Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Xarxa Vendrellenca convida la ciutadania a commemorar l’any Josep Cañas

L'organització ciutadana declara per Cap d'Any l'inici del 115 aniversari del naixement d'aquest artista polifacètic del Baix Penedès

Retrat de l'artista Josep Cañas Retrat de l'artista Josep Cañas CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Dimecres, 01 Gener 2020 14:41

La Xarxa Vendrellenca ha declarat a través d'un comunicat a tota la ciutadania, que avui comença l’any Josep Cañas en commemoració del 115 aniversari del seu naixement i, per tant, tots els seus integrants ens comprometem a treballar per donar impuls a la seva figura i obra a tot arreu.

Josep Cañas i Cañas va ser un artista polifacètic baix penedesenc que va néixer a Banyeres del Penedès el 23 de maig de l'any 1905, i va morir al Vendrell l'any 2001. La seva obra com a dibuixant, escultor i escriptor és rica, diversa i transversal, ja que traspassa diferents gèneres artístics. El 23 de maig de 2020 es compleixen 115 anys del seu naixement i per aquest motiu, des de la Xarxa Vendrellenca, que és una organització civil del municipi de Vendrell integrada per 5 associacions de veïns del municipi i el Col·lectiu d'Aturats del Baix Penedès, en col·laboració amb la fundació Josep Cañas i l'Ajuntament de Banyeres del Penedès. Hem convingut, durant aquest any 2020, impulsar la seva figura i obra com artista polifacètic que va deixar un llegat etern, commemorant el 115 aniversari del seu naixement i declarar l'any 2020 "Any Josep Cañas".

La seva obra

L'obra de Josep Cañas, va traspassar l'art mitjançant les diverses formes d'expressió a través de l'escultura, els dibuixos, les obres teatrals, i els seus pensaments convertits en llibre, aquests són un dels pilars on descansarà eternament la cultura baix penedesenca. La seva obra escultòrica tan rica i diversa que a través de la seva vida va fer, avui corona espais molt diferents, entre altres ens podem trobar els monuments dels Castellers al Vendrell o a Vilafranca del Penedès, el monument a la Sardana de Montjuïc a Barcelona, o el relleu a les missions de la missió de Sant Carles Borromeo (Califòrnia). El seu llegat teatral és un relat singular del món en el qual vivia transcrit al paper. I així ho va deixar palès a través de les obres com "Camí d'espines" o "Vida o mort". Els seus pensaments escrits al llibre que porta per títol "Espines i flors" són la transmissió de les seves visions particulars del món on vivia i els seus dibuixos, una singularitat diversa i molt rica de tot allò que el mestre veia al seu voltant, que avui és, un fidel reflex del segle vint, transcrit al paper a través de "Els 700 rostres", una obra que recull dibuixos fets durant tot el segle vint. La seva obra a Mèxic una visió dels indígenes en la seva estada entre 1945 i 1953 o la seva obra protesta contra l'art modern 'El Vandalisme Glorificat'.

És per aquest motiu que des de la Xarxa Vendrellenca, amb el recolzament de la Fundació Josep Cañas, volem convida a tota la ciutadania a participar en l'any Josep Cañas afegint-se a aquesta commemoració del 115 aniversari del seu naixement, fent actes des de les institucions i particulars que vulguin fer-ho, o participant en aquest actes per donar conèixer la seva singular figura a mes de la l’ obra rica i diversa.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: