Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Barcelona i el Vendrell, escenaris del centenari de l'Orquestra Pau Casals l'any 2020

La programació presenta concerts a càrrec de la Camerata de Salzburg, The Orchestra of the Age of Enlightenment i l'Orchestre de Paris, un concert popular al Vendrell i una exposició sobre l'orquestra

Imatge del logotip que s'ha creat per commemorar el centenari de l'Orquestra Pau Casals Imatge del logotip que s'ha creat per commemorar el centenari de l'Orquestra Pau Casals XAVI TOSCANO / ACN
Cultura Infocamp/ ACN
Dijous, 28 Novembre 2019 21:21

La Fundació Pau Casals commemorarà l'any 2020 el centenari de l'orquestra que va fundar el reconegut músic vendrellenc amb la programació de tres concerts a l'Auditori de Barcelona el proper mes de juny. La Camerata de Salzburg, la de París i The Orquestra of The Age of Englishtenment tocaran un recull de les millors peces que va dirigir el mestre Casals en diferents etapes de la seva carrera. La programació del centenari de l'Orquestra Pau Casals, que s'ha presentat aquest dijous al Vendrell, també preveu una exposició simultània a Barcelona i el Vendrell, la seva ciutat natal, una diada de record a Casals i un concert popular. La Generalitat també commemorarà el centenari.

Els tres concerts a l'Auditori de Barcelona es faran els dies 19, 21 i 22 de juny. Obrirà la programació la Camerata de Salzburg, una de els principals orquestres de cambra a nivell mundial, que comptarà amb el concertino Gregory Ahss a la batuta i el jove violoncel·lista Edgar Moreau, que interpretaran obres de Haydn i Mozart. El dia 21 serà el torn de The Orquestra of the Age of Enlightenment, dirigida pel reconegut director Mark Elder i amb el prestigiós pianista Stephen Hough, que faran peces de Wagner i Liszt. L'Orquestra de París, dirigida per Hannu Lintu tancarà aquests tres concerts el dia 22 de juny, amb obres de Beethoven i Richard Strauss. El director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, ha destacat l'esforç que han fet per aconseguir uns preus populars per aquests concerts "perquè aquest era l'esperit de Casals, que volia fer arribar la musica a tothom".

Prèviament a aquestes tres audicions, el dia 17 de juny, el CaixaForum de Barcelona, acollirà la Diada Pau Casals, un acte-concert amb la participació de Maria Casals i on ja s'ha confirmat que també hi participaran ciutats amb qui Casals hi va tenir un vincle important, com Montevideo o Texas.

A banda d'aquestes audicions, el Vendrell, la seva ciutat nata,l l'hi retrà un homenatge el 10 de juliol amb un concert a la plaça Nova. Serà un concert simfònic a l'aire lliure per commemorar el concert que Pau Casals va regalar el mateix dia a la seva població, l'any 1927. En aquest cas la música anirà a càrrec de l'Orquestra Simfònica Camera Musicae dirigida per Jordi Mora i que interpretarà una selecció de les millor obres que habitualment dirigia Casals.

El Vendrell continuarà el llegat i els valors de Casals

Per la seva banda, l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha remarcat que el 2020 "serà un any important al Vendrell", amb la coincidència de l'any de la capitalitat de la cultura catalana, el centenari de l'Orquestra Pau Casals i el 40è Festival Internacional de Música Pau Casals. Amb tot, més enllà del llegat musical de Casals, l'alcalde ha posat l'accent en el fet que "a partir dels valors que va deixar el Mestre, volem aprofitar-los a favor de la coesió social del Vendrell". 

Com va fer Pau Casals l'any 1925, de crear l'Associació Obrera de Concerts, impulsada per divulgar la música simfònica entre les classes treballadores, al Vendrell "volem la socialització de la cultura, com va fer Casals als anys 20 del segle passat", ha dit el batlle, alhora que ha afegit "aquest serà el nostre objectiu, seguir el seu llegat". Per això, la ciutat natal del Mestre acollirà el concert popular i gratuït de la plaça Nova.

           Roda de premsa de presentació dels actes del centenari, al Vendrell: 

rdp centenari orquestra pau casals

Una exposició i dues seus

Paral·lelament als actes musicals, la Fundació Pau Casals ha preparat una exposició que es podrà veure simultàniament a Barcelona i El Vendrell. Segons ha explicat Nuria Ballester, directora del Museu Pau Casals, "la mostra repassarà la trajectòria de l'Orquestra Pau Casals, alhora que reivindicarà la figura de Pau Casals com a director en tota la seva dimensió". El que es pretén, també es donar valor al "projecte importantíssim" que va ser l'Orquestra Pau Casals, ha dit.

Les dues exposicions complementàries es faran al Museu de la musica de Barcelona i al Museu Pau Casals del Vendrell. En aquestes exposicions s'ensenyarà documentació inèdita de l'orquestra que es guarda en arxius de diferents fons, com el de la Biblioteca de Catalunya o el de la pròpia Fundació Pau Casals. Ballester també ha comentat que es treballa en una exposició itinerant per fer arribar Pau Casals a tot el territori.

Venda d'entrades

Les entrades per assistir als concerts del centenari es podran adquirir a través del web de l'Auditori de Barcelona, a partir d'aquest dijous 28 de novembre.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: