Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El ‘mapa més antic de la història’, descobert a Vimbodí i Poblet, inspira el nou llibre de Teresa Duch

L’escriptora presenta el recull de relats ‘Camins de Pedra’ en un acte multitudinari al Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT)

Teresa Duch, signant exemplars del seu llibre al Museu d'Art Modern de Tarragona, en presència de la pedra original trobada a les excavacions Teresa Duch, signant exemplars del seu llibre al Museu d'Art Modern de Tarragona, en presència de la pedra original trobada a les excavacions DESTA.CAT
Cultura Redacció Infocamp
Dissabte, 13 abril 2019 13:43

Descobert l’any 2015 per l’Institut de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES) a les excavacions del Molí del Salt de Vimbodí i Poblet, va ser considerat ‘el mapa més antic de la història’: entre 13.000 i 14.000 anys. Està gravat en una pedra d’esquist, i segons els investigadors, podria representar les set cabanes d’un campament de caçadors i recol·lectors. Ara, aquest primer mapa, o primera representació d’un paisatge de la que es té constància, ha servit d’inspiració a l’escriptora vimbodinenca resident a Tarragona Teresa Duch, qui acaba de publicar el llibre de relats ‘Camins de pedra’ (Terra Ignota Ediciones).

L’autora ha presentat públicament la seva obra aquest divendres al vespre a la sala d’actes del Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona (MAMT), que s’ha omplert fins a la bandera d’un públic expectant per conèixer el nou llibre de Duch, el quart després de ‘Viatges insòlits de viatgers abrandats’ (2012), ‘Les cadenes subtils’ (2016) i ‘El silenci de Vallbona’ (2017). L’èxit de crítica i de vendes d’aquestes obres anteriors augura també una bona acollida de ‘Camins de pedra’ aquesta diada de Sant Jordi.

La pedra original ha presidit la presentació

En l’acte de presentació al MAMT, les persones assistents han pogut contemplar de prop la pedra original trobada a les excavacions, on hi apareix el mapa amb les set cabanes. La presència d’aquest importanta troballa ha estat possible gràcies a la col•laboració del director de les excavacions, el Dr. Manel Vaquero, el qual, juntament amb la Dra. Susana Alonso, han custodiat la peça i l’han mostrat al nombrós públic assistent.

L’acte ha comptat amb la participació del filòleg i historiador Jesús Figueras Jové, i la col·laboració de les rapsodes Emi Guasch, M. Rosa Martínez, Maite Martorell i Marta Viñas, i la música de Josep Maria Tuset. Així mateix, hi ha assistit l’artista Maijo Ginovart, autora de la il·lustració de la portada del llibre.

Teresa Duch

Teresa Duch (Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà, 1956) és alumna de l'Escola de Lletres de Tarragona. A part dels llibres esmentats anteriorment, ha publicat els relats de la guia Arrelats d’arbres singulars del municipi de Vimbodí i Poblet. Ha guanyat diferents premis literaris i col•labora al setmanari ‘Notícies TGN’. Forma part del col•lectiu mots.en.cru, amb el que ha dut a terme diversos projectes literaris des de 2010. Manté a la xarxa el bloc http://salsa-ficcio.blogspot.com.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: