Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un llibre reivindica la figura de Francesca Vidal, "la dona a l'ombra de Pau Casals"

L'autora Saskia Hagemeijer presenta l'obra aquest divendres a les 19h a la Biblioteca Terra Baixa del Vendrell

Pau Casals i Francesca Vidal Pau Casals i Francesca Vidal FEMENÍ SINGULAR
Cultura Redacció Infocamp
Divendres, 30 Novembre 2018 16:37

"Amb aquest llibre desitjo recuperar la figura de, Francesca Vidal Puig, "Frasquita", la dona que tant va fer i tant va significar per a Pau Casals, el català més universal de la història dels últims cent anys o potser més i tot". Amb aquesta declaració d'intencions, Saskia Hagemeijer, autora de l'obra 'Francesca Vidal. La dona a l'ombra de Pau Casals', vol reivindicar la protagonista del llibre que recull documents textuals i gràfics inèdits que ajuden a il·llustrar la biografia de la parella protagonista i els temps que la va envoltar.

El llibre es presentarà aquest divendres 30 de novembre, a les 19h, a la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell. A l'acte hi intervindran l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, la presidenta de l'Institut d'Estudis Penedesencs, Dolors Garcia, el patró de la Fundació Privada Mútua Catalana, Ramon Marrugat, l'editor del llibre, Manuel Rivera, i la seva autora, Saskia Hagemeijer.

Una obra amb aportacions inèdites

'Francesca Vidal. La dona a l'ombra de Pau Casals' és una narració familiar però, alhora, de gran interès per als lectors en general i per als interessats en investigar i conèixer assumptes relacionats amb cultura de la música clàssica, la figura del mestre violoncel·lista, la condició de les dones, la història de Catalunya de finals del segle XIX i primera meitat del segle XX, les arts plàstiques i decoratives, etc...

 

Frasquita

Aquesta nova i singular obra -publicada per Silva Editorial en conveni amb la Fundació Privada Mútua Catalana- aporta documents textuals i gràfics inèdits que ajuden a il·lustrar la biografia de la parella protagonista i els temps que la va envoltar, incloent escenes diverses: romàntiques, tendres, domèstiques, d'aprenentatge, alegres, tristes, locals, cosmopolites, d'exili, de conflicte dramàtic, però sempre molt humanes.

L'autora

Saskia Hagemeijer va néixer al 18 de març de 1949 a Oirschot, Nord Brabant (Holanda). Passava els estius de joventut a Altafulla, on va conèixer el seu marit, en Frederic Vidal Laínez. Quan es va casar amb ell no sabia que estava entrant a una família amb una història tan interessant.

Amb el pas dels anys, han passat per casa seva diversos estudiosos de l'industrial i artista decorador Francesc Vidal i Jevelló i de dos dels seus fills, na Lluïsa (pintora) i en Frederic (hereu de l'activitat del pare).

No serà fins l'any 2009 que, per primera vegada, dues historiadores, Victòria Palma i Mònica Pagès, de l'emissora de ràdio Catalunya Música, van venir a casa de Saskia Hagemeijer i Frederic Vidal interessant-se per la Francesca Vidal Puig "Frasquita" o "Tita" per a la família, que va ser primer alumna i després dona i companya professional de Pau Casals.

Aquest fet, va motivar a l'autora del llibre a llegir diferents biografies de l'il·lustre Pau Casals, buscant més informació de la seva tieta-àvia, però va comprovar que gairebé no en parlaven d'ella.

Saskia Hagemeijer explica: "La nostra tieta, com passa amb tantes dones, no ha estat objecte d'atenció ni ha rebut, com hauria merescut, el reconeixement del nostre país, sinó que l'oblit ha caigut damunt de la seva vida. En canvi, tothom amb qui jo he pogut parlar i que la va conèixer bé, la recorda amb moltíssima estimació, admiració i respecte. Espero haver contribuït a fer el seu record present, si més no, a la nostra memòria, la de la seva família, els Vidal".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: