Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les festes de Sant Roc de Tarragona renoven el canó per celebrar el 175è aniversari

Eduard Boada serà el Canoner d’honor 2019 / Per celebrar l’efemèride també es presentaran els nous Gegants Vells Petits i s’ha convidat a la festa de Sant Roc de la plaça Nova de Barcelona

Imatge del correfoc amb el Drac de Sant Roc, en una edició anterior Imatge del correfoc amb el Drac de Sant Roc, en una edició anterior DRAC DE SANT ROC
Cultura Alba Sancha
Dimecres, 10 Juliol 2019 18:52

Les festes de Sant Roc de Tarragona commemoren, aquest 2019, el seu 175è aniversari i, per celebrar-ho s’ha preparat una programació especial que no només s’allargarà durant els dies tradicionals –14, 15 i 16 d’agost– sinó també durant el cap de setmana d’abans, el 10 i 11 d’agost. Un dels actes més destacats en la celebració d’aquesta efemèride és la renovació del canó de Sant Roc que també festeja el seu particular aniversari, ja que enguany compleix 110 anys. Per presentar-lo, s’ha organitzat una trobada de canons, l’11 d’agost. Així mateix, també es presentaran els nous Gegants Vells Petits i per celebrar el seu naixement, l’11 d’agost també es realitzarà una cercavila, en la qual participaran els Negritos Petits, els Gegants Moros Petits de Tarragona i els Gegants Petits de Vilafranca. També amb motiu de l’efemèride de les festes, enguany, hi haurà una convidada especial: les festes de Sant Roc de plaça Nova de Barcelona, la festa més antiga de Sant Roc a Catalunya, amb més de 400 anys d’història.

El 2019 és un any de celebracions per les festes de Sant Roc de Tarragona: ni més ni menys que 175 anys d’història. Igualment, el seu canó també està d’aniversari, amb 110 anys de festes, i, a més, aquest any neixen els nous integrants de la celebració, els Gegants Vells Petits, realitzats per l’escultora Àngels Cantos i el seu equip i que portaran el nom de Joanet i Teresina, en record d’aquests veïns, grans dinamitzadors de les festes, traspassats recentment. Per fer-ho encara més especial, les festes de Sant Roc, enguany, s’allargaran un parell de dies més, el cap de setmana anterior a la celebració. Com ha explicat el membre de l’Associació Cultural Sant Roc, Salvador Fa, s’ha volgut mantenir l’estructura tradicional dels tres dies de celebració –el 14, 15 i 16 d’agost–, però s’han incorporat dos dies més per incloure els actes més especials. El 10 d’agost, a les 13 h, se celebrarà un vermut per fer la presentació del renovat canó de Sant Roc i el mateix dia, a les 18 h, tindrà lloc la cercavila amb l’acompanyament de les festes de Sant Roc de Barcelona. Així mateix, l’11 d’agost, a les 19:30 h, es farà una cercavila de canons amb la participació dels canons de la Barceloneta, les Borges Blanques, Poboleda, Sant Andreu del Palomar i Castelló. Abans, però, tindrà lloc la presentació dels Gegants Vells Petits, a les 18 h, i a continuació, a partir de les 18:30 h, se celebrarà la cercavila amb els Negritos Petits i els Gegants Moros Petits de Tarragona i els Gegants Petits de Vilafranca.

Igualment, es realitzarà un acte previ a les festes, ‘La Capta de la Festa’, el 3 d’agost. Durant el vespre, els veïns d’ara i els antics podran apropar-se al barri per aconseguir el programa, fer els seus donatius o bé adquirir el marxandatge de les festes per contribuir així a la celebració d’aquest 175è aniversari.

La programació més tradicional

Pel que fa a la programació més tradicional, aquesta serà molt semblant a l’habitual. El primer dia de festes, 14 d’agost, a les 19 h, tindrà lloc el pronunciament del pregó, enguany a càrrec del president de la Colla Jove, la qual celebra també el seu 40è aniversari, a més de la proclamació de la pubilla i el còctel Boada. L’endemà, 15 d’agost, a banda de la tradicional programació matutina, “més ritual”, com ha apuntat Fa, cal destacar com a acte central la cercavila de l’aigua de Sant Roc, que aquesta vegada comptarà, de forma excepcional amb motiu de l’aniversari, amb els Gegants Moros de la ciutat i els Gegants de Vilafranca. El mateix dia, a partir de les 19:30 h, tindrà lloc l’actuació castellera, amb la Colla Jove i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Per últim, el 16 d’agost al matí se celebrarà la tradicional professó i l’anada a ofici. A més, com a novetat, aquest darrer dia, es farà una gran “traca de globus”, com ho ha anomenat Fa, amb més de 1.700 globus al barri.

Les revetlles estrenen el primer carnaval d’estiu

Però, les nits també són importants en les festes de Sant Roc i un dels plats forts són les revetlles, els actes amb més participació. Aquest 2019, les revetlles s’amplien també amb una nit més, la del 10 d’agost, a més de les ja tradicionals del 14, 15 i 16 d’agost. Precisament, el 10 d’agost les revetlles començaran fort amb una festa de disfresses que es convertirà en el primer carnaval d’estiu, de manera que s’anima a tots els assistents a venir disfressats. La revetlla de la nit del 14 d’agost anirà a càrrec d’Angangas i la del 15 d’agost de la mà de Fanfarra. La darrera revetlla, el 16 d’agost, també serà sonada, amb una batalla entre els Dj’s habituals de les festes de Sant Roc, Dj Cris&Petes, i la xaranga dels Tocabemolls.

Els dinamitzadors de les festes de Sant Roc de Tarragona amb l'Eduard Boada, al seu bar. ALBA SANCHA 

rdp festes sant roc tarragona

Eduard Boada, Canoner d’Honor 2019

Respecte a les distincions i reconeixements que atorguen anualment les festes de Sant Roc, el seu president, Josep Ferré (més conegut com a Fervi), ha anunciat que, enguany, Eduard Boada serà distingit com a Canoner d’Honor 2019, en reconeixement a la seva estreta relació amb el barri i el seu popular còctel. Així mateix, i com ja es va fer en el 150è aniversari, tal com ha detallat Ferré, s’ha ofert portar la bandera de Sant Roc a “l’alcaldia de la ciutat”, és a dir, Pau Ricomà. Per últim, la bandera del barri, que s’havia ubicat tradicionalment al balcó d’algun dels veïns més coneguts i estimats del barri, enguany s’ha decidit col·locar, extraordinàriament a la seu social de l’associació, al Cós del Bou, en homenatge a tots els veïns que “hi som, han estat i hi seran”, en paraules de Ferré.

Finalment, cal destacar el treball de l’artista Josep Maria Rosselló, que ha confeccionat una imatge de Sant Roc especial per l’aniversari i ha dissenyat un domàs que tot el barri podrà lluir, i també la feina d’Edu Polo, que ha dissenyat el cartell d’enguany que representa “un homenatge a tots els veïns i veïnes que han passat pel barri tots aquests anys”, en paraules del dissenyador. Per això, a la il·lustració es poden veure veïns vestits amb robes del segle XIX i d’altres amb la vestimenta actual, les tradicionals banderoles que engalanen el barri per les festes o bé una “picadeta d’ull” a Eduard Boada, que apareix al cartell repartint còctels.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: