Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

‘Patrimoni oblidat, memòria literària’, al Museu Comarcal de la Conca de Barberà

L’exposició lliga els elements del patrimoni cultural oblidat amb les seves descripcions literàries

Imatge de l'exposició que es va fer al Monestir de Poblet Imatge de l'exposició que es va fer al Monestir de Poblet INSTITUT RAMON MUNTANER
Cultura Redacció Infocamp
Dimecres, 03 Mai 2017 10:39

El Museu Comarcal de la Conca de Barberà acollirà, a partir d’avui i fins el 31 de maig, l’exposició itinerant ‘Patrimoni oblidat, memòria literària’. Es tracta d’una proposta que lliga els elements del patrimoni cultural tangible que estan o han estat deixats a la mercè del pas del temps amb les descripcions literàries d’aquests elements patrimonials, per poder-ne saber i comprendre del temps anterior a l’estat actual d’abandó.

L’exposició proposa un viatge pels territoris de la memòria literària d’aquests elements oblidats, d’aquestes ruïnes sentimentals amb el doble acompanyament de la imatge i la paraula. Contemplar el patrimoni cultural tangible, el lloc o l’espai abandonat, com l'element més feble i simbòlic del temps històric passat, des de la literatura amb descripcions, vivències, records, emocions, sentiments, simbologia, etc.

Al costat dels grans elements patrimonials, que s’han beneficiat en els darrers temps d’accions de restauració o conservació i que constitueixen nuclis rellevants de visites i destinacions d’un turisme cultural, existeix un altre patrimoni, que podem anomenar “patrimoni oblidat”, format per elements menors o que no han rebut prou consideració fins ara, i que van des d’espais abandonats fins a elements o paisatges avui inexistents però que han deixat el seu rastre en la fotografia antiga i en la literatura. La “ruïna” ha format part essencial de la mirada que la memòria literària ha projectat sobre el món, les visions romàntiques i, en general, tots els textos de caràcter memorialístic ens ofereixen imatges i idealitzacions, revitalitzacions imaginàries d’espais perduts o de llocs de memòria íntima o col•lectiva.

El projecte ofereix dues vessants diferents i complementàries: una extensa exposició virtual, amb tota la informació rebuda des dels centres d’estudis, entitats i institucions, i una exposició material preparada per viatjar durant un llarg temps, que genera reflexió i activitat sobre els valors del patrimoni i la literatura.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: