Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

InfoCamp | Arxiu de notícies de la Conca de Barberà
Gastronomia Laia Castells / El Portal Nou

El Grans Muralles 2009, de Bodegas Torres, és el vi més ben qualificat de la comarca

Fins a tretze vins de la DO Conca de Barberà han estat puntuats per sobre dels 90 punts després del tast elaborat per l'equip del prestigiós crític de vins José Peñín, que ha servit per confeccionar La guía Peñín de los vinos de España 2016, una de les més importants de tot l'Estat. D'aquests tretze vins, que per la seva puntuació es qualifiquen d'excel·lents, quatre han estat elaborats amb trepat, la varietat de raïm autòctona de la Conca de Barberà.

Grans Muralles 2009, de Bodegas Torres, és el més ben qualificat de la Conca, amb 93 punts, seguit del Cara Nord Negre de 2014 i el Gatzara Trepat Jove 2013, amb 92 punts respectivament. Amb 91 s'hi situen el Gatzara Trepat Criança 2013, el Milmanda 2012 blanc de Bodegas Torres i el Manuela Ventosa 2011 del celler Rendé Masdéu. Obtenen 90 punts el Gatzara Blanc 2013, Una Mica de Gatzara 2014, Josep Foraster Selecció 2011, Arnau Syrah 2011 del celler Rendé Masdéu, Feedback 2011 i El Mentider de Succés Vinícola i Caliu 2011 del celler Vega Aixalà.

La DO Conca de Barberà ha destacat el celler Gatzara Vins, que en aquesta ocasió ha aconseguit situar quatre dels seus vins per sobre dels 90 punts. També ha remarcat el treball dut a terme pel celler Succés Vinícola, impulsat per uns joves viticultors del Viver de Celleristes.

Patrimoni Carina Filella / El Punt Avui

El monestir cistercenc vol duplicar així el nombre de visitants i arribar als 300.000 a l'any

Quan fa 75 anys del retorn dels monjos al monestir de Poblet; en fa 24 que el conjunt cistercenc va ser declarat patrimoni mundial de la Unesco, i també quan ha consolidat el límit de 150.000 visites anuals, la comunitat del monestir de Poblet vol fer ara el gran pas per rellançar el seu potencial per atreure més turisme. I ho farà a través de dos grans projectes: la construcció d'un centre d'interpretació i la museïtzació de dues sales, en què s'exposarà el patrimoni litúrgic i artístic del monestir. Amb això, els monjos confien duplicar el nombre de visites anuals i arribar a unes 300.000. “Tampoc no més, perquè volem oferir visites de qualitat, sense aglomeracions de gent”, va assenyalar ahir Lluc Torcal, prior del cenobi cistercenc.

Aquest centre d'interpretació se situarà en un antic magatzem situat a l'entrada del conjunt monàstic, actualment en desús. Té 617 metres quadrats de superfície i s'articularà en tres sales que explicaran la vida monàstica a través d'audiovisuals i unes grans pantalles que simularan el monestir i que ocuparan els 360 graus de l'espai. El visitant hi trobarà, segons el prior, les claus de lectura del monestir des dels vessants territorial, paisatgístic, cultural i espiritual. “La manera de presentar el monestir fins ara no era suficient perquè es presentava només la part monumental i no l'ànima que hi ha al darrere de les construccions; volem que el visitant faci un tast de la vida monàstica”, va destacar ahir Lluc Torcal. Al terreny annex al centre s'hi crearà un jardí bíblic, que recrearà diferents escenaris de passatges bàsics d'inspiració bíblica a través de les plantes.

El nou equipament està pressupostat en 710.000 euros, que finançaran el mateix monestir, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet i altres administracions i entitats públiques i privades. La previsió, segons el prior, és que estigui enllestit d'aquí a quatre anys.

Aquesta actuació s'emmarca en un projecte més ampli, l'anomenat Cosmos Poblet, un programa cultural, social i mediambiental que s'ha impulsat en els darrers anys per convertir el monestir “en un lloc de vida, un lloc bell, un lloc on es crea un cosmos”, afirma Torcal. L'abat de Poblet, Josep Alegre, hi va afegir que, tot i els tòpics, “la vida monàstica no és una vida tancada”, sinó “una vida espiritual oberta” i per això és important que s'obri encara més al turisme.

Els representants de la comunitat cistercenca van signar ahir mateix un conveni amb la Diputació de Tarragona, que fa una aportació de 80.000 euros per finançar actuacions del projecte Cosmos. Pel seu president, Josep Poblet, el rellançament turístic del monestir s'inscriu “en l'estratègia de respecte a l'espiritualitat del centre, però també de forta promoció turística”. Poblet va recordar que aquest cenobi esdevé “el conjunt monumental medieval monàstic més important d'Europa”.

Un museu per al patrimoni litúrgic

A més de la construcció del centre de visitants, els monjos de Poblet projecten obrir alguns espais que fins ara quedaven fora de les visites públiques, i crear també un museu que exposi el patrimoni litúrgic i artístic que conserva. Per això reconvertiran dues de les estances, la sala del dormitori de conversos i la sala de l'abat Copons, en un museu. En l'actualitat, el monestir disposa d'uns fons que no pot exposar per falta d'espai museístic, amb peces que van des del segle IV fins a l'època moderna (romàniques, gòtiques i barroques). Entre les peces que s'exposaran al futur museu hi haurà una col·lecció d'orfebreria litúrgica, una d'icones dels segles III i IV de Síria, algunes “peces bibliogràfiques importants” i material que formava part del conjunt de Poblet que després de la desamortització de Mendizábal –el 1835, que va obligar els monjos a abandonar Poblet– van anar a parar a diferents mans i a poc a poc han anat retornant al monestir gràcies a les donacions privades.

La comunitat de monjos vol ara que el nou museu pugui esdevenir objecte de visita per ell mateix, independent del circuit de visita al monestir. Per això, dotarà l'equipament d'un discurs pedagògic i cultural que acompanyarà la col·lecció exposada i permetrà comprendre millor el conjunt de Santa Maria de Poblet.

Dijous, 12 Novembre 2015 08:53

La Fira de Sarral canvia d'imatge

Fires i Congressos Redacció Infocamp

La nova edició de la fira, que se celebrarà el 8 de desembre, incorpora novetats com un tast i un ruta de vi

La sala de plens de l’Ajuntament de Sarral ha acollit aquest dimecres la presentació de la nova imatge de la Fira de Sarral. Es tracta d’una de les apostes del consistori municipal per la innovació però sempre seguint la tradició, tal com explicava l’Alcalde de Sarral, Josep Amill.

L’edició 2015 de la fira, que com és costum, es celebrarà el proper 8 de desembre, presenta un recinte firal renovat amb la seva corresponent redistribució d’activitats, d’entre les que destaca el tast i ruta de vi on els visitants, pagant un preu simbòlic rebran una copa dissenyada exclusivament per aquesta edició de la Fira acompanyada per un tiquet que els permetrà tastar diferents varietats dels vins de Portell, Rosa Maria Torres i Mas del Nen.

Un dels altres punts forts d’enguany, tal com ha explicat la cap de premsa i comunicació de l’Ajuntament de Sarral, Marta Arjona, és l’aposta per la xarxa i les noves tecnologies. En aquesta línia, el nou cartell de la Fira pretén ser una imatge gràfica que identifiqui el que és en si la Fira però també el que és Sarral. A més, en la seva aposta per la innovació, es celebrarà un concurs de fotografia a través d’Instagram durant el dia de la
Fira on els participants podran penjar les seves imatges amb l’etiqueta #firasarral15 per guanyar lots de vi acompanyats del puzzle de l’Ermita dels Sants Metges.

L’acte de presentació de la nova imatge de la Fira és ja en si una novetat, amb una gran acceptació per part dels vilatans. Més d’una cinquantena de persones s’han aplegat per conèixer totes les novetats al voltant de la Fira i per gaudir d’una petita introducció on dansa, poesia i música s’han unit de la mà de Mei Casabona, directora de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral, Núria Pérez, directora de Coral Infantil Al Ritme de Sarral i del Club de Lectura de Sarral.

Medi Ambient Josep Lluís Eras / El Portal Nou

L'app permetrà a l'operador del telèfon 112 obtenir un mapa de localització de l'autor de la trucada d'alerta

El director del CAT112, Frederic Adan, va presentar ahir al Consell Comarcal de la Conca de Barberà l'aplicació d'emergències My112. Es tracta d'una eina per als telèfons mòbils que permet avisar els serveis d'emergència de manera ràpida i que ha estat pensada per a boletaires, excursionistes i altres col·lectius que desenvolupen activitats al medi natural.

Quan l'aplicació s'activa des d'un punt on hi ha cobertura de dades, l'operador del telèfon d'emergències 112 de Catalunya, a més de la trucada, rep la posició de la persona que truca al mapa. Això facilita la localització als cossos d'emergències que calgui activar, siguin Bombers, Mossos, SEM o Agents Rurals. Si l'usuari es troba en una zona on només es disposa de cobertura de veu, l'aplicació li envia les seves coordenades a la pantalla perquè pugui comunicar-les als equips d'emergències. L'aplicació té una versió estàndard i una de més senzilla per a col·lectius com la gent gran.

Tot i que fins ara el My112 arriba a les 40.000 descàrregues en versions per a Android i iOS, el Departament d'Interior, el Paratge de Poblet i el Consell Comarcal de la Conca volen difondre l'aplicació entre els visitants perquè la coneguin, la instal·lin en els seus telèfons i la utilitzin en cas d'emergència. Així, en endavant als punts d'expedició del carnet de boletaire de Poblet hi haurà díptics que informaran sobre l'eina.

Segons Adan, l'eina és útil perquè “els segons salven vides”. No obstant això, el director del CAT112 remarca que no hi ha cap aplicació més útil que la prudència i la informació del terreny sobre el qual es desenvolupa l'activitat. En aquest sentit, el secretari general d'Interior, Cèsar Puig, va insistir en la necessitat de prendre mesures d'autoprotecció.

Dimecres, 11 Novembre 2015 07:52

La Conca impulsa la cuina del Francolí

Gastronomia Infocamp / El Portal Nou

Els restauradors promouran plats amb aquesta au com a element distintiu de la gastronomia de la comarca

L'espai de cuina de Concactiva ha estat el marc d'una jornada tècnica sobre la cuina del Francolí. Una quinzena de restauradors han fet les primeres proves amb l'objectiu de crear un receptari amb aquesta au com a element principal.

El francolí va ser un producte habitual del corpus culinari medieval català, però amb el temps ha caigut en desús fins a gairebé desaparèixer. Ara, des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Conca de Barberà es vol recuperar amb l'objectiu de convertir-lo en un distintiu de la gastronomia comarcal.

En el procés de recerca per trobar un plat representatiu de la Conca de Barberà s'ha comptat amb desenes de productes autòctons com ara el safrà, el fesol, l'all de Belltall i el raïm trepat. Però, malgrat que tots són d'una gran qualitat, no poden esdevenir el cos central d'un plat.

Per contra, a la Conca de Barberà, el riu Francolí és un element representatiu que travessa tota la comarca i que comparteix el nom amb un ocell que pot ajudar a identificar el projecte gastronòmic. Els restauradors han apostat per aquesta au acompanyada dels altres productes comarcals.

D'aquesta manera, al llarg del 2016 es farà la recerca i el desenvolupament del projecte, amb jornades amb la participació de tots els agents implicats. L'objectiu és que pel 2017 els restauradors ja puguin incorporar plats amb francolí a les seves cartes i que es pugui comercialitzar la marca La Cuina del Francolí com a promoció turística. Mentrestant, també s'animarà els criadors a promoure la producció amb l'objectiu d'abaratir-ne el cost.

Gastronomia Redacció Infocamp

L'esdeveniment es consolida com a referent gastronòmic popular i professional al Camp de Tarragona

Safrània, la Fira de Sant Martí de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, va tancar aquest cap de setmana la vuitena edició amb un lleuger augment de visitants i degustacions servides a l'espai firal de l'antiga església i claustre de Sant Francesc. Uns 6.100 visitants van tastar al voltant de 7.000 degustacions gastronòmiques, de vins, caves, licors, cervesa i formatges. Les xifres són satisfactòries i al llarg dels dos dies de la fira hi va haver moments d'una gran afluència de visitants, especialment el dissabte a la tarda i el diumenge al migdia.

Més enllà de les xifres, les sensacions han estat molt positives des del punt de vista de l'organització, dels expositors i dels visitants. Hi ha hagut més activitats que mai a la cuina ubicada a l'absis de l'antiga església i a la sala de tast que ocupava una part de la Sala de les Corts Catalanes del claustre. S'han anat succeint les propostes de demostracions de cuina en directe, maridatges, tallers i xerrades que han fet que els visitants sempre tinguessin ocasió d'aprendre i acostar-se al dia a dia de restauradors i productors.

Els professionals han tingut un marc idoni on presentar el seu producte al públic i, a la vegada, establir relacions comercials entre ells. Això converteix Safrània en un esdeveniment que va més enllà de l'àmbit popular en el que ja s'havia consolidat des de fa algun temps. Ara s'hi afegeix l'aspecte professional que és molt valorat pels elaboradors i restauradors que hi prenen part: tant els de la Conca de Barberà, com els de zones veïnes i de més llunyanes, com ha estat enguany l'arròs i l'ànec del Delta de l'Ebre.

Amb Safrània, Montblanc ha tancat un cicle que aquest any per primera vegada ha arribat a cinc esdeveniments, que han ocupat set caps de setmana, amb capacitat per atraure turistes: la Setmana Medieval (a l’abril), Brickània (al juny), Terrània (al setembre), Clickània (a l’octubre) i Safrània (al novembre). Entre tots els esdeveniments, hauran atret, pel cap baix, unes 80.000 persones, que han tingut una incidència econòmica en el territori (Montblanc, òbviament, però també bona part de la Conca de Barberà i zones veïnes de l’Alt Camp) que supera els tres  milions d’euros. 

Medi Ambient Redacció Infocamp

Pel curs 2015-2016 ja s’han concertat activitats d’educació en el medi natural amb una seixantena d’escoles, amb 2.400 estudiants

Més de 450 alumnes de diversos centres escolars d’arreu de Catalunya han participat durant aquest mes d’octubre en les activitats educatives en el medi natural ofertes al Paratge Natural de Poblet i relacionades amb el Bosc de Poblet i els seus valors més característics. Per aquest curs 2015-2016, s'han concertat diverses d’aquestes activitats formatives amb una seixantena de centres escolars, el que representa atendre un total de 2.400 alumnes.

Aquests, tant de Primària com de Secundària, poden complementar la seva estada al Paratge amb les activitats que oferta el Camp d’aprenentatge dels Monestirs del Cister, gràcies a l’acord de col·laboració que es va signar el 2002 entre aquestes dues institucions dependents de la Generalitat de Catalunya.

Cal tenir en compte la forta la vinculació històrica i cultural de més de 700 anys existent entre el Monestir i el Bosc de Poblet. És per això que s'ha creat una activitat combinada entre el Paratge Natural de Poblet i el Camp d’aprenentatge dels Monestirs del Cister per a tots els alumnes que també visiten el recinte monàstic i treballen l'època medieval. L’objectiu és integrar tots els coneixements en una única experiència educativa.

Gastronomia Infocamp / El Portal Nou

Durant dues jornades s'ofereix als visitants degustacions, cuina en directe i ponències sobre gastronomia local

Aquest cap de setmana Montblanc torna a ser el marc de la Fira de Sant Martí, de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, que arriba a la vuitena edició amb l'estrena de la nova denominació, Safrània. Des de la reestrena de la fira, l'any 2008, aquest esdeveniment que tanca el cicle de tardor de Montblanc s'ha consolidat com un gran aparador dels productes agroalimentaris de qualitat de la Conca de Barberà. A més, s'ha fet un lloc en el calendari de fires del Camp de Tarragona i hi prenen part productors i cuiners d'altres comarques que hi veuen una bona oportunitat de donar a conèixer la seva feina.

El programa de Safrània 2015 és el més extens fet fins ara. A l'espai de la cuina i a la sala de tast s'han previst una cinquantena d'activitats vinculades a la gastronomia, els vins i els caves. Dissabte al matí hi ha previstes quatre ponències temàtiques sobre l'ús de l'ànec, la maquinària de cuina, l'ús del safrà i com aprofitar la merma del formatge; tres demostracions de cuina en directe i dos maridatges de vins DO Conca de Barberà i formatge, i cava amb productes de l'ànec. A la tarda hi haurà una ponència sobre la història de l'ús de l'ànec, cinc sessions de cuina en directe, un tast de vins de la vall del Corb, un taller de gintònic i un showcooking final.

Diumenge al matí hi haurà dues ponències sobre el moviment Slow Food i sobre l'ús de la tòfona, tres sessions de cuina en directe, un taller de cuina del safrà, un tast de trepats i un taller de cocteleria. La sessió que clourà la fira, diumenge a la tarda, tindrà tres ponències sobre arròs, fruits secs i bolets; tres sessions de cuina en directe, un tast de vins de la vall del Corb i un showcooking que tancarà la fira.

En paral·lel, els visitants podran degustar les especialitats gastronòmiques, vins, caves, licors i formatges. Es podran provar els plats d'una dotzena de restaurants i els vins i caves d'una desena de cellers. A la Mostra de Formatges Artesans de Catalunya hi prenen part també una desena d'elaboradors del país.

Turisme Redacció Infocamp

En el marc de Safrània, també s'estrenarà el vídeo de promoció del nou recorregut entre Rojals i el mas d'en Llort

El proper dissabte, 7 de novembre, en el marc de Safrània, la Fira de Sant Martí de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, es farà la presentació en públic del vídeo de promoció de la nova visita guiada que es posarà en funcionament a finals d'aquest mes. Es tracta d'una evolució de la visita a les pintures rupestres en 4x4 que es va començar a comercialitzar el 2012. L'interès del públic és creixent i calia trobar una manera més senzilla d'oferir l'oportunitat de descobrir el patrimoni natural i prehistòric de les muntanyes properes a la vila.

La visita en 4x4 només es podia fer un cop al mes i, en canvi, la nova proposta es podrà gaudir qualsevol dia. Això sí, amb reserva prèvia a l'Oficina de Turisme de Montblanc. El cap de setmana del 21 i 22 de novembre s'espera poder engegar una visita que té Rojals com a punt de sortida i arribada. En realitat, el punt exacte és el Corral de la Marieta. A partir d'aquest indret es fa un passeig circular que passa prop de les restes del Mas de Paisan, del Mas de Pepet i arriba al Mas d'en Llort, on es veuen les pintures rupestres dels dos conjunts existents.Tot seguit, es visiten les pintures del Mas de Ramon de Bessó i ja s'agafa el camí de retorn.

Per poder promocionar la visita s'ha produït un vídeo similar al que es va fer a la primavera per donar a conèixer les visites al nucli emmurallat de Montblanc. Víctor Torija i Isaac Ballesté són els responsables de la realització. En la gravació hi van prendre part diversos guies de Montblanc que en el futur han de ser els encarregats de fer els acompanyaments guiats.

El disseny de la ruta correspon a Alexandre Español, guia de Montblanc, de l'Associació Bocafoscant del Pinetell, qui ja fa aquest recorregut dins el producte 'Astronatura't'. A banda de la visita a pintures rupestres declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el contingut té un gran valor per la riquesa del paisatge i la possibilitat de descobrir aspectes interessants de la fauna i la flora de la zona, així com la història de l'antic terme municipal de Rojals, els seus masos i les activitats agràries, ramaderes i forestals que s'hi han fet els darrers segles.

Medi Ambient Redacció Infocamp

L'associació de restaurants Slow Food Tarraco organitza aquesta tardor les Jornades de Peix Blau

L’associació Slow Food Tàrraco i els seus restaurants km0 enceten una acció per a donar a conèixer els productes de pesca sostenible de les nostres terres, a través del foment de l'anomenada pesca de llum de peix blau. Es tracta d'un projecte gastronòmic per valorar aquest producte autòcton i que, poc a poc, va desapareixent de les nostres cuines donant pas a altres peixos forans i de menys valor organolèptic.

Slow Food Tarraco adverteix que "si no es prenen mesures, aviat també desapareixeran de la nostra mar". Les espècies més comunes de peix blau són sardines, seitons, sorells, bonítols i verats, entre altres, que es troben als ports de Tarragona, Cambrils i l’Ametlla de Mar i que pertanyen a l’associació d’encerclament de la província de Tarragona.

La pesca de llum és un art de pesca per encerclament considerat com a pesca sostenible perquè no interfereix en el fons marí i es respecten les talles mínimes que es discriminen amb els sonars. Pescadors, cuiners, gastrònoms, ecologistes volen recuperar aquest valor de la cuina d'aquí amb els peixos de sempre i que avui ja costen de trobar a les peixateres per aquest canvi condicionat a modes i tendències, i per les dinàmiques marines que fan disminuir dràsticament les captures.

Durant aquests mesos d’octubre i novembre, sis restaurants Km0 de l’associació Slow Food Tàrraco fan gaudir de plats elaborats amb passió amb aquests peixos que volen recuperar la nostra memòria. En concret, són els restaurants Ardidam de Vilardida (Montferri), Els Ceps a Vilanova de Prades, El Llagut i Lola Tapes a Tarragona, QuintaForca a Nulles, i Sant Francesc a Montblanc.

L'entitat anima a la ciutadania a col·laborar en aquesta campanya. Tots els interessats en donar a conèixer la situació d’aquesta pesca i poder promoure accions futures de suport, cal que es posin en contacte per correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Espectacles Redacció Infocamp

L'obra, del compositor britànic Howard Blake, es representarà el proper 7 de desembre

L’associació musical Ars Aurea Sonora, de Castellvell del Camp, estrenarà els propers 7 i 8 de desembre l’oratori dramàtic ‘The passion of Mary’, del compositor britànic Howard Blake. L’obra, que fins ara només s’ha representat al Regne Unit i a Suècia es presentarà al nostre país en dues representacions que tindran lloc al Monestir de Poblet i a la Basílica de Santa Maria de Manresa. Les entrades ja poden adquirir-se online.

Cadascuna de les dues actuacions constarà de dues parts. Em ambdues s’interpretaran composicions de Blake, conegut per la seva nominació a l’Oscar per la banda sonora original del film ‘The snowman’, de 1982. ‘The passion of Mary’ és un oratori dramàtic d’una hora aproximada de durada i en què el text recull passatges bíblics i propis de la litúrgia tradicional.

L’oratori comptarà amb les interpretacions de la soprano Patricia Rozario, del tenor Richard Edgar Wilson i del baix David Van Asch. Tots ells estaran acompanyats per la Coral de la Universitat Rovira i Virgili, dirigida per Montserrat Ríos i pels conjunt instrumentals Liverpool string quartet i Orquestra Terrassa/ 48. El narrador de l’oratori, en aquesta estrena en exclusiva a Catalunya, serà l’actor Jaume Comas.

Les representacions tindran lloc els dies 7 i 8 de desembre, a Poblet i Manresa, respectivament. La primera començarà, a les 19.00 h, i, pel que fa a la segona, a les 18.00 h.

Economia i negocis Carina Filella / El Punt Avui

Destinarà 2 milions a una circumval·lació a Almoster que millorarà la connexió amb Castellvell i la Selva i 500.000 euros a resoldre el problema de les esquerdes a Barberà de la Conca

Una bona manera d'acabar l'any. El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va anunciar ahir inversions per valor de 13,6 milions d'euros en aquesta recta final de l'any en diverses obres d'adequació de carreteres i també en millora de serveis. D'aquests, 8,23 milions ja estaven previstos dins la darrera anualitat del pla d'acció municipal (PAM). Però Poblet va dir ahir que es disposa de 5,4 milions més, provinents de l'estalvi en despesa que ha fet la institució; per exemple, amb la concentració de bona part de les seus de l'ens en un únic edifici, l'antiga Caixa Tarragona, al carrer Pere Martell.

Una de les inversions singulars és la que destinarà a Barberà de la Conca, el municipi afectat des de fa anys per una esquerda que esberla el nucli de la vila d'est a oest, on s'estan enfonsant algunes cases. La Diputació invertirà 500.000 euros en els treballs per intentar resoldre els problemes al subsòl de Barberà, 200.000 euros dels quals seran restituïts per la Generalitat. L'actuació consistirà a construir reforçaments i apuntalaments en diversos punts del municipi, ja determinats (en cases, carrers i altres espais del poble). Aquest sistema “farà una funció de subjecció similar a la dels arcbotants de les catedrals”, va explicar Poblet. Les causes de l'esvoranc són geològiques, però també, segons Poblet, obeeixen a les tècniques constructives que històricament s'han seguit al poble: Barberà de la Conca, nascut a dalt d'un cim, té una inclinació important i el poble ha anat creixent des de la part alta cap a baix a partir de l'aprofitament –com a fonament de les cases– de murs de pedra seca, fet que ha frenat l'evacuació de les aigües i ha debilitat els habitatges. Les estructures de contenció que se situaran ara al poble permetran, segons Poblet, alleujar el temor que tenen els habitants per aquesta situació.

Carreteres

Però, del paquet d'inversions, en destaca també la millora de diverses carreteres. Almoster i Blancafort disposaran de noves variants que milloraran la seguretat i la fluïdesa del trànsit. En el cas d'Almoster, la Diputació invertirà 2 milions en una circumval·lació –que també inclourà la construcció d'alguns ponts per superar rieres– que evitarà que els vehicles hagin de continuar circulant pel nucli urbà. A Blancafort s'invertiran 618.000 euros a condicionar un tram d'un quilòmetre i mig de la carretera TV-2338, que incorporarà un carril per a vianants i bicicletes. Una altra via que millorarà substancialment serà la que uneix Vinebre i la Palma d'Ebre, pressupostada en 1,12 milions. I, finalment, la Diputació destinarà 700.000 euros a remodelar la travessera de Sant Salvador, al Vendrell.

Mobilitat Josep Lluís Eras / El Portal Nou

La ministra Ana Pastor destaca l'esforç inversor al tram, però no concreta el calendari per arribar a Montblanc, mentre el conseller Vilalamenta que no s'accepti una fórmula mixta per al tram pendent

La ministra de Foment, Ana Pastor, va inaugurar ahir el tram entre el Morell i Valls de l'autovia A-27, que permet connectar directament el port de Tarragona amb la capital de l'Alt Camp. Una obra que la ministra va qualificar de “vital per a la província de Tarragona i el conjunt de Catalunya”.

La inauguració va anar acompanyada del ja previst anunci que al desembre s'obrirà el tram que funcionarà com a variant de Valls però que, al capdavall, farà morir la infraestructura cinc quilòmetres més al nord, als peus de la petita pedania de Fontscaldes. Sobre l'anunci més esperat, referent a la continuïtat fins a Montblanc, no hi va haver sorpreses i la ministra es va limitar a dir que l'any vinent s'intentarà reactivar l'obra, un cop s'hagin resolt “els problemes geològics” del túnel de Lilla. També va esmentar la futura posada a licitació del que serà la connexió de xarxes entre la carretera N-240, l'autopista AP-2 i la futura autovia A-7 a l'altura de Montblanc.

El concepte d'obra incompleta amb què molts es miren l'A-27 el va apuntar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Sense deixar de mostrar la seva satisfacció per haver sortit del “forat negre” que va suposar que l'Estat paralitzés l'obra, Vila també es va referir “a la sensació agredolça que es podria haver anat més enllà”. D'aquesta manera, el conseller va lamentar que des de l'Estat es desestimés la possibilitat que un acord de col·laboració pública i privada pogués assumir la construcció del tram pendent de Valls i Montblanc.

La mateixa sensació agredolça era la que mostraven els alcaldes de Valls, Albert Batet, i Montblanc, Josep Andreu. El primer, perquè bona part del trànsit de l'A-27 anirà a parar al seu nucli urbà i, en concret, a la zona del Portal Nou. El segon, pel retard del projecte. I tots dos, perquè l'entrada en servei complicarà encara més la situació del pas de la Riba o obligarà a passar pel coll de Lilla.

En la seva intervenció, Pastor va reclamar indirectament un reconeixement a l'esforç per desencallar les obres i, en aquest sentit, va recordar que, quan va arribar al ministeri, va trobar “més de vuitanta obres aturades a tot l'Estat” que s'han anat resolent. I, tot seguit, va fer un ràpid inventari de les actuacions executades i previstes per l'Estat a la demarcació que no va fer més extensiu perquè amenaçava pluja. “Tot no es pot fer a la vegada”, va argumentar.

El tram entre el Morell i Valls inaugurat ahir transcorre en paral·lel a l'N-240 pels termes municipals del Morell, Vilallonga del Camp, el Rourell, la Masó i Valls. La via disposa dels enllaços al Rourell, la Masó i Valls, on connecta amb la carretera C-37, que uneix Alcover i la capital de l'Alt Camp. El projecte inclou sis viaductes, un dels quals sobre el riu Francolí de 252 metres de llargada, i la instal·lació de tres quilòmetres de pantalles per reduir el soroll.

Pel que fa al tercer tram de l'autovia que s'està a punt d'enllestir i que s'inaugurarà al desembre, un cop passades les eleccions generals, té una inversió de 86,4 milions. En total, entre el primer tram entre Tarragona i el Morell, el que es va inaugurar ahir i el de la futura variant de Valls, s'han construït 22,3 quilòmetres d'autovia amb una inversió total de 211,7 milions.

D'altra banda, la ministra va dir que “aquesta setmana o la que ve” es farà una reunió amb responsables de la Generalitat per analitzar la situació de l'N-340. Pastor va assenyalar que “totes les opcions són sobre la taula” per trobar alternatives.

Queixes, també, d'Unió de Pagesos

Unió de Pagesos ha demanat al Ministeri de Foment, coincidint amb la inauguració del tram del Morell a Valls de l'A-27, que l'acabament dels accessos i altres obres secundàries relacionades amb la carretera es faci amb la màxima diligència i que no es repeteixi la situació generada després de l'obra del primer tram. Tot i que fa un any que aquest va entrar en funcionament, queden pendents d'acabar treballs com ara accessos a finques, pous, canonades i instal·lacions de regadius. El sindicat critica que aquesta situació dificulta la feina de la pagesia.

Unió de Pagesos ja va denunciar la paralització de les obres del primer tram de l'A-27, entre Tarragona i el Morell, fa tres anys, ja que va comportar molts camins malmesos i drenatges mal conduïts que van dificultar les feines a les zones de reg. A més, recorda que la pagesia afectada per les expropiacions de les obres no ha cobrat els interessos pendents. Per això, el sindicat exigeix a Foment que aquest deute es faci efectiu com més aviat millor.

Cultura Redacció Infocamp

Montblanc torna ser capital del turisme en família

Més de 12.500 persones han gaudit del primer cap de setmana de Clickània al recinte de Sant Francesc de Montblanc. La vuitena edició del festival de Playmobil ha arrencat amb molta força i supera de llarg l'inici de la passada edició. L'any 2014, el primer dissabte i diumenge va haver-hi 7.500 visitants i en aquesta edició, els dos primers dies ja s'havien registrar 9.200. Amb l'afegit dels 3.300 de la festivitat de dilluns s'ha pogut assolir una xifra que satisfà plenament a l'Ajuntament de Montblanc, organitzador de l'esdeveniment.

Més enllà dels números, cal destacar el fet que les novetats d'enguany han tingut molt bona acceptació i que s'ha complert l'objectiu de donar satisfacció als aficionats als clicks i dinamitzar econòmicament Montblanc a patir de l'activitat turística. La presència d'un gran nombre de públic no ha estat inconvenient per a que la gestió dels espais hagi estat òptima. L'any passat ja es va donar l'opció de triar entre dos caps de setmana
per assistir al festival, cosa que garanteix la satisfacció dels visitants (es redueixen cues, s'eviten saturacions i es guanya espai), i assegura el major impacte econòmic al territori durant més dies.

La tipologia de públic ha tornat a ser majoritàriament familiar i de proximitat. Montblanc acostuma a atraure visitants del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre, l'àrea metropolitana de Barcelona, el Penedès, la Catalunya Central i la plana de Lleida. En aquesta ocasió, a més, s'ha notat un increment de visitants del País Valencià que han aprofitat la festivitat del 9 d'octubre per viatjar. Els comerços de la vila i, molt especialment, els restaurants han notat positivament l'efecte del festival. Una incidència que va molt més enllà i de la que se'n beneficien restaurants de la
Conca de Barberà i, fins i tot, de l'Alt Camp.

Les activitats paral·leles han agradat molt: el taller de customs, els jocs infantils al pati del claustre de Sant Francesc patrocinats pel càmping Serra de Prades, i les actuacions de carrer de Vallsamba i del seguici infantil de Montblanc. 

El proper cap de setmana, 17 i 18 d'octubre el públic en podrà tornar a gaudir, ja que es repetirà la programació: exposicions, espai de venda, jocs i tallers, actuacions al carrer, concurs del click amagat, concurs de diorames,.. Igual que l'any passat, en aquesta edició hi ha un doble concurs de diorames, amb una quarantena de participants cada cap de setmana. Enguany també es repeteix un dels concursos iniciats l'any passat, el d'Instagram. Des de començament d'octubre fins al dimarts 1,3 els aficionats hi han pogut prendre part. De les més de 500 imatges participants es triaran cinc finalistes per a cada categoria. Les finals tindran lloc els dies 14 i 15 a través del compte de @montblancmedieval i el dissabte 17, a les 19.00 h, es farà l'actede lliurament de premis. El concurs ha estat organitzat per l'Oficina de Turisme de Montblanc en col·laboració amb MisterClick (Stilae). Per participar cal ser seguidor de @montblancmedieval i etiquetar les fotos amb els hashtags #montblancmedieval i #clickània2015.

Tota la informació relativa al festival segueix disponible al web www.clickania.cat i a través de les xarxes socials.

Pàgina 140 de 145

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

Segueix el nostre canal de Telegram 

Per rebre en temps real els titulars d'InfoCamp 

telegram1

Consentiment per al tractament de dades personals:

Iniciatives de comunicació del Camp de Tarragona S.L., és el Responsable del Tractament de les dades personals de l'Usuari i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa li facilita la següent informació del tractament:

Finalitat del tractament: Subscripció al butlletí informatiu.

Criteris de conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu per mantenir la subscripció al bloc.

Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers, excepte per obligació legal.

Drets que assisteixen a l'usuari: dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dret a presentar una reclamació davant l'Autoritat de Control (www.aepd.es) si considera que el tractament no s'ajusta a la normativa vigent.

Dades de contacte per exercir els seus drets: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

icona missatge de correu electrònic

Butlletí de titulars

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu:

Privacitat:
  •  
Consentiment per al tractament de dades personals:

Iniciatives de comunicació del Camp de Tarragona S.L., és el Responsable del Tractament de les dades personals de l'Usuari i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa li facilita la següent informació del tractament:

Finalitat del tractament: Subscripció al butlletí informatiu.

Criteris de conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu per mantenir la subscripció al bloc.

Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers, excepte per obligació legal.

Drets que assisteixen a l'usuari: dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dret a presentar una reclamació davant l'Autoritat de Control (www.aepd.es) si considera que el tractament no s'ajusta a la normativa vigent.

Dades de contacte per exercir els seus drets: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..