Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tot a punt pels Tres Tombs de Sant Antoni, a Valls

Valls obre el diumenge la temporada de Tres Tombs, una celebració declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional / Els forners oferiran el tradicional tortell per la diada

Valls obre el diumenge la temporada de Tres Tombs, una celebració declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional Valls obre el diumenge la temporada de Tres Tombs, una celebració declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional VISITA VALLS
Cultura Redacció Infocamp
Dijous, 09 Gener 2020 08:46

Valls acollirà el diumenge 12 de gener els Tres Tombs de Sant Antoni, una celebració declarada per la Generalitat Festa Tradicional d'Interès Nacional i una de les més importants del país. Hi participarà la millor col·lecció de carros que es pot veure desfilar per Catalunya i que té a la capital de l'Alt Camp i al seu Centre Històric un dels itineraris de més bellesa plàstica i espectacularitat. La celebració obre el calendari de grans cites festives que la ciutat de Valls organitza al llarg de l’any, en uns Tres Tombs que atresoren un veritable museu viu del transport amb cavalleries que abandonen els seus llocs de custòdia per fer-se ben visible a les places i carrers.

Entre les activitats prèvies cal destacar que el dissabte 11 de gener, i com a acte de vigília, diversos cavalls i carros recorreran la ciutat anunciant la festa de l’endemà. Serà a partir de les 19 hores des de la Sala Kursaal i passejaran per diversos carrers i places seguint el següent recorregut: pl. Sant Francesc, c. Sant Antoni, Major, pl. Blat, c. Cort, el Pati, c. Jaume Huguet, Font de la Manxa, c. Anselm Clavé, Avenir, Vallvera, pg. Estació, c. Anselm Clavé, Font de la Manxa, c. Jaume Huguet, muralla del Castell, pl. Sant Francesc, ctra. Barcelona i sala Kursaal.

La diada dels Tres Tombs

Els actes principals seran el 12 de gener. Així, diumenge a partir de les 11.30 h tornaran a ser més de 300 cavalls i més de 100 carros i cavalleries els que prendran els principals carrers de la ciutat. El moment més esperat arribarà al final, quan en el tercer tomb, aproximadament a les 14 hores, els carros enfilen des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut popularment com a “tomb de l’ajuntament.” Paral·lelament, a les 13 h a la porta de l’església de Sant Antoni, tindrà lloc la benedicció de les cavalleries. En el decurs de l’acte, el temple roman obert i, al pas de la comitiva, el toc de campanes anuncia la ritual benedicció de cavalleries i de tots els animals domèstics assistents.

En l'edició d'enguany es consolida la iniciativa impulsada per la Societat de Sant Antoni, els forners de Valls i la regidoria de Comerç i Turisme per recuperar el clàssic tortell de Sant Antoni que es repartirà durant la diada. Es preveu vendre més de 400 tortells que elaboraran per a l'ocasió la Pastisseria Fabra, el Forn del Carme, La Barcelonesa i el Forn Manel.

La devoció vallenca a Sant Antoni Abat

Com és habitual en l’orde de Sant Antoni Abat, el seu convent i hospital estaven situats prop d’un portal de la muralla que tancava la localitat, el del camí de Montblanc, que portava també el nom de Sant Antoni. S’ignora la data de la seva fundació, però molt probablement fou a començament del segle XIV. L’any 1723 els antonians van demanar el trasllat del convent a causa de l’estat ruïnós en què es trobaven els edificis. Així el 1735 es va posar la primera pedra del nou establiment intramurs, que és el que encara coneixem avui, i l’any següent ja es va beneir. Els frares s’hi van estar fins l’extinció de l’orde, el 1787, quan els seus béns van passar a l’hospital de Sant Roc, mentre que l’església esdevindria parroquial. Avui des de la seva porta es realitza la benedicció de les cavalleries i altres animals domèstics.

L'any 1879 situem la primera constància escrita dels Tres Tombs Vallencs, al 'Diario Vallense'. Parla extensament de la festa de Sant Antoni Abat i de les tradicionals curses al voltant de l'església. El 1899 trobem la primera referència de la cercavila del dia 16, vigília, que anuncia la festa de l'endemà.

La primera vegada que es perden els Tres Tombs és del 1935 al 1939 quan no es realitzen, arran la Guerra Civil espanyola. El 1940 es recuperen i tenen continuïtat fins al 1967 que serà l'últim any que se celebraran d'una forma continuada. El dia 17 de gener se seguí oficiant la missa en honor a Sant Antoni Abat i es beneïen les coques de la festivitat.

El 1974 i 1795 el Xolo i el Pons tornen a engegar aquesta festa a Valls. Això donaria peu perquè a finals de l'any 1979 al bar Quec de Valls, el Quec, el Batalla, el Salvet, l'Arturo i el Xolo -amics i amants dels carros i dels cavalls- comencessin a treballar en la recuperació de la festa. El 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornaven a recórrer els carrers de Valls.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: