Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El concurs de catifes de Corpus de Valls augmenta el nombre de premis

La celebració del Corpus tindrà lloc a Valls el diumenge 30 de juny, com a epíleg de la Festa Major de Sant Joan

El concurs de catifes del Corpus de Valls incrementa enguany tant el nombre de premis com la seva dotació El concurs de catifes del Corpus de Valls incrementa enguany tant el nombre de premis com la seva dotació ARXIU / INFOCAMP
Cultura Redacció Infocamp
Dilluns, 03 Juny 2019 16:31

La Xarxa de Cultura de l'Ajuntament de Valls, la Parròquia de Sant Joan, Comerç de Valls, la Unió Anelles de la Flama i els campaners de la ciutat han presentat aquest matí davant l'església de Sant Antoni els actes del Corpus vallenc i el concurs de catifes d'enguany, renovat amb nous guardons. Una celebració, la del Corpus, que aquest any tindrà lloc diumenge 30 de juny, pocs dies després que finalitzi la Festa Major de Sant Joan, i que serà l'avantsala de la commemoració extraordinària,"a un any dels 700 anys de la primera referència del Corpus a la ciutat de Valls", tal com ha recordat el regidor de Cultura, Marc Ayala.

El cartell del Corpus 2019 s'ha presentat avui al davant de l'església de Sant Antoni de Valls (J.CARTANYÀ): 

presentació cartell Corpus Valls 2019

Tot i que enguany tocaria celebrar el Corpus el diumenge 23 de juny, finalment la celebració s'ha traslladat al diumenge següent, 30 de juny, per evitar la coincidiència amb la cercavila de Sant Joan. Però tal com ha explicat el mossèn de l'església de Sant Antoni, Joan Àguila, aquesta celebració "en vuitada" permetrà "fer un reconeixement a aquelles persones de la parròquia que van mantenir la Processó del Corpus, en vuitada, quan aquesta festa litúrgica va haver de deixar de celebrar-se". Per aquest motiu, "té tot el sentit que donem el protagonisme a la única parròquia que va mantenir la Processó del Corpus", ha dit el mossèn.

La processó, el toc manual de campanes i la pluja de pètals
 
A la processó del Corpus de Valls participen, a més dels feligresos i de la custòdia, els gegants de la ciutat, que l'obren al so de les gralles i timbals, i també hi pren part l'Àliga, que realitza el seu ball en honor a l'Eucaristia a la plaça del Pati, al so de la música de la cobla de ministrers. La processó surt de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista i acaba a l'església del Lledó.

                                    Imatge d'arxiu de la Processó de Corpus de Valls: 

processó Corpus Valls

Els veïns i veïnes i les entitats, per altra banda, elaboren durant tot el matí catifes de flors i engalanen amb domassos aquells carrers per on passarà la processó del Corpus a la tarda.

El campanar de l’església de Sant Joan, el més alt de Catalunya amb 74 metres d’alçada, proclama la festa durant la vigília i el matí de la diada. I a la tarda, convida a la processó, remarcant la sortida de l’església del Santíssim Sagrament sota tàlem. Quan la processó és a l’alçada del carrer de Sant Antoni, té lloc un dels elements rituals més singulars de la festivitat: el toc manual de les tres campanes del temple. Aquest toc s’intensifica a mesura que la custòdia s’apropa a l’altar aixecat davant de la parròquia i culmina amb la pluja de pètals i la pregària. Aquest és un costum retrobat l’any 2013, de la mà de l’entitat vallenca Espai Trad. Per últim, la modesta espadanya del Santuari de la Mare de Déu del Lledó anuncia l’arribada i la clausura festiva de la professó.

Un altre dels elements més significatius de la festa del Corpus de Valls és la pluja de pètals de flors que es llença des del campanar de l’església de Sant Antoni, en honor al Santíssim Sagrament, quan just la processó passa per sota, en una explosió de sensacions: l’olor de les flors, el color dels pètals, el so de les campanes i els ministrers i la caiguda plàcida dels pètals damunt del tàlem, configurant un dels moments més màgics i místics.

Més impuls al concurs de catifes

Comerç de Valls convoca la 12ena edició del Concurs de catifes de Corpus, que aquest any augmentarà el número de premis i la seva dotació, en els tradicionals guardons a les composicions al·lusives realitzades amb motius florals i elements naturals. El certamen compta amb la participació, en la realització de les catifes, de diversos col·lectius, entitats i associacions de la ciutat, que participen d'aquesta arrelada tradició cultural.

Com a principal novetat d'aquest any Comerç de Valls, amb el suport de la Xarxa de Cultura, augmentarà l'import dels guardons i n’atorgarà de nous, arribant fins als cinc premis. Així, el premi al "mèrit artístic a la millor catifa" serà enguany premiat amb 250€, mentre que les categories de premis "a l'originalitat" i "a l'esforç i treball en equip" doblaran els guardons, amb un primer i segon premi cada un d'ells, dotats tots ells amb 100€. L'augment de premis i de dotació busca l'impuls en la realització de les catifes del Corpus vallenc.

A un any vista de la celebració de la primera referència del Corpus a la ciutat, la presidenta de Comerç de Valls, Carmes Sendra, ha fet una crida a la participació: "Animem a les associacions, a les Ampas i a les confraries a participar en la jornada de Corpus, que no es perdi aquesta tradició". L'any passat, van ser 9 les catifes que van participar al concurs.

Les diverses catifes s'ubicaran al llarg del recorregut de la processó i es valorarà la vistositat i colors, el treball artístic, l'extensió i el treball en grup. El jurat estarà format per la presidenta de Comerç de Valls (amb veu però sense vot), una artista, un representant de les parròquies de la ciutat, un regidor de l'Ajuntament, un membre de l'Associació de floristes de Valls, un dissenyador gràfic, així com el jurat popular, format pel vot de tots els ciutadans que ho desitgin, i que podran dipositar les butlletes a les urnes ubicades a l'església de Sant Joan, la parròquia del Lledó i a les geladeries de La Jijonenca, del Pati i del passeig dels Caputxins. Entre tots els participants es sortejaran 3 vals de compra de 50€ bescanviables a les botigues de Comerç de Valls.

                           Imatge d'arxiu d'una catifa del Corpus de Valls: 

catifes Corpus Valls

Un Corpus amb 700 anys d'història

La festivitat del Corpus a Valls és una de les més antigues de Catalunya i la de major trajectòria del Camp de Tarragona, ja que la referència més antiga de la seva celebració data de l'any 1320. El 9 de setembre de 1320, en el testament, d'Elisenda, vídua de Guillem de Bianya, de Valls, consta una deixa testamentària per la compra de ciris destinats a la festa i processó del Corpus. Un dia més tard, el 10 de setembre, Serena, esposa d'Arnau Farré, també en el seu testament, fa la deixa d'un ciri per a la processó del Corpus.

Aquestes dues dades, conservades al Liber Testamentorum 1319-1320, de Valls, són les més antigues que es conserven a la ciutat, però al llarg del mateix segle XIV i XV sovintegen les deixes per a la celebració de la festa. El papa Joan XXII l'any 1316 disposà que la festa del Cos de Crist fos celebrada a perpetuïtat per totes les comunitats cristianes. És per això que l'any vinent, el 2020, la ciutat de Valls celebrarà, de manera excepcional, els 700 anys de la primera referència documentada de la festivitat del Corpus a la ciutat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: