Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La novel·la criminal i baixos fons centren el festival literari ‘El Vi fa Sang’ de l’Espluga de Francolí

El Museu de Vida Rural de l’Espluga esdevindrà la principal seu del gruix d’activitats literàries en el marc del festival de novel·la criminal 

L'alcalde de l'Espluga i el director dels serveis territorials de Cultura a Tarragona han presentat la 5a edició del festival L'alcalde de l'Espluga i el director dels serveis territorials de Cultura a Tarragona han presentat la 5a edició del festival ALBA SANCHA
Cultura Alba Sancha
Dimecres, 20 Març 2019 13:16

El festival literari de novel·la criminal de l’Espluga de Francolí ‘El Vi fa Sang’ enceta la seva cinquena edició centrant-se, en aquest cas, en el gènere de la novel·la criminal i baixos fons. ‘El Vi fa Sang’ és un certamen atípic i original que, tot i tenir com a eix principal la literatura, combina altres activitats de diversos àmbits com el vi i la gastronomia. D’aquesta manera, es marida literatura de gènere amb els vins DO de la Conca de Barberà. Així mateix, el Museu de la Vida Rural (MVR) es consolida, en aquesta edició, com a principal seu on s’aglutinarà el gruix de les activitats literàries en el marc del festival, tals com presentacions de llibres i xerrades. El festival literari arriba així a la seva cinquena edició com un esdeveniment consolidat en què, a més dels actors directament implicats, com autors i editores, també s’han implicat diferents escoles de la comarca i els botiguers del municipi.

Els baixos fons, aquells suburbis foscos on la prostitució, el contraban de drogues, els drogodependents i la supervivència tenen un paper protagonista, esdevenen, enguany, protagonistes de la cinquena edició del festival ‘El Vi fa Sang’, que tindrà lloc entre el 5 i el 7 d’abril a l’Espluga de Francolí. L’alcalde del municipi, David Rovira, ha destacat el caràcter únic i diferent d’aquest festival literari que, tot i ser literari, combina altres activitats com la gastronomia i els bons vins dl territori. D’aquesta manera, “el festival combina, principalment, novel·la i vi”, com ha dit Rovira, un enfocament que permet, alhora, la promoció dels vins de la DO Conca de Barberà. Un exemple és que en cada acte literari s’obre una ampolla de vi de la comarca.

D’altra banda, l’alcalde també ha destacat la importància de la denominació del festival com a “festival de novel·la criminal”, en comptes de “novel·la negra”, un tret que també el diferencia. En aquest cas, s’utilitza l’adjectiu “criminal” perquè es considera que aplega millor les grans varietats del gènere: negra, detectivesca, o de lladres i serenos.

El MVR, principal seu del festival

Pel que fa a l’espai on es desenvoluparà el gruix d’activitats literàries, Rovira també ha volgut remarcar que el Museu de Vida Rural (MVR) de l’Espluga esdevindrà la principal seu. En aquest, es realitzaran les presentacions de llibres, xerrades i conferències, sempre amb la literatura i el vi com a denominadors comuns, en el marc d’aquest festival que, anualment, esdevé un punt de trobada d’escriptors i editors. En aquest sentit, enguany s’espera que ‘El vi fa Sang’ atregui més de 40 autors i editors a l’Espluga, que seran els encarregats de presentar les seves pròpies obres, configurant així el festival com una oportunitat per conèixer les novetats del gènere negre setmanes abans de la diada de Sant Jordi.

Tot i això, en el marc del festival també es realitzen altes activitats que giren entorn del món gastronòmic i es realitzen a diferents restaurants i cellers del municipi, com també pels carrers del poble.

Un festival consolidat

En aquesta línia, el batlle ha assegurat que, després de cinc edicions, aquest és ja un festival consolidat que, no només compta amb la implicació de les persones que assisteixen, sinó que ha aconseguit que s’involucrin altres sectors, com les escoles de la comarca i els botiguers del municipi. Aquests últims, durant els dies del festival, decoren els seus aparadors en funció a l’argument d’una novel·la criminal determinada. Segons ha manifestat Rovira, en la primera edició “donava la sensació que només s’havia fet [el festival] per la gent que va participar” i que “no havia tingut ressò”. No obstant això, gràcies a la incorporació d’altres actors implicats en el festival, aquest s’està posicionant com un esdeveniment de referència que, a més és únic al territori i que “no seria agosarat dir que, després del ‘Barcelona Negra’, és el festival amb més actes diversos”, segons hauria apuntat la comissaria, Margarida Aritzeta, en altres ocasions.

Fruit d’aquest posicionament, el comissariat del festival també es consolida, tal com ha apuntat Rovira. Després que el passat 2018 ‘El Vi fa Sang’ sumés nous esforços amb la incorporació de l’escriptora vallenca Margarida Aritzeta al comissariat, la seva figura es manté en aquesta edició per tal de poder respondre a les exigències creixents en l’organització de l’esdeveniment, que suposa un repartiment de les tasques literàries.

Atorgament de premis

Finalment, pel que fa a l’atorgament dels reconeixements, en aquesta edició el premi Internacional ‘El Vi fa Sang’ serà un premi in memoriam per l’autor francès Jean Claude Izzo. D’altra banda, el premi Nacional ‘El Vi fa Sang’ s’atorgarà a l’escriptor valencià Ferran Torrents, destacat autor en el gènere negre, i, per últim, el premi Honorífic es lliurarà a Jordi Canal i Artigas, que havia estat director, fins a la seva recent jubilació, de la biblioteca ‘La Bòbila’, de l’Hospitalet de Llobregat, el primer centre especialitzat en novel·la criminal a Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: