Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Sant Jordi vallenc celebra els 5 anys de la reobertura de la biblioteca Carles Cardó

Durant aquests anys s’han produït 394.176 visites, amb una mitjana anual de 78.835 / El Museu Casteller se suma per primer cop a les activitats de Sant Jordi, que se celebraran del 23 al 28 d'abril

D'esquerra a dreta, la regidora d'Acció Cívica i Joventut, Bàrbara Flores, el regidor de Cultura, Marc Ayala, i la directora de la biblioteca, Marina Blàvia D'esquerra a dreta, la regidora d'Acció Cívica i Joventut, Bàrbara Flores, el regidor de Cultura, Marc Ayala, i la directora de la biblioteca, Marina Blàvia JOSEP CARTANYÀ
Cultura Redacció Infocamp
Dimecres, 10 abril 2019 16:25

Enguany es compleixen cinc anys de la inauguració de les noves instal·lacions de la Biblioteca Carles Cardó en l’edifici de nova planta, alçat en ple Barri Antic de Valls. Per celebrar-ho, les activitats del Sant Jordi vallenc pivotaran al voltant de l’efemèride i el Museu Casteller de Catalunya se suma per primer cop a la festa, amb activitats familiars a la plaça de l'Oli.

Paral·lelament, també s’han fet publiques les dades d’aquests darrers cinc anys, que posen de manifest que s’han registrat 394.176 visites al nou equipament, amb una mitjana anual de 78.835. Aquesta dada evidencia que el nou equipament ha estat un pol tractor de persones cap al Barri Antic, una de les eines importants per dotar-lo de vida. 

El Sant Jordi vallenc

L'endemà del Dilluns de Pasqua, Valls es veurà immersa en la celebració de Sant Jordi, que aplegarà un important nombre d’activitats entre dimarts 23 i diumenge 28 d’abril. La diada de Santa Jordi comptarà amb un notable volum de tallers i actes participatius en la plaça de Pilar Prim, -davant de la biblioteca-, el nom amb què ha estat batejat aquest espai urbà en referència a la protagonista d’una de les novel·les més celebrades de l’escriptor vallenc Narcís Oller, un dels grans noms de la narrativa catalana i europea.

Els dies 23 i 24, els alumnes de les escoles podran confeccionar xapes al·lusives a la diada i a la commemoració de la Biblioteca, així com també el públic familiar a partir de les 16 h del dia de Sant Jordi. La novetat principal serà un espectacular dibuix 3D sobre el dracs, els llibres i les roses a càrrec de l’artista Toni Ortiz. Es dibuixarà al terra del carrer Sant Pere just al peu de les escales de la plaça. La il·lustració s’iniciarà de bon matí i restarà exposada fins al vespre, perquè les persones s’hi puguin fotografiar.

Podeu consultar el programa complet de Sant Jordi a aquest enllaç

El Museu Casteller se suma a la festa

Món Casteller-Museu Casteller de Catalunya també se suma per primer cop a la celebració amb quatre tallers familiars que tindran lloc el mateix dia de Sant Jordi a la plaça de l’Oli durant la tarda, dissabte 27 al matí al davant de la Biblioteca, i diumenge 28 al matí novament a l’Oli. Els tallers se centren en titelles i contes castellers, així com en les habilitats creatives d’'El teu primer castell'. Totes aquestes activitats són gratuïtes, i hi poden participar les famílies en el seu conjunt.

La celebració comptarà amb els actes tradicionals de les parades de llibres i de roses, l’exposició dels dracs del seguici cerimonial gran i petit de Valls, l’exposició de les novetats literàries locals que s’aniran anunciant els propers dies, les lectures en veu alta, les sardanes, l’entrega de premis del concurs de relats breus, la despertada dels dracs i la cantata participativa que l’acompanya. Una altra de les novetats vindrà de la mà del taller per aprendre les dues cançons que integren aquesta cantata popular. El taller tindrà lloc mitja hora abans de l’inici al mateix Pati.

En relació al 12è Concurs de Relats Breus, la regidora d'Acció Cívica i Joventut, Bàrbara Flores, ha destacat que el concurs "està molt consolidat" i una prova d'això ha estat els 74 relats participants. Pel que fa a l'acte de lliurament dels premis, aquest se celebrarà el dissabte 27 d'abril, a les 12h, al Jardí de la Biblioteca Popular. S'entregaran 8 premis repartits en 4 categories, des de la franja d'edat d'alumnes de 1r d'ESO fins als majors de 35 anys. La regidora també ha volgut destacar que l'acte d'enguany tindrà un format diferent, en què l'actriu vallenca Mònica Rius llegirà fragments de l'obra 'Pilar Prim' de Narcís Oller.

Els Teatres de Valls també s’han volgut afegir a la commemoració del patró de Catalunya, amb un espectacle familiar sobre dracs a càrrec de Tanaka Teatre (dissabte 27, 18 h) i un d’adults amb la companyia 'Les Antonietes' i el text de Shakespeare 'Othello' (diumenge 28 , 18 h).

La Biblioteca, un motor del Barri Antic

El regidor de Cultura, Marc Ayala, també ha fet públiques les dades referents als usos de la Biblioteca Carles Cardó en els darrers cinc anys, que posen de manifest que s’han registrat 394.176 visites al nou equipament, amb una mitjana anual de 78.835. Ayala ha subratllat que "aquesta dada demostra que el nou equipament ha estat un pol tractor de persones cap al Barri Antic i que l'obertura de l'espai va ser un encert". Si tenim en compte que l’any 2013, el darrer sencer en l’anterior ubicació al passeig dels Caputxins, les visites anuals van ser de 30.290, el creixement ha estat espectacular per assolir aquesta mitjana de 78.835, gairebé el triple (+160%). En paraules de la directora de la Biblioteca, Marina Blàvia, "en duplicar el nombre d'hores d'obertura en el nou espai, també es multiplica el nombre de visitants".

Altres dades fan referència al creixement dels préstecs, que han estat 99.227, amb una mitjana anual de 19.845. L’any 2013, el darrer sencer en l’anterior ubicació al passeig dels Caputxins, els préstecs havien estat de 16.597. Tot i això, Blàvia apunta que "els canvis que està comportant la revolució digital es reflecteixen en els préstecs físics (suports paper i CD-DVD). Les noves generacions escullen, cada cop més, formats virtuals".

                                Planta baixa de la Biblioteca Carles Cardó de Valls: 

hall Biblioteca Carles Cardó

En aquesta línia, pel que fa als serveis informàtics, s’han comptabilitzat un total de 34.969, amb la mitjana anual de 6.993, mentre que el 2013 eren 4.187 en l’anterior espai. Tot i que cada cop més lectors fan ús dels seus propis aparells -portàtils, tauletes, smartphones...-, es constata un increment d'ús dels PC de la Biblioteca. Aquest ha estat en part facilitat per la incorporació d'un programa informàtic de gestió de les sessions, que permet que els propis usuaris administrin el temps mensual de connexió i facin reserves.

Finalment, també s’han apuntat el nombre total de volums disponibles, xifrat en 51.519, enfront els 46.357 de 2013; així com els 6.007 carnets de préstec respecte als 4.231 de 2013, és a dir, 1.776 persones més des que s’han obert les noves instal·lacions al Barri Antic.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: