Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La millora del temps anima els tarragonins a omplir la Rambla Nova per Sant Jordi

Els llibreters preveuen més vendes que diades anteriors pel fet que no han pogut obrir els dos dies previs

Un llibreter i un nen conversant sobre un llibre a una de les parades instal·lades a la Rambla Nova de Tarragona per la diada de Sant Jordi Un llibreter i un nen conversant sobre un llibre a una de les parades instal·lades a la Rambla Nova de Tarragona per la diada de Sant Jordi ELOI TOST / ACN
Cultura ACN
Dimarts, 23 abril 2019 13:59

La Rambla Nova de Tarragona bull d’activitat amb la presència d’unes 160 parades que atreuen milers de tarragonins que busquen llibres i roses per Sant Jordi. El temps ha anat millorant al llarg del matí i el temporal dels darrers dies ha quedat enrere per goig dels llibreters, que esperen vendes superiors a les d’altres diades pel fet que enguany no han pogut obrir els dos dies previs pel fet de ser festius. Als taulells els llibres vinculats al procés i especialment els dels polítics independentistes empresonats, com ‘Contes des de la presó’ d’Oriol Junqueras, sembla que agafen protagonisme, juntament amb novetats locals com ‘El Nen de Prades, el guerriller de la terra roja’, de Robert Vallverdú. Les floristeries també confien que sigui un bon Sant Jordi.

Amb la Setmana Santa tot just acabada i enmig d’una campanya electoral, el Sant Jordi d’enguany varia respecte altres edicions. Ricard Espinosa, propietari de la llibreria La Capona, ha apuntat que les diferències són “estratosfèriques”. “Deixes de tenir els dies anteriors laborables, que són de molt bona venda, però està bé perquè hem arribat a Sant Jordi més descansats i amb més ànims”, ha explicat. Això fa que les vendes quedin més concentrades i per aquesta raó ha vaticinat que la diada d'enguany funcionarà millor que la de l'any passat. “Tinc la impressió que el dia de Sant Jordi funcionarà millor que el de l’any passat”, ha considerat.

Sobre els títols més venuts Espinosa ha realitzat una primera estimació, en la qual destaquen dues novetats vinculades al procés i als presos independentistes: ‘Contes des de la presó’, d’Oriol Junqueras; i ‘Tres dies a la presó’, de Gemma Nierga i Jordi Cuixart. Tot i que hi ha hagut altres candidats que han publicat llibres coincidint amb la campanya electoral, Espinosa ha avançat que “no es venen gaire, això acostuma a ser més a nivell de militància”. Pel què fa a narrativa, Espinosa ha citat ‘El fill de l’Italià’, de Rafel Nadal; i ‘El Fibló’, de Sílvia Soler.

En els darrers temps a Tarragona també han tingut èxit autors locals. En aquest Sant Jordi alguns dels que es preveuen més exitosos són ‘El Nen de Prades, el guerriller de la terra roja’, de Robert Vallverdú; i ‘Tarragona desapareguda’, de Jordi Piqué. Tot i això, pel propietari de la llibreria La Capona “en els últims anys acostuma a despuntar algun llibre però hi ha bastanta igualtat”, a diferència d’edicions anteriors en que “un autor venia molt” per sobre de la resta.

Entre les floristeries es comparteix la sensació que serà una diada profitosa. Mireia González Mohedano, de la floristeria Romeu, ha assegurat que la rosa que es ven més és la vermella, si bé “estem vivint uns moments en els quals el groc significa moltes coses i també tira molt”. En aquesta parada ofereixen roses de diferents colors, que “tenen més èxit entre el públic jove”, segons la comerciant. Els preus oscil·len entre els 4 i els 15 euros, en funció del tipus de flor i de la decoració que l’acompanya. González Mohedano ha calculat que en vendran més de 2.000 malgrat l’intrusisme que hi ha en una jornada com la de Sant Jordi: “Ens agrada que les entitats i les ONG tinguin presència i no hi tenim cap problema, però a vegades hi ha parades sense llicència o gent que aprofita per vendre’n pel seu compte”, ha lamentat. Tot i això ha defensat el “producte de qualitat” que ofereixen els establiments especialitzats.

Milers de persones al carrer

La Rambla Nova és el rovell de l’ou de la diada a Tarragona. De les 202 parades que ha autoritzat l’Ajuntament, unes 160 es concentren en aquest carrer. A banda de llibreries i floristeries, hi ha trams destinats a entitats socials, partits polítics o mitjans de comunicació. Un gresol d’organitzacions que converteixen la Rambla Nova en un gran aparador de l’associacionisme tarragoní i que atreuen milers de persones. Moltes vingudes de municipis propers, com Gemma Andreu i Josep Maria Pérez, de Vila-seca. En el seu cas han explicat que normalment treballen per Sant Jordi, però el fet de caure tan a prop de Setmana Santa els ha fet optar per demanar un dia més de festa. “Hem deixat el nen a l’escola i hem aprofitat per fer un tomb”, ha explicat Andreu, ja amb la rosa i llibres a la mà. Una opció similar és la que han triat Mari Carme Morgades i Ramon Joan Rosselló, veïns de l’Espluga de Francolí: “Hem agafat el llibre de contes de l’Oriol Junqueras i potser n’agafarem un altre dels fets de l’1 d’Ocutbre”, ha avançat Rosselló. En el seu cas, des de fa uns anys han substituït la tradicional rosa per un roser.

Entre els vianants també n’hi ha que viuen el seu primer Sant Jordi. És el cas de l’Andoni, un basc que passa uns dies de vacances a Tarragona amb la família i s’ha trobat amb l’agradable sorpresa de la diada. “Coneixíem la festa per la televisió i ens està agradant molt l’ambient”, ha apuntat mentre revisava les parades. “Estem temptejant què hi ha, potser en comprem un sobre Altsasu i algun en català perquè les nenes el vagin aprenent”, ha indicat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: