Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Sergi Prat (Breus): “Ens agradaria dinamitzar la ciutat a l'entorn del món del curt”

El director artístic del nou festival de curts europeus de Reus assegura que la selecció de treballs “és el millor que es pot veure a nivell europeu ara mateix”

Sergi Prat és el director artístic del nou festival de curtmetratges europeu de la ciutat de Reus, Breus Sergi Prat és el director artístic del nou festival de curtmetratges europeu de la ciutat de Reus, Breus ALBA SANCHA
Cultura Alba Sancha
Dilluns, 18 Març 2019 01:00

Després que el FEC tanqués les seves portes aquest mateix any, des de l’InfoCamp ens hem interessat per la que serà la nova proposta a l'entorn dels curtmetratges europeus a la ciutat de Reus, el festival Breus, que tindrà lloc entre el 21 i el 23 de març, amb el Teatre Bartrina com a escenari. Per això, hem compartit impressions amb el seu director artístic, Sergi Prat, que ha desgranat les novetats i la nova essència que podrà imprimir el Breus a la ciutat.

Alba Sancha: Breus és el nou Festival Europeu de Curts de Reus que agafa el relleu al FEC. Serà una continuació fidel al FEC o voleu que sigui un projecte diferenciat?

Sergi Prat: Evidentment, no és el FEC; és un projecte diferent. Però, estem parlant d’un festival de curtmetratges i, en aquest sentit, sí que volem mantenir la línia que tenia el FEC de cinema europeu, tot i que també volem incorporar noves coses. Al final, el FEC ha funcionat durant 20 anys i s’ha fet una molt bona feina per la ciutat a l’hora de presentar curtmetratges i treballar per la cultura de Reus. En aquest sentit, estem molt agraïts a la gent del FEC. Però, el festival Breus neix amb la idea de ser una mica diferenciat. Volem continuar amb els curtmetratges europeus, però anar incorporant una sèrie de coses diferents per donar-li unes senyes pròpies diferenciades del FEC.

Quins aspectes del FEC mantindrà el Breus?

Sobretot, centrar-ho molt en curtmetratges europeus. Nosaltres, en aquest sentit, com a festival de curts europeus, sí que som únics a Catalunya amb aquest concepte. Crec que aquesta seria la línia bàsica de continuïtat del que era el FEC.

I quin és el punt innovador que aportarà el Breus a Reus i que no s’havia vist abans?

Incorporem la ‘Finestra ECIR’, per donar veu i visibilitat a la gent de l’Escola de Cinema de Reus (ECIR). Creiem que és molt important incorporar-los al festival per englobar una mica tot el que seria el món del curtmetratge a Reus. També hem introduït nous gèneres i formats; enguany s’ha introduït el documental, però qui sap si altres anys s’inclouran més nous formats o bé noves formes de veure els curtmetratges. D’altra banda, també volem intentar que la gent de Reus de totes les edats, des del més petitó fins al més gran, es vegin implicats en el festival, donant-los espais on poder veure curtmetratges i on poder gaudir del món del cinema. En definitiva, ens agradaria dinamitzar la ciutat entorn del món del curtmetratge.

El FEC va aconseguir ser un creador de nous públics. Com pot contribuir el Breus a mantenir aquest esperit viu?

Treballant amb les escoles i amb altres àmbits de la cultura de Reus perquè tota la gent de totes les edats i pensaments tinguin un espai on poder trobar-se i gaudir dels curts. En aquest sentit, crec que el FEC ho va fer molt bé i també seria una de les línies de continuïtat que vol seguir el Breus.

Així mateix, el FEC ja s’havia consolidat i convertit en un referent europeu. Com es treballarà en aquesta línia perquè el Breus també ho sigui?

Hi ha una feina grossa a fer. De fet, jo vaig estar, durant 15 anys, director del festival de curtmetratges de Manlleu i els principis van ser durs, però, al final, sí que ens vam convertir en un festival de referència en el món del curtmetratge. Evidentment, quan hi ha un festival on es projecten els millors curts europeus, la resta de curtmetratgistes també volen ser-hi i s’aconsegueix projecció a Europa. Totes aquestes coses ajuden, però aconseguir que el festival sigui de referència a Europa és una feina de formigueta.

I com s’acaba aconseguint aquesta repercussió?

Aconseguir-ho no depèn només d’una cosa. Com millors curtmetratges i curtmetratgistes n’hi ha, més s’interessa la gent i més ressò se’n fan. També podria influir l’involucrament de la ciutat, fins i tot, poder parlar en un futur de premis monetaris, etc. Totes aquestes coses ajuden que el festival tingui més ressò dins del món dels curts, ja que festivals de curtmetratges n’hi ha molts, però que sigui un festival només de curts europeus n’hi ha un. Per tant, en aquest sentit, també estem donant un impuls. Crec que la salut del curtmetratge europeu està en un moment molt bo.

Pel que fa a aspectes més tècnics, quines seccions té el festival?

Els grans blocs serien la secció ‘Panorama’, on es veuran curts europeus, la secció ‘Panorama cat’, que seran curtmetratges catalans, i la ‘Finestra ECIR’, que seran els curts de l’ECIR. Dins de ‘Panorama’ tenim curts de tota Europa, fins i tot, es projectarà el curt guanyador de l’Òscar 2018 a millor curtmetratge, ‘Silent Child’. També tenim curts que han passat pel festival de Clermont-Ferrand, altres que han estat finalistes o guanyadors dels Goya. Realment, és una selecció molt bona que crec que la gent la gaudirà molt i on es podran veure petites peces que són espectaculars. En el cas de la secció ‘Panorama cat’ comptem amb el curt guanyador dels Gaudí, ‘L’última verge’, que en l’àmbit nacional a Catalunya és el festival més important que hi ha. Però, a banda d’això, també comptem amb curts que han tingut recorregut i han estat guardonats en altres festivals. Hem apostat pel curt català com un dels pilars del festival. Per últim, amb la ‘Finestra ECIR’ el que volem és involucrar a la gent i als creadors de Reus, tant amb aquesta secció com també amb el ‘CreaBreus’, un espai molt interessant on cineastes amateurs han de crear un curt d’un minut en un cap de setmana.

Aquesta darrera secció, ‘CreaBreus’, és l’únic que es configura en el model del concurs, ja que, en aquesta primera edició, el festival s’ha centrat en la mostra.

Sí, és una diferència també amb el FEC, i ha estat així per qüestions de timing. No s’ha tingut la capacitat de crear una convocatòria i hem recorregut als coneixements i a curts que ja sabíem que podrien agradar molt. De cara al futur, segurament es farà com es fa en un festival habitual, creant una convocatòria, fent una preselecció, etc. És a dir, el Breus, en aquesta primera edició, s’ha centrat en la mostra per una qüestió de temps.

La intenció, però, és consolidar el model del concurs en pròximes edicions?

Entenc que sí. La idea és seguir fent un festival de curtmetratges en el qual hi hagi un concurs.

Quins curts destacaria dels que es projectaran durant el Breus?

Per exemple, ‘Silent Child’, el film anglès que va ser el guanyador de l’Òscar l’any 2018 al millor curtmetratge, i que em sembla una obra d’art. Però, hi ha molts altres que són molt bons, també en l’àmbit català. Per exemple, ‘L’última verge’, o bé ‘Cerdita, guanyador dels Goya enguany. Però, per mi també hi ha curts com ‘I think i have a crush on you’ o ‘Downside up’ que em semblen espectaculars, o bé ‘Matria’, que va estar finalista als Goya. Hi ha una selecció que és el millor que es pot veure a nivell europeu ara mateix.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: