Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 638

Falset reviu el passat amb la festa de l'Encamisada

La celebració, en què els participants desfilen en carruatges i amb vestits catalans, rememora una vella llegenda lligada a la guerra del Francès

Petits i grans no es van coler perdre la festa de l'Encamisada de Falset. Petits i grans no es van coler perdre la festa de l'Encamisada de Falset. JUDIT FERNÀNDEZ/ EL PUNT AVUI.
Cultura
Dilluns, 16 Gener 2017 11:18


La capital del Priorat va reviure ahir el passat amb una altra celebració de la festa de l'Encamisada, reconeguda com a festa tradicional d'interès nacional de Catalunya. Els actes van començar abans-d'ahir, amb el ja tradicional repic de campanes i la posterior explosió de coets al migdia. Ja a la tarda, les cavalleries es van aplegar al celler de la cooperativa per passejar-se pels carrers de la vila amb l'acompanyament per la banda musical municipal un cop es va acabar el pregó d'obertura de la festa.

Malgrat les baixes temperatures del cap de setmana, la jornada d'ahir va ser un èxit de públic. Ja de bon matí, més d'un centenar de persones es van aplegar per gaudir d'un esmorzar popular i gratuït. Mentrestant, a la plaça de l'Església, els animals van ser beneïts. A quarts de dotze del migdia es va celebrar la missa major, en què també es va fer la ballada de la Jota de Falset i la benedicció dels Panets de Sant Antoni, que es van poder adquirir després, just en el moment en què va començar una altra rua. Tal com marca la tradició, les autoritats municipals van assistir a l'ofici religiós vestits de catalans. Un total de cinquanta-cinc carruatges i una desena aproximada de genets van prendre part en la desfilada.

La festa de l'Encamisada de Falset uneix la commemoració històrica amb la celebració dels Tres Tombs, en què es beneeixen les cavalleries com a la resta de poblacions dels Països Catalans. La festivitat també rememora una llegenda de la guerra del Francès que explica com els falsetans van aprofitar una nit de boira, pels volts del 1800, per vestir-se de blanc, passar inadvertits i alliberar-se del setge a què estaven sotmesos. El Centre d'Estudis Falsetans és l'entitat que organitza la festa de l'Encamisada.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: