Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El festival El Vi Fa Sang presentarà una trentena de novel·les criminals

Arrencarà el dia 24 i combinarà tastos de vins amb actes relacionats amb el gènere negre

Presentació de l'edició d'enguany del festival, ahir, a l'Espluga de Francolí Presentació de l'edició d'enguany del festival, ahir, a l'Espluga de Francolí CARINA FILELLA
Cultura Carina Filella / El Punt Avui
Dissabte, 11 Març 2017 08:16

Maridar la literatura de gènere amb un bon vi de la Conca de Barberà. Amb aquest esquelet clar, el festival internacional de novel·la criminal en català El Vi Fa Sang viurà del 24 al 26 de març, a l'Espluga de Francolí, la que serà la seva tercera edició, amb més ambició que mai i amb algunes novetats que li permetran fer “un salt qualitatiu”, segons va explicar ahir l'escriptor Salvador Balcells, comissari del festival, que va destacar que enguany s'hi presentaran una trentena de novel·les criminals.

Una de les iniciatives noves d'enguany és la representació de l'obra Paral·lel 1934, de Josep Maria Poblet, basada en la novel·la Un crim al Paralelo, de Rafael Tassis, considerat el pare de la novel·la criminal en català. Aquesta obra es va representar l'any 1953 al Romea de Barcelona i mai més se n'han programat funcions en cap altre escenari. Ara El Vi Fa Sang la recupera, a partir del manuscrit que se'n conserva a la Biblioteca de Catalunya, ja que no s'havia publicat mai. Una mancança que ara resolen els organitzadors del festival, que publicaran l'obra, en una adaptació de Josep Maria Vallès. Les dues obres –l'escenificada, que serà a càrrec d'actors procedents de companyies de diversos municipis de la comarca, i l'escrita– es presentaran el dia 25 al Casal de l'Espluga. En aquest acte també es commemorarà el centenari del primer cuplet escrit en català, La font del Xirineu.

Segons ja va avançar aquest diari, El Vi Fa Sang també publicarà la ruta literària Un crim impune, que segueix els escenaris reals de la novel·la L'Escanyapobres, de Narcís Oller, per l'Espluga, i que neix com a resultat de la recerca de la professora de la URV Margarida Aritzeta, en col·laboració amb la Societat Narcís Oller. I és que recentment s'ha descobert que la novel·la d'Oller està ambientada a l'Espluga de finals del segle XIX. Els dies 25 i 26 de març es podrà resseguir la ruta per primera vegada.

Aquestes només són algunes de les novetats de l'edició d'enguany, durant la qual es muntaran diversos actes relacionats amb aquest gènere. Entre d'altres, el Combat de Boxa Literari, que posarà cara a cara l'escriptor Jordi Llavina i l'editor Jordi Ferrando (el dia 24). Donaran el seu punt de vista sobre si el gènere criminal pot ser “alta literatura”. “Com en qualsevol altre gènere, hi ha bona i mala literatura”, va manifestar Salvador Balcells, que va lamentar que, malgrat tot, la novel·la criminal en català “encara té poca presència als punts de venda”, enfront, entre d'altres, de la nòrdica.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: