Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un llibre fa inventari dels més de 350 rellotges de sol de la demarcació de Tarragona

L'autora, Mireia Mercadé, recull aspectes com la ubicació, la història, el funcionament o les anècdotes que els envolten / El Baix Penedès, amb un centenar, és la comarca amb més rellotges

Rellotge de sol a Cal Soldat, de 1778 (El Montmell, Baix Penedès) Rellotge de sol a Cal Soldat, de 1778 (El Montmell, Baix Penedès) ARXIU / INFOCAMP
Cultura Josep Cartanyà
Dimecres, 31 Juliol 2019 12:21

La Diputació de Tarragona ha ampliat la seva col·lecció 'Difusió cultural', de la Biblioteca Ramon Berenguer IV, amb el llibre 'Rellotges de sol a la demarcació de Tarragona', amb textos de la vendrellenca Mireia Mercadé i fotografies de Marta Vilaspasa i la mateixa Mercadé. El llibre, que es va presentar aquest dimarts al Museu Deu del Vendrell en un acte ple d'assistents, presenta un inventari dels 352 rellotges de sol catalogats al Baix Penedès, al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. Els rellotges apareixen classificats per municipis i comarques, i en detalla aspectes com la ubicació, la història, l'estil, els materials emprats, el funcionament o les anècdotes que els envolten.

L'autora, Mireia Mercadé, va explicar que l'interès pels rellotges de sol li ve del seu pare, d'ofici rellotger. Tot va començar, l'any 2003, quan la Mireia va fer un treball de recerca per a l'Institut Baix Penedès sobre els rellotges de sol de la comarca i que, un any després, resultaria premiat en la seva categoria pel concurs "Llavors de lletres" que convocaven el setmanari La Fura i la Fundació Freixenet. Ves per on, l'any 2012, la Diputació de Tarragona es va interessar pel treball i es va posar en contacte amb l'autora per proposar-li fer-lo extenssiu a la resta de comarques de la demarcació.

Un cop editat el llibre, Mireia Mercadé es mostra satisfeta pel resultat: "Al llibre hi és tot, des de les latituds dels rellotges, l'estat en què es troben, el tipus de rellotges que existeixen...". El volum també tracta d'aspectes més específics com ara els estilets -element bàsic per poder llegir l'hora en un rellotge de sol-, l'ofici del quadranter, ornaments i llegendes al voltant dels rellotges, entre molts altres. Durant l'acte de presentació del llibre, Mercadé també va explicar algunes de les anècdotes viscudes durant tot el procés d'inventariat dels rellotges: "Vam recórrer uns 10.000 km, vam fer més de 1.000 fotografies,...", o d'altres no tan divertides -tot i que van arrencar els somriures de la sala-: "el dia que vam punxar una roda del cotxe enmig d'un camí sense cobertura de mòbil,... o "les dues multes de trànsit que ens van posar el mateix dia i al mateix radar...".

               Presentació del llibre al Museu Deu del Vendrell (DIPTA.CAT): 

presentació llibre rellotges de sol

El Baix Penedès, la comarca amb més rellotges

El Baix Penedès és la comarca amb més rellotges de sol de tota la demarcació tarragonina, amb més d'un centenar. El municipi de Montmell recull una gran varietat dels més antics, com per exemple el rellotge de Cal Soldat, construït el 1778; en canvi, poblacions com Cunit o Calafell tenen rellotges de sol més actuals, com ara el rellotge de Cal Rovira d'I.Romeu Ivern, construït l'any 1996. 

En el llibre també hi podem trobar un dels exemplars més grans i complexos de tot Catalunya: el rellotge del carrer del Portal de Porrera (Priorat), construït el 1858 per Jaime Assens i Simó, que a més d'assenyalar les hores també marca els signes del zodíac.

A més de l'autora, l'acte de presentació del volum va comptar amb la presència de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i de l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, entre altres. La presidenta de la Diputació va destacar la importància tant del patrimoni material com inmaterial del territori: "No ens n'adonem fins que no tenim davant nostre llibres com el de la Meireia". Llauradó també va assenyalar que "els rellotges de sol estan lligats a la identitat del poble que som".

Per la seva banda, l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, va posar en valor que l'origen d'aquest llibre sigui un treball de recerca fet en el seu dia a l'Institut Baix Penedès. L'altre element que va ressaltar l'alcalde és el patrimonial i va fer una crida a "que siguem conscients que hem de protegir aquest patrimoni, d'un treball que neix dels pagesos".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: