Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Museu de Valls s'ampliarà i es remodelarà per obrir-lo més a la ciutadania

L'equipament passarà a ocupar la major part de l'edifici de la Casa de Cultura per guanyar nous espais expositius / La remodelació interior i de la façana el farà més atractiu

Imatge virtual de la futura façana del Museu de Valls Imatge virtual de la futura façana del Museu de Valls MUSEU DE VALLS / IMATGES INTERIORS: J.CARTANYÀ
Cultura Josep Cartanyà
Dijous, 28 Febrer 2019 16:21

El Museu de Valls iniciarà aquest mateix any les obres de la seva ampliació a l'edifici de la Casa de Cultura que també s'aprofitaran "per repensar el conjunt de l'edifici i anar cap a la reforma integral dels espais", tal i com ha explicat, Jordi París, director del Museu de Valls. El regidor de Cultura, Marc Ayala, ha destacat que aquesta "és l'actuació més important de la història del museu des del seu trasllat, l'any 1970, a la Casa de Cultura", i ha remarcat la importantància que tindrà posar al dia o estrenar dos museus a la ciutat, el Museu de Valls i el Museu Casteller de Catalunya: "Es un orgull per a la ciutat poder tenir dos projectes museístics importants i d'actualitat".

El director del Museu de Valls, Jordi París, i el regidor de Cultura, Marc Ayala, mostren imatges virtuals del futur museu: 

París i Ayala

París ha explicat que el projecte d'ampliació del museu ha de resoldre tres problemes: la manca d'espai per exposar les col·leccions, el poc espai existent per a mostrar el fons museístic i guanyar visibilitat com a museu. La col·lecció d'art del Museu de Valls s'ha doblat, en part, gràcies a la donació de 500 obres de Daniel Giralt-Miracle. Actualment hi ha problemes per manca d'espai al magatzem per guardar el dipòsit d'obres amb bones condicions i, per aquest motiu, la segona planta acollirà un nou magatzem per encabir les obres. El fons museístic també és molt important, però hi ha poc espai per poder-lo exhibir. Amb la reforma, es destinarà la primera planta com a espai d'exposició permanent. Finalment, l'altre objectiu del projecte és que el Museu de Valls guanyi visibilitat. París explica que es reconvertirà la planta baixa "en un autèntic vestíbul, en una zona d'acolliment i introductòria per al visitant, on també hi haurà una botiga del museu, guixetes per deixar-hi pertinences i un punt d'informació i de serveis de recepció". A més, el vestíbul també serà un nou espai per albergar exposicions de petit format i intervencions artístiques.

Jordi París observa la nova imatge que tindrà el vestíbul del museu: 

Jordi París maquetes museu

Les fases de la remodelació

La primera fase del projecte d'ampliació inclou la remodelació de les plantes baixa i primera que ara s'incorporaran en la seva major part al museu, però també es preveu la reforma de la façana per millorar l'accessibilitat a l'equipament. El projecte contempla la reforma la mateixa planta baixa, que es convertirà en un vestíbul, des d'on iniciar ja d'entrada el recorregut museogràfic i accedir a les diferents sales expostiives situades a les plantes superiors.

L'antiga biblioteca, actual magatzem, es reconvertirà per mostrar-hi una part de la col·lecció permanent: 

primera planta Valls antiga biblioteca

El salt qualitatiu del Museu de Valls serà a la primera planta que s'incorporarà al recorregut museogràfic i que permetrà mostrar-hi una part representativa de la col·lecció permanent, que a hores d'ara no té espai per ser exposada. Així, el museu guanya en aquesta planta tota la zona que ocupava l'antiga biblioteca comarcal Carles Cardó, abans del seu trasllat al Barri Antic l'any 2014. A la mateixa primera planta es destina una zona a espai d'acolliment de grups així com per a la celebració d'activitats de petit format.

                                    Futura sala permanent del Museu de Valls: 

Sala Permanent Museu Valls

També es preveu fer una remodelació de la façana per fer més visibles els serveis que conté la Casa de Cultura que, a més del museu, acull l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp i l'Arxiu Municipal. En aquest sentit, s'avançarà lleugerament l'entrada i aquesta serà més transparent, per fer més accessible l'edifici. A la mateixa façana, es preveu una actuació en el cos sobresortint de l'edifici donant-li una nova pell, que reforçarà la visibilitat de l'equipament. 

Finalment, des de la primera planta, el recorregut continuarà i enllaçarà amb les dues plantes superiors que en l'actualitat ja ocupa el museu i que tindran la mateixa funció actual d'acollir exposicions temporals, tant siguin sobre el fons propi com mostres de temàtica diversa. El projecte preveu la remodelació d'aquestes plantes per fer-les més funcionals, que s'executaran en una segona fase. Aquesta fase posterior també inclourà l'ampliació del dipòsit d'obres, amb un nou magatzem que s'ubicarà a la segona planta. 

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: