Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Més 600 persones comparteixen emocions en la tradicional celebració de les Festes del Pilar a Salou

Dissabte va tenir lloc l’ofrena de flors a la Verge i la missa baturra, a l’Església Sant Ramon del municipi

Les persones assistents van acompanyar l’Associació Cultural Aragonesa a una ronda pels carrers de la vila Les persones assistents van acompanyar l’Associació Cultural Aragonesa a una ronda pels carrers de la vila AJUNTAMENT DE SALOU
Cultura Redacció Infocamp
Diumenge, 13 Octubre 2019 14:26

L’Associació Cultural Aragonesa de Salou va celebrat, durant tot el matí de dissabte, el dia gran de les Festes del Pilar 2019, que és commemorada per l’entitat per 24è any al municipi. Més de 600 persones van compartir emocions i sentiments amb la imatge de la Verge en un dia tan especial, i van tenir un gran ventall d’actes de caire tradicional, on la patrona de la Guàrdia Civil va ser la gran protagonista.

A la celebració, hi van assistir l’alcalde de Salou, Pere Granados; el regidor de l’àrea de Serveis Culturals, Xavier Montalà; el regidor i vicepresident de l’Associació Cultural Aragonesa de Salou, Pedro Madrona; així com d’altres regidors de la Corporació; i l’inspector cap de la Policia Local de Salou. També hi ha fet acte de presència el president de l’entitat aragonesa, José Antonio Ibáñez; i representants de la Guardia Civil i dels Mossos d’Esquadra; entre d’altres.

Moltes persones van lluir el vestit regional, caracteritzat, especialment, en el cas dels homes, pel complement indispensable, el cachirulo; i, en el cas de les dones, el bobiné, o, com a alternativa, el mantell de serrells.

La tradicional ofrena floral a la Pilarica va donar el tret de sortida al dia gran, omplint, de gom a gom, l’Església Sant Ramon de la vila, on petits i grans van desfilar cap a la Verge per omplir-la de flors.

Tot seguit, mossèn Santiago Soro va oficiar la celebració litúrgica, una misa baturra, amb la participació de la rondalla “Jaume I”, de l’Associació Cultural Aragonesa de Salou, formada, en aquesta ocasió, per cinc dones, vuit homes i uns instruments molt característics de la música regional aragonesa: un guitarrico, dos bandúrries i tres guitarres. El grup, que va acompanyar la missa cantant i tocant les principals oracions i pregàries, va delectatr els assistents amb els seus càntics.

acte El Pilar Salou

Un cop finalitzat l’ofici religiós, totes les persones van sortir al carrer per veure la Verge del Pilar sortir a espatlles dels representants de la Guardia Civil. Un moment desbordat d’emocions i ple de sentiment per part de totes les persones assistents, les quals, amb els seus telèfons mòbils, han guardat, per la prosperitat, la imatge de la Pilarica baixant les escales de l’Església Sant Ramon.

Tot seguit, sota el repic de les castanyoles, es va iniciar la Ronda, una caminada amenitzada per jotas rondaderas, a càrrec del grup “Jaume I”. La passejada va anar acollint més gent, que es va anar sumant, a mida que passava pel carrer Major, c. Barcelona i Via Roma. La Ronda també va anar fent parades en diversos establiments aragonesos del municipi, on les persones assistents i membres de l’entitat van gaudir d’una bona estona amb refrigeri.

Finalment, van arribar al Teatre Auditori de Salou, on l’Associació Cultural Aragonesa de Salou va culminar la caminada amb el festival folklòric, un espectacle de lluïment de cants i balls regionals, a càrrec, també, del grup salouenc “Jaume I”. Durant l’actuació, van interpretar peces en record d’Aragó, com són: 'Gigantes y Cabezudos', 'Sitio de Zaragoza', 'Repetida de Teruel' i 'Bolero de Caspe'. També es va sortejar una obra del pintor Antonio Cabello, fill del mestre escultor Manuel Cabello Pastor.

Aquest diumenge, ha tingut lloc l’acte que posarà fi a les Festes del Pilar d’enguany, la X edició de la passejada popular pel Camí de Ronda, a les 9 hores. Les persones inscrites han sortit des de la plaça de la Pau, i, un cop finalitzada la caminada, podran gaudir d’un esmorzar amb pernil de Terol i pa amb tomàquet.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: