Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'exposició fotogràfica sobre Vidal i Barraquer comença el seu itinerari al Palau de la Diputació

La mostra, que es pot visitar fins el 17 de febrer, conté imatges inèdites sobre el cardenal cambrilenc de jove, durant la República o de la seva visita al camp de batalla de Verdú, després de la Gran Guerra

L'exposició 'Vidal i Barraquer: diàleg i coherència' es pot visitar fins el 17 de febrer al Pati del Palau de la Diputació de Tarragona L'exposició 'Vidal i Barraquer: diàleg i coherència' es pot visitar fins el 17 de febrer al Pati del Palau de la Diputació de Tarragona JOSEP CARTANYÀ
Cultura Josep Cartanyà
Dissabte, 12 Gener 2019 10:08

Un recull de fotografies, moltes de les quals inèdites, procedents del fons familiar Vidal-Barraquer i custodiades per l'Arxiu Nacional de Catalunya, juntament amb material audiovidual protagonitzen l'exposició 'Vidal i Barraquer: diàleg i coherència', inaugurada aquest divendres al Pati del Palau de la Diputació de Tarragona. La mostra ja ja es va inaugurar per primera vegada a Cambrils al mes d'octubre del 2018. La cita al Palau serà la primera itinerància de les previstes, ja que a finals de febrer arribarà a l'Institut Vidal i Barraquer de Tarragona i al mes de març, a la ciutat de Terrassa.

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, s'adreça als assistents durant l'acte d'inauguració: 

alcaldessa inauguració ViB Dipu

L'exposició presenta fotgrafies de totes les etapes de la vida del cardenal Francesc Vidal i Barraquer, amb la identificació dels personatges que hi apareixen. Cada imatge va acompanyada de petites càpsules que aporten al visitant informació de la seva trajectòria vital, des que era alumne a l'escola dels jesuïtes de Manresa fins al seu moment final a l'exili a Suïssa, el 1943, any de la seva mort. L'arxiver responsable de l'Arxiu Municipal de Cambrils, Pedro Otiña, explica que la mostra "permet introduir al visitant en els continguts que després pot ampliar a la pàgina web, és un bon complement". Gràcies a les imatges, es poden veure escenes del cardenal de quan va ser bisbe de Solsona, arquebisbe de Tarragona i cardenal.

Otiña també ha assenyalat que l'exposició serveix per a donar conèixer que el cardenal cambrilenc "va ser una alta figura de l'època no només eclesiàstica, sinó també del món polític, de la República, la Guerra Civil i la primera post-guerra". L'arxiver destaca com a part més interessant de l'exposició, la part final, on es reflecteix "l'època de la República -un moment convuls de la història-, en què tot i que les idees republicanes no casen amb la mentalitat de l'església, Vidal i Barraquer les accepta perquè és el que la gent va votar, això sí, sempre i quan l'església estigués unida i separada del poder estatal". Un altre moment de rellevància dels darrers anys de la vida del cardenal és quan es troba exiliat a Suïsa: "Que no el deixen tornar, que pot viatjar amb passaport del Vaticà,... són ítems que es poden trobar a l'exposició i al web també", afegeix Otiña.

Imatge destacada de l'exposició del cardenal Vidal i Barraquer amb el president de la Generalitat, Francesc Macià: 

Vidal i Barraquer i Macià

Imatges inèdites

A l'exposició es poden trobar imatges inèdites sobre la vida del cardenal, que van ser captades principalment pel seu germà, Josep Vidal i Barrquer, i la seva neboda Montserrat Vidal-Barraquer, dues persones aficionades a la fotografia. En aquest sentit, destaca sobretot el llegat que va deixar la fotògrafa, amb 20.000 negatius d'obres de caràcter costumista (remendadores, pagesia, etc..) i documentalista. L'arxiver explica que les fotografies destaquen per la seva vessant documental "perquè donen una qualitat de la persona -que no del personatge- que t'explica, per exemple, un viatge a la França devastada que acaba de sortir de la primera guerra mundial o t'informa del Cambrils natal".   

La mostra va ser inaugurada al Pati del Palau de la Diputació aquest divendres, 11 de gener, pel diputat de l’ens supramunicipal, Joan Olivella, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i l’arxiver responsable de l’Arxiu Municipal de Cambrils, Pedro Otiña. L'exposició es podrà visitar fins el 17 de febrer al Pati del Palau de la Diputació, de dilluns a divendres de 9 a 21h, els dissabtes de 9 a 13h i de 17 a 21h i els diumenges i festius d’11 a 14h.

La Diputació de Tarragona ha col·laborat amb l’Ajuntament de Cambrils en la producció de l’exposició, obra de l’empresa Molècula. S’ha comptat també amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la implicació del personal de l’Arxiu Municipal i del Museu d’Història de Cambrils.

Any Cardenal Vidal i Barraquer

Emmarcada dins els actes per commemorar al 2018 el 150 aniversari del naixement de Vidal i Barraquer a Cambrils, l’exposició vol donar a conèixer la figura del religiós. El programa d’activitats que s’han vingut desenvolupant en els darrers mesos han volgut posar en valor la tasca desenvolupada per aquest personatge, a més del seu pensament i llegat. El principal d’aquests actes va ser el concert extraordinari que l’Escolania de Montserrat va oferir al Santuari de la Mare de Déu del Camí de Cambrils.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: