Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una conferència a Marçà ens apropa a la pedagoga i feminista Rosa Roig

El periodista i escriptor Jordi Martí parlarà de Rosa Roig aquest dissabte 24 d'agost, al Casal de Marçà, després de la descoberta d'una placa

La mestra Rosa Roig i Soler donant una conferència La mestra Rosa Roig i Soler donant una conferència PISSARRA (2004)
Cultura Redacció Infocamp
Divendres, 23 Agost 2019 13:17

Qui era Rosa Roig? Per què mereix una carrer a Marçà? Són algunes de les preguntes que trobaran resposta en la conferència que el professor, escriptor i periodista Jordi Martí i Font impartirà el proper dissabte 24 d'agost, a les 19:30h, al Casal de Marçà.

Abans de la xerrada, a les 19h, es descobrirà una placa al carrer Rosa Roig per homenatjar la pedagoga i feminista catalana nascuda al municipi del Priorat.

Rosa Roig i Soler (Marçà, 1890 - Barcelona, 1969)

Nascuda a Marçà, Rosa Roig i Soler estudià de mestra superior i el 1910 començava els estudis per a professora a l'Escola d'Estudis Superiors de Magisteri de Madrid, on adquireix els ideals de l’institucionalisme krausista. El 1914, una vegada inaugurada l’Escola Normal de Mestres de Palma, Rosa fou de les primeres professores que s’hi incorporà. Els defensors del paper tradicional de la dona criticaren la Rosa i les altres professores, ja que no podien consentir que les futures mestres es formessin en una Normal laica, fessin viatges pedagògics per Espanya i defensessin la coeducació. El 1915, la Rosa donà suport a l’Institut d’Estudis Superiors de la Dona de Palma, amb la finalitat de donar educació secundària a les joves i una formació professional.

Fou una ciutadana molt activa i formà part de l’associacionisme cívic de Palma, publicà articles de divulgació científica i de temes d’actualitat a la premsa mallorquina i impartí conferències. Defensà el pacifisme com un valor femení que les dones havien d’aportar a l’educació i a la política. Ella des dels seus anys d’estudis a Madrid es relacionava amb el feminisme institucionalista, que a la vegada connectava amb el moviment feminista de dones universitàries europees i nordamericanes. Per això el maig de 1919 presentava des de la premsa mallorquina la Federació Internacional Femenina, dirigida per Celsia Regis.

                       Expedient obert a Rosa Roig durant el franquisme (Pissarra 2004): expedient franquista Rosa Roig

Va ser desterrada i sotmesa a dos consells de guerra pel franquisme. Durant la resta de la seva vida va ser acusada de roja i francmaçona. Des d’aleshores, sense il·lusió ni perspectiva professional –encara que continuà fent classes a una escola Normal de Barcelona–, va viure en un exili interior.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: