Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Montblanc vitalitzarà la seva activitat sardanista després de l’èxit de la Capital de la Sardana

El municipi montblanquí passarà el relleu, el dissabte, 16 de març, a Perpinyà, la pròxima ciutat protagonista de la cultura sardanista

L'acte de cloenda de la Capital de la Sardana a Montblanc, amb Roger Mas, que va comptar amb un públic de 400 persones L'acte de cloenda de la Capital de la Sardana a Montblanc, amb Roger Mas, que va comptar amb un públic de 400 persones CEDIDA
Cultura Alba Sancha
Dilluns, 11 Març 2019 13:28

El ric patrimoni monumental de Montblanc ha estat durant tot el 2018 l’escenari de la Capital de la Sardana, un projecte de la Confederació Sardanista de Catalunya, en el qual ha participat el municipi montblanquí, convertint-se en el sisè de Catalunya en ostentar aquesta distinció. Un esdeveniment que ha esdevingut un èxit de participació, com han manifestat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat, i el president del Grup Sardanista del Museu Arxiu de Montblanc, Ramon Requesens, i que ha de servir per mantenir viu l’esperit del sardanisme a la vila. Per això, la intenció és que, després de ser Capital de la Sardana, Montblanc ampliï els seus actes i esdeveniments al voltant d’aquest tradicional ball.

La Capital de la Sardana a Montblanc no només ha portat un ampli ventall d’actes durant tot l’any, sinó que també ha permès “sumar el valor del conjunt monumental de Montblanc al sardanisme”, com ha apuntat Albalat. Segons el regidor de Cultura, des del començament la finalitat va ser “involucrar a tot el teixit associatiu del municipi perquè s’impregnés d’aquest sardanisme” i ha assegurat que es tracta d’un objectiu assolit, ja que la majoria d’actes en el marc de la capitalitat han registrat molt bones xifres de participació, fins i tot arribant a completar els aforaments en alguns concerts i altres esdeveniments.

Durant aquest any, la capitalitat ha portat a Montblanc milers de visitants. Albalat ha recordat l’encerclament de la muralla amb una gran sardana humana d’1,4 quilòmetres, una activitat multitudinària amb 1.500 participants. Així mateix, l’esdeveniment també ha situat la vila al mapa sardanista amb alguns dels principals esdeveniments del calendari nacional, com la final del Campionat de Catalunya de Punts Lliures, les Jornades Folklòriques Internacionals, la presentació de la Guia Sardanista i el lliurament dels Premis Capital de la Sardana, el nou concurs de colles Copa Catalunya, la trobada de centres cívics, la d’escoles de cobla o el mateix acte de proclamació i de cloenda. Respecte a aquest darrer, el regidor de Cultura ha manifestat que, a més d’atreure a un públic d’unes 400 persones, aquest acte ha demostrat que “modernitat i tradició poden anar de la mà”, en referència a l’espectacle ‘Introit’, el qual es va estrenar per aquest ocasió especial i reivindicava, precisament, la modernitat de la sardana, lligada a la història d’una parella.

El regidor de Cultura, l'alcalde, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya i el president del Grup Sardanista de Montblanc en roda de premsa. ALBA SANCHA 

rdp montblanc capital sardana2

El llegat de la capitalitat Sardanista

Per la seva banda, Requesens ha destacat dos objectius més en el marge de la capitalitat: la participació del màxim nombre de persones i institucions possibles i la projecció de Montblanc a l’exterior. Dues fites que el president del Grup Sardanista no dubta que s’han assolit, com també les activitats amb els infants de les escoles per afavorir la preservació d’aquest tradicional ball. Ara, però, es plantegen altres objectius i és que aquestes fites assolides s’integrin al calendari montblanquí d’actes sardanistes per donar-li continuïtat a la capitalitat. Requesens ha recordat que, actualment, només es realitzava un aplec a l’any i alguna ballada durant la Festa Major. Tot i que encara no hi ha cap acte concretat, el president del Grup Sardanista ha apuntat que ara hi ha “una bona inèrcia” per continuar i la intenció és que, aquest mateix any, els actes sardanistes s’incrementin.

Igualment, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, s’ha sumat a aquesta reivindicació de continuïtat: “La capitalitat a Montblanc no ha d’acabar aquí”, sinó que “s’ha de continuar treballant el fet sardanista amb totes les entitats”. A més, Rucabado ha assegurat que a Montblanc “s’ha captat molt bé l’essència de la capitalitat de la Sardana”.

Perpinyà agafa el relleu

Tot i que la capital de la Sardana no ha d’acabar aquí per Montblanc, la bandera sardanista es trasllada al següent municipi que ostentarà la distinció. Aquesta vegada serà Perpinyà, fins on es desplaçarà una delegació montblanquina per lliurar el relleu de la capitalitat 2019, el pròxim dissabte, 16 de març. L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha destacat l’èxit de l’esdeveniment a la seva vila tot apuntant a la bona acollida per part dels veïns de Montblanc. Andreu també s’ha mostrat emocionat per aquest darrer acte en el marc de la capitalitat Sardanista en què entregaran la bandera a Perpinyà.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: