Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les Decennals de Valls 2021 tindran deu espais de programació d’espectacles

En aquesta edició, l’estructura organitzativa incorpora tres comissions noves: la d’audiovisuals, la de voluntaris i la literària

La Taula de Coordinació de les Festes Decennals de Valls 2021 es va reunir ahir dilluns amb la participació dels delegats de les diferents comissions La Taula de Coordinació de les Festes Decennals de Valls 2021 es va reunir ahir dilluns amb la participació dels delegats de les diferents comissions AJUNTAMENT DE VALLS
Cultura Redacció Infocamp
Dimecres, 06 Novembre 2019 07:53

La Taula de Coordinació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls que prepara la celebració del 2021 es va reunir el dilluns 4 de novembre amb la participació dels delegats de les diferents comissions. En aquesta edició, l’estructura organitzativa incorpora tres comissions noves: la d’audiovisuals, la de voluntaris i la literària.

La reunió, presidida per l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, acompanyada pel regidor de Cultura Marc Ayala, va fer el seguiment de la seqüència ritual de les Decennals entre divendres 29 de gener i diumenge 7 de febrer de 2021. En aquest sentit, es va incidir en la necessitat d’ubicar l’acte central literari de lliurament de guardons en l’inici de la celebració perquè durant els deu dies candelers es pugui afavorir i incentivar la difusió i venda de publicacions vinculades al certamen literari.

Deu espais per a espectacles

Així mateix, es van concretar els deu espais on es desenvoluparan els espectacles. El Centre Cultural, el Teatre Principal, els locals de les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls i el pavelló del Fornàs són cinc equipaments que repetiran funció respecte a les Decennals de 2011. S’incorporaran els nous equipaments culturals que s’han construït a Valls en el darrer decenni: el convent del Carme i la Biblioteca Carles Cardó, ambdós al Barri Antic de la ciutat. Així mateix, més enllà dels actes litúrgics, l’església de Sant Joan també acollirà els concerts del nou orgue de la ciutat que s’haurà acabat d’estrenar.

Pel que fa a les instal·lacions desmuntables, la vela principal per a espectacles de gran format s’instal·larà a la zona del Fornàs, mentre que la plaça de l’Oli també en comptarà amb una altra. D’aquesta manera, els principals espais interiors d’actuació s’estendran en una àmplia i contínua extensió que abastarà des del Portal Nou fins a l’extrem del passeig Tarradellas, al Fornàs.

La Taula de Coordinació també va servir per canalitzar cooperacions potencials entre diferents comissions que participen en actes multidisciplinars. Així, la comissió de ritual i seguici i la d’espectacles familiars col·laboraran amb la de les escoles en projectes que s’estan vertebrant, mentre que la d’actes religiosos, l’artística i la ritual participen conjuntament de la preparació dels concerts del nou orgue. També s’analitzen futures col·laboracions entre les comissions literària i d’audiovisuals.

Una fundació per a unes Festes Decennals

Des de la darrera edició de 2011 l’organització recau en la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, que vertebra l’estructura participativa a través del plenari de l’ens, la Taula de Coordinació i les onze comissions d’àmbit.

La Fundació és hereva d’una llarga tradició local organitzativa d’aquest esdeveniment que arrenca el 1791. El dia 28 de gener, pocs dies abans de la diada de la Mare de Déu, a casa del notari vallenc Ignasi Casas, es varen reunir una representació de la comunitat local de preveres presidida pel Dr Jaume Cessat, el Dr Pau Baldrich Martí –marmessor d’un llegat de Josep Perellada Salabert– i els regidors de l'Ajuntament de Valls. A partir del llegat, se signà el document que estipulava que cada deu anys es faria una solemne processó votiva en honor de la Mare de Déu de la Candela. La imatge hauria de ser portada per quatre preveres de la ciutat, hi haurien d'assistir tots els sacerdots de la localitat i l'Ajuntament de la ciutat procuraria que hi participessin totes les confraries vallenques. Des d'aleshores, de deu en deu, la ciutat de Valls ha refermat el seu vot comunitari.

El mateix any de 1791 consta la primera referència explícita a castells a la ciutat de Valls, amb la documentació d’uns "Nois de Castells", per als quals el rector de l’església de Sant Joan va comprar roba.

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela foren proclamades l’any 1991 festa tradicional d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya, que les reclassificà com a festa patrimonial d’interès nacional el desembre de 2010.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: