella experiència personal, que es desplaça de manera constant i sorprenent a través del laberint de la vida, amb la finalitat única de trobar el lloc que ens correspon. Paral·lelament, ‘Telos’, en el món grec, apel·la a la màxima virtut, aquella que genuïnament humana reivindica el nostre destí, això és la capacitat d’autorealitzar-se amb plenitud. L’exposició consta de quatre apartats: l’aproximació a la natura sota l’òptica impressionista, la natura entesa com una manera de pensar el temps, la percepció del món natural com un fluid que relaciona unes coses amb les altres i la representació de l‘invisible a través del diàleg que s’estableix entre les formes belles i la seva indeterminació.

Col·laborem amb el Museu

A final d’any el nou Museu del Port obrirà portes, després de la fase actual de rehabilitació integral, per tal d’incorporar nous formats participatius i espais per continuar servant el patrimoni portuari, i en aquests mesos repensa com manté la seva relació amb la ciutadania realitzant un seguit de propostes. Una de les iniciatives és el MPT a casa, que porta la col·lecció del Museu a casa. Es pot descobrir el seu fons a les xarxes socials, les imatges que formen part de la història i els vídeos de les activitats que s’han compartit amb tothom. Es pot rebre informació de les activitats seguint el perfil a Twitter @museuporttgna.

I també des d’aquesta entitat museística, es repensa la manera d’acostar-se al públic en aquest temps de confinament i presenta la iniciativa ‘Fem memòria...’, una nova secció en la qual cal la col·laboració del públic. El Museu disposa d'un arxiu de fotografies històriques i vol contrastar i completar la informació d'algunes imatges gràcies a les vivències i coneixements de les persones del territori. La informació es facilitarà al Facebook del Museu els dilluns i els divendres per recuperar entre tots la història del nostre Port.

PortAutors 2020

Pel que fa al Teatret del Serrallo, convoca la tercera edició de PortAutors, la mostra artística musical de l’any, que busca aplegar les veus amb més talent del territori. Les bases de la convocatòria del PortAutors 2020 es poden consultar a totes les xarxes socials, tant de PortAutors (facebook i instagram) com del Teatret del Serrallo (facebook, instagram i twitter) així com a la pàgina web del Port de Tarragona, el Teatret en marxa. Les inscripcions estaran obertes fins al 15 de setembre i la mosta atorgarà tres premis diferents. El gran esdeveniment final serà el pròxim 14 de novembre, al Teatret del Serrallo, on hi haurà l’actuació dels sis finalistes.

Totes les activitats són en el marc de la commemoració del 150 aniversari de la Junta d’Obres del Port de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: