Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Homenatge al Cardenal Vidal i Barraquer a Barcelona

En l’acte celebrat dimecres passat hi van participar la Reial Acadèmia Europea de Doctors i l’Ateneu Universitari Sant Pacià

Imatge dels sis tertulians que van parlar sobre la vida del cardenal Francesc Vidal i Barraquer Imatge dels sis tertulians que van parlar sobre la vida del cardenal Francesc Vidal i Barraquer CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Divendres, 16 Novembre 2018 13:13

El dimecres 14 de novembre la Reial Acadèmia Europea de Doctors i l’Ateneu Universitari Sant Pacià amb la col•laboració de l’Ajuntament de Cambrils i de la Comissió cardenal Vidal i Barraquer, van retre un sentit homenatge al cardenal Vidal i Barraquer a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona. La convocatòria va consistir en un acte acadèmic amb rellevants personalitats coneixedores de la vida del Prelat cambrilenc, sota el tema de: ‘El cardenal Vidal i Barraquer (1868-1943). La seva vida i el seu itinerari’.

El format va ser tipus col•loqui i hi van intervenir, el Dr. Francesc Vidal-Barraquer Mayol, metge i cirurgià bascular, el Dr. Josep M. Solé i Sabater, Catedràtic d’Història Contemporània a la UAB, el Dr. Ramon Cort s i Blay, Vicerector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, el Dr. Armand Puig i Tàrrech, Rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià i Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, el Dr. Pedro Clarós, Vicepresident de la Reial Acadèmia Europea de Doctors i Mons. Jaume Pujol i Balcells, Arquebisbe de Tarragona.

En representació de Cambrils hi van assistir l’alcaldessa de la ciutat, Camí Mendoza, el regidor de Cultura Josep Lluís Abella, el Dr. Pere Navarro i el Comissionat de l’Any Vidal i Barraquer Sr. Josep M. Panicello.

Conferenciants de la convocatòria ‘El cardenal Vidal i Barraquer (1868-1943). La seva vida i el seu itinerari’

Vidalibarraquer2

El Dr. Clarós va justificar l’organització de l’acte i va fer una introducció en la qual va parlar del cardenal cambrilenc, en la seva vessant biogràfica i de valors humans i espirituals. Va comentar que el cardenal Vidal i Barraquer era un gran desconegut pel públic en general. Que tenia una ment privilegiada i que la seva vida va estar plena de situacions conflictives.

Des de Roma, en plena guerra civil va intentar exercir la seva tasca pastoral a distància. Va fer tot el possible per aconseguir la pau entre els dos bàndols de la guerra civil. No va escatimar en utilitzar la seva relació amb els bisbes espanyols o amb governs europeus en benefici de la pau.

El Dr. Francesc Vidal-Barraquer va parlar de la visió més estrictament familiar. En aquest sentit va explicar els orígens de la família Vida i Barraquer, que consten a Cambrils des del s XV. Van començar sent pagesos, però d’una forma lenta i progressiva es van anar convertint en propietaris. Posteriorment emparenten amb la família Gimbernat amb una llarga tradició de notaris i advocats. La família Vidal s’ajunta amb la família Gimbernat, una generació abans del naixement del cardenal. Tant el pare com dos oncles són advocats, un d’ells a més és canonge, per tant tenen una gran influencia en la seva formació. També va explicar l’origen de la família Barraquer.

El Dr. Josep M. Solé i Sabaté, va explicar quina va ser la relació del cardenal amb el Vaticà a partir del 18 de juliol de 1936 fins al principi de la segona guerra mundial, quan aquest es desplaça a Suïssa. Va parlar de la detenció a Montblanc i de com se’l va poder treure des del país en vaixell cap a Itàlia. Des de la Cartoixa va mantenir una abundant correspondència amb el papa Pacelli, en la que li explica la persecució religiosa a Espanya. Franco va dir que no el deixaria tornar mai a Espanya “por su actitud remota, pasada i presente” i va demanar que renunciés a la seu de Tarragona, cosa que no va voler fer, i per tant va morir a l’exili.

Aquest van ser alguns dels conferenciants que van parlar sobre la figura de Vidal i Barraquer en alguns àmbits de la seva vida. L’acte va ser dirigit com una tertúlia per aquells sectors més propers al gremi del cardenal, que van compartir la seva història des de diferents punts de vista.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: