Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

InfoCamp | Arxiu de notícies de la Conca de Barberà
Espectacles

Es faran dues representacions de l'espectacle, que comptarà amb la direcció del compositor britànic Howard Blake

De cara a la propera estrena a Catalunya de l’oratori dramàtic The passion of Mary, que fins ara només s’ha representat al Regne Unit i a Suècia, aquest dimecres al migdia s’ha dut a terme la presentació del muntatge, que tindrà lloc a Poblet i a Manresa els propers 7 i 8 de desembre, respectivament.

'Un espectacle irrepetible'

En un acte celebrat als Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, i en representació d’ARS Aurea Sonora, l’entitat que promou els concerts, Jordi Borràs ha explicat als mitjans de comunicació els preparatius que s’estan fent per tenir-ho tot a punt per a “un espectacle irrepetible”, tal i com l’ha definit el director dels Serveis Territorials, Jordi Agràs.

The passion of Mary és un oratori dramàtic del compositor britànic Howard Blake. Borràs ha assenyalat “el gran valor de la seva figura” i ha revelat quin serà el programa dels dos concerts. Totes dues actuacions constaran de dues parts. A la primera, el públic gaudirà del Flute Quintet, op. (593), i la Suite de la BSO de la pel·lícula The snowman, de 1982, per la qual Blake va ser nominat a l’Oscar de Hollywood i que comptarà amb la interpretació de l’actor Jaume Comas. Comas, present a l’acte, l’ha definit com “un gran conte de Nadal en què la música, senzilla però plena de llum, hi té una gran importància”. També s’hi inclourà la cançó I’m walking in the air.

A la segona part s’interpretarà The passion of Mary (op.577). En representació dels artistes que s’hi han involucrat, el baix David Van Asch ha estat a la presentació d’aquest dimecres i ha explicat que la seva relació amb Blake “ve de lluny” i que “ha estat un plaer rebre la seva invitació per intervenir a les dues representacions que es faran a Catalunya”.

Posteriorment, Borràs ha recordat quines seran les formacions musicals que també formaran part dels concerts. A la participació ja confirmada del compositor de l’obra, Howard Blake, l’Orquestra de cambra Terrassa 48 i el Liverpool String Quartet seran els conjunts que s’encarregaran de l’acompanyament musical en els dos històrics concerts que organitzarà l’associació Ars Aurea Sonora. La Coral de la URV també serà als dos concerts.

Les representacions tindran lloc els dies 7 i 8 de desembre, a Poblet i Manresa respectivament. La primera començarà a les 8 del vespre i, pel que fa a la segona, a les 6 de la tarda. Les entrades ja poden adquirir-se online.

Dilluns, 23 Novembre 2015 08:26

De ruïnes a patrimoni

Cultura

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet celebra 75 anys de la recuperació de la vida monàstica que la reconstrucció va suposar, fins a esdevenir un edifici únic al món

Demà es compliran 75 anys que Santa Maria de Poblet va recuperar la vida monàstica i que han permès que sigui el monestir medieval més gran del món habitat. Va ser un 24 de novembre del 1940 quan els quatre monjos italians Giovanni Rosavini, Tommaso Vona, Martino Marini i Giovanni Fioravanti van prendre possessió del monestir i van començar el camí no sols de la restauració material, sinó també, de la relectura de la regla.

Dissabte les sales de l'edifici declarat Patrimoni de la Humanitat van donar el tret de sortida a la commemoració, que es va fer amb una missa, una conferència detallant els moments clau del període de reconstrucció i la inauguració d'una exposició fotogràfica que testimonia aquest procés. “Duran tot l'any seguiran diversos actes commemoratius com jornades, concerts i propostes festives”, explica el prior del monestir, Lluc Torcal.

El monestir de Santa Maria de Poblet va ser desamortitzat el 1834 i va estar 105 anys deshabitat. L'abandonament del monument no sols en va comportar el deteriorament progressiu sinó també que fos objecte d'una contínua espoliació. Als anys 30 del segle passat el Patronat de Poblet, presidit per Eduard Toda i Güell, en va començar el procés de restauració, que es va veure reforçat amb la tornada de la comunitat de monjos cistercencs. Tot i amb això, explica Torcal, no va ser fins a la dècada dels anys 50 que el centre va estar en condicions. Per aquest motiu, l'aniversari és “un reconeixement als monjos que van restaurar Poblet” en unes condicions materials de vida que molts no haurien assumit.

Però la comunitat també valora la recuperació de la vida monàstica com “el retorn a unes formes de vida més pures, més autèntiques, més profundament benedictines i, per tant, també més evangèliques”. I mantenint la màxima que va establir Ramon Berenguer IV, quan va fundar el Reial Monestir el 18 d'agost de 1150, d'ésser “ferment de fe i civilització”. Segons Torcal, a partir d'ara el repte és consolidar la comunitat, que té 30 monjos, en el desenvolupament de l'ambiciós projectes Cosmos. La iniciativa es nodreix de tres eixos: l'ambiental, el social i el cultural. De fet, en el vessant ecològic, Poblet ja és un exemple de reducció del consum energètic i ús d'energies renovables. La seva experiència en l'estalvi elèctric, de combustible o aigua i recentment en els nous models d'aprofitament energètic ha estat un model que ha atret l'interès a la Confederació Empresarial de les comarques de Tarragona.

En l'àmbit social, explica el prior del monestir, en temps de crisi han augmentat el nombre de llocs de treball, que ha passat de 10 a 30. Han creat l'hostatgeria, que a part d'obrir les portes del centre a la societat disposa d'una escola de restauració en què joves de la comarca amb problemes d'estructura familiar tenen una via de reinserció laboral. A més, entre d'altres, el monestir és un espai de formació per a l'Escola d'Horticultura de Reus.

Finalment, l'últim eix és l'important repte d'habilitar un centre de visitants a l'entrada del monestir i la museïtzació de dos grans espais de l'interior: la sala del Dormitori dels Conversos i la de l'Abat Copons. Cal dur a terme aquesta empresa mantenint o augmentant les propostes culturals com ara el festival d'orgue, que es va acabar el mateix dissabte, i sempre, amb la voluntat que tots tres eixos conflueixin en aquest projecte global.

Dissabte, 21 Novembre 2015 14:30

Campanya per redescobrir la Ruta del Cister

Patrimoni

La iniciativa convida a conèixer les desenes de propostes que s'han generat entorn els monestirs els darrers 25 anys

La Ruta del Cister, nascuda a partir del triangle que formen els monestirs de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, ha complert enguany 25 anys amb un balanç força positiu. Es calcula que gràcies a aquesta iniciativa, tres de les comarques demogràficament més petites de Catalunya, l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell, han rebut més de sis milions de visitants. I municipis com Vallbona de les Monges han passat a tenir de 3.000 visitants anuals als 30.000 registrats en els darrers anys i els tres monuments cistercencs han portat al territori una mitjana de 740 visitants diaris.

L'impacte que se n'ha derivat per a les tres comarques també ha estat evident. El nombre d'establiments turístics s'ha multiplicat per cinc en aquestes dues dècades i mitja.

Així, s'ha passat de 40 allotjaments a 208, de 54 establiments de restauració als 392 i de no tenir cap empresa de turisme actiu a crear-se'n fins a 26. També els museus i espais visitables de l'àmbit se n'han beneficiat. N'hi havia 18 l'any 1989 i en l'actualitat n'hi ha 70.

A partir d'aquesta constatació, aquests dies s'ha desplegat la campanya 25 noves propostes per tornar a la Ruta del Cister. L'objectiu és donar arguments al volum de visitants que ja han passat pel territori per conèixer els tres monestirs perquè tornin i descobreixin l'oferta turística que en aquest període s'ha desenvolupat al seu entorn.

Si en el principi de la Ruta del Cister els monestirs cistercencs eren els principals i pràcticament els únics arguments turístics de les tres comarques, amb el pas dels anys l'oferta turística no tan sols ha augmentat el nombre d'establiments de serveis, sinó també el dels equipaments, les activitats i els productes turístics impulsats des de la iniciativa local i comarcal. Així, s'ha passat d'una oferta complementària pràcticament inexistent a un territori que disposa actualment de molts recursos i propostes que engrandeixen la marca turística.

D'aquesta manera, la campanya 25 noves propostes per tornar a la Ruta del Cister, segons els seus promotors, ofereix “un nou motiu” per tornar al territori. En un tríptic es recullen 25 propostes, jugant amb els 25 anys de la creació de la ruta, que van des del turisme familiar a l'enoturisme, passant pel turisme cultural com el turisme actiu i de natura.

Aquesta campanya de promoció ha estat possible gràcies a la col·laboració entre els consells comarcals de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l'Agència Catalana de Turisme i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ja que ha estat cofinançada per aquests ens i ha tingut un cost total de 60.000 euros.

Gastronomia

El Grans Muralles 2009, de Bodegas Torres, és el vi més ben qualificat de la comarca

Fins a tretze vins de la DO Conca de Barberà han estat puntuats per sobre dels 90 punts després del tast elaborat per l'equip del prestigiós crític de vins José Peñín, que ha servit per confeccionar La guía Peñín de los vinos de España 2016, una de les més importants de tot l'Estat. D'aquests tretze vins, que per la seva puntuació es qualifiquen d'excel·lents, quatre han estat elaborats amb trepat, la varietat de raïm autòctona de la Conca de Barberà.

Grans Muralles 2009, de Bodegas Torres, és el més ben qualificat de la Conca, amb 93 punts, seguit del Cara Nord Negre de 2014 i el Gatzara Trepat Jove 2013, amb 92 punts respectivament. Amb 91 s'hi situen el Gatzara Trepat Criança 2013, el Milmanda 2012 blanc de Bodegas Torres i el Manuela Ventosa 2011 del celler Rendé Masdéu. Obtenen 90 punts el Gatzara Blanc 2013, Una Mica de Gatzara 2014, Josep Foraster Selecció 2011, Arnau Syrah 2011 del celler Rendé Masdéu, Feedback 2011 i El Mentider de Succés Vinícola i Caliu 2011 del celler Vega Aixalà.

La DO Conca de Barberà ha destacat el celler Gatzara Vins, que en aquesta ocasió ha aconseguit situar quatre dels seus vins per sobre dels 90 punts. També ha remarcat el treball dut a terme pel celler Succés Vinícola, impulsat per uns joves viticultors del Viver de Celleristes.

Patrimoni

El monestir cistercenc vol duplicar així el nombre de visitants i arribar als 300.000 a l'any

Quan fa 75 anys del retorn dels monjos al monestir de Poblet; en fa 24 que el conjunt cistercenc va ser declarat patrimoni mundial de la Unesco, i també quan ha consolidat el límit de 150.000 visites anuals, la comunitat del monestir de Poblet vol fer ara el gran pas per rellançar el seu potencial per atreure més turisme. I ho farà a través de dos grans projectes: la construcció d'un centre d'interpretació i la museïtzació de dues sales, en què s'exposarà el patrimoni litúrgic i artístic del monestir. Amb això, els monjos confien duplicar el nombre de visites anuals i arribar a unes 300.000. “Tampoc no més, perquè volem oferir visites de qualitat, sense aglomeracions de gent”, va assenyalar ahir Lluc Torcal, prior del cenobi cistercenc.

Aquest centre d'interpretació se situarà en un antic magatzem situat a l'entrada del conjunt monàstic, actualment en desús. Té 617 metres quadrats de superfície i s'articularà en tres sales que explicaran la vida monàstica a través d'audiovisuals i unes grans pantalles que simularan el monestir i que ocuparan els 360 graus de l'espai. El visitant hi trobarà, segons el prior, les claus de lectura del monestir des dels vessants territorial, paisatgístic, cultural i espiritual. “La manera de presentar el monestir fins ara no era suficient perquè es presentava només la part monumental i no l'ànima que hi ha al darrere de les construccions; volem que el visitant faci un tast de la vida monàstica”, va destacar ahir Lluc Torcal. Al terreny annex al centre s'hi crearà un jardí bíblic, que recrearà diferents escenaris de passatges bàsics d'inspiració bíblica a través de les plantes.

El nou equipament està pressupostat en 710.000 euros, que finançaran el mateix monestir, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet i altres administracions i entitats públiques i privades. La previsió, segons el prior, és que estigui enllestit d'aquí a quatre anys.

Aquesta actuació s'emmarca en un projecte més ampli, l'anomenat Cosmos Poblet, un programa cultural, social i mediambiental que s'ha impulsat en els darrers anys per convertir el monestir “en un lloc de vida, un lloc bell, un lloc on es crea un cosmos”, afirma Torcal. L'abat de Poblet, Josep Alegre, hi va afegir que, tot i els tòpics, “la vida monàstica no és una vida tancada”, sinó “una vida espiritual oberta” i per això és important que s'obri encara més al turisme.

Els representants de la comunitat cistercenca van signar ahir mateix un conveni amb la Diputació de Tarragona, que fa una aportació de 80.000 euros per finançar actuacions del projecte Cosmos. Pel seu president, Josep Poblet, el rellançament turístic del monestir s'inscriu “en l'estratègia de respecte a l'espiritualitat del centre, però també de forta promoció turística”. Poblet va recordar que aquest cenobi esdevé “el conjunt monumental medieval monàstic més important d'Europa”.

Un museu per al patrimoni litúrgic

A més de la construcció del centre de visitants, els monjos de Poblet projecten obrir alguns espais que fins ara quedaven fora de les visites públiques, i crear també un museu que exposi el patrimoni litúrgic i artístic que conserva. Per això reconvertiran dues de les estances, la sala del dormitori de conversos i la sala de l'abat Copons, en un museu. En l'actualitat, el monestir disposa d'uns fons que no pot exposar per falta d'espai museístic, amb peces que van des del segle IV fins a l'època moderna (romàniques, gòtiques i barroques). Entre les peces que s'exposaran al futur museu hi haurà una col·lecció d'orfebreria litúrgica, una d'icones dels segles III i IV de Síria, algunes “peces bibliogràfiques importants” i material que formava part del conjunt de Poblet que després de la desamortització de Mendizábal –el 1835, que va obligar els monjos a abandonar Poblet– van anar a parar a diferents mans i a poc a poc han anat retornant al monestir gràcies a les donacions privades.

La comunitat de monjos vol ara que el nou museu pugui esdevenir objecte de visita per ell mateix, independent del circuit de visita al monestir. Per això, dotarà l'equipament d'un discurs pedagògic i cultural que acompanyarà la col·lecció exposada i permetrà comprendre millor el conjunt de Santa Maria de Poblet.

Dijous, 12 Novembre 2015 08:53

La Fira de Sarral canvia d'imatge

Fires i Congressos

La nova edició de la fira, que se celebrarà el 8 de desembre, incorpora novetats com un tast i un ruta de vi

La sala de plens de l’Ajuntament de Sarral ha acollit aquest dimecres la presentació de la nova imatge de la Fira de Sarral. Es tracta d’una de les apostes del consistori municipal per la innovació però sempre seguint la tradició, tal com explicava l’Alcalde de Sarral, Josep Amill.

L’edició 2015 de la fira, que com és costum, es celebrarà el proper 8 de desembre, presenta un recinte firal renovat amb la seva corresponent redistribució d’activitats, d’entre les que destaca el tast i ruta de vi on els visitants, pagant un preu simbòlic rebran una copa dissenyada exclusivament per aquesta edició de la Fira acompanyada per un tiquet que els permetrà tastar diferents varietats dels vins de Portell, Rosa Maria Torres i Mas del Nen.

Un dels altres punts forts d’enguany, tal com ha explicat la cap de premsa i comunicació de l’Ajuntament de Sarral, Marta Arjona, és l’aposta per la xarxa i les noves tecnologies. En aquesta línia, el nou cartell de la Fira pretén ser una imatge gràfica que identifiqui el que és en si la Fira però també el que és Sarral. A més, en la seva aposta per la innovació, es celebrarà un concurs de fotografia a través d’Instagram durant el dia de la
Fira on els participants podran penjar les seves imatges amb l’etiqueta #firasarral15 per guanyar lots de vi acompanyats del puzzle de l’Ermita dels Sants Metges.

L’acte de presentació de la nova imatge de la Fira és ja en si una novetat, amb una gran acceptació per part dels vilatans. Més d’una cinquantena de persones s’han aplegat per conèixer totes les novetats al voltant de la Fira i per gaudir d’una petita introducció on dansa, poesia i música s’han unit de la mà de Mei Casabona, directora de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral, Núria Pérez, directora de Coral Infantil Al Ritme de Sarral i del Club de Lectura de Sarral.

Medi Ambient

L'app permetrà a l'operador del telèfon 112 obtenir un mapa de localització de l'autor de la trucada d'alerta

El director del CAT112, Frederic Adan, va presentar ahir al Consell Comarcal de la Conca de Barberà l'aplicació d'emergències My112. Es tracta d'una eina per als telèfons mòbils que permet avisar els serveis d'emergència de manera ràpida i que ha estat pensada per a boletaires, excursionistes i altres col·lectius que desenvolupen activitats al medi natural.

Quan l'aplicació s'activa des d'un punt on hi ha cobertura de dades, l'operador del telèfon d'emergències 112 de Catalunya, a més de la trucada, rep la posició de la persona que truca al mapa. Això facilita la localització als cossos d'emergències que calgui activar, siguin Bombers, Mossos, SEM o Agents Rurals. Si l'usuari es troba en una zona on només es disposa de cobertura de veu, l'aplicació li envia les seves coordenades a la pantalla perquè pugui comunicar-les als equips d'emergències. L'aplicació té una versió estàndard i una de més senzilla per a col·lectius com la gent gran.

Tot i que fins ara el My112 arriba a les 40.000 descàrregues en versions per a Android i iOS, el Departament d'Interior, el Paratge de Poblet i el Consell Comarcal de la Conca volen difondre l'aplicació entre els visitants perquè la coneguin, la instal·lin en els seus telèfons i la utilitzin en cas d'emergència. Així, en endavant als punts d'expedició del carnet de boletaire de Poblet hi haurà díptics que informaran sobre l'eina.

Segons Adan, l'eina és útil perquè “els segons salven vides”. No obstant això, el director del CAT112 remarca que no hi ha cap aplicació més útil que la prudència i la informació del terreny sobre el qual es desenvolupa l'activitat. En aquest sentit, el secretari general d'Interior, Cèsar Puig, va insistir en la necessitat de prendre mesures d'autoprotecció.

Dimecres, 11 Novembre 2015 07:52

La Conca impulsa la cuina del Francolí

Gastronomia

Els restauradors promouran plats amb aquesta au com a element distintiu de la gastronomia de la comarca

L'espai de cuina de Concactiva ha estat el marc d'una jornada tècnica sobre la cuina del Francolí. Una quinzena de restauradors han fet les primeres proves amb l'objectiu de crear un receptari amb aquesta au com a element principal.

El francolí va ser un producte habitual del corpus culinari medieval català, però amb el temps ha caigut en desús fins a gairebé desaparèixer. Ara, des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Conca de Barberà es vol recuperar amb l'objectiu de convertir-lo en un distintiu de la gastronomia comarcal.

En el procés de recerca per trobar un plat representatiu de la Conca de Barberà s'ha comptat amb desenes de productes autòctons com ara el safrà, el fesol, l'all de Belltall i el raïm trepat. Però, malgrat que tots són d'una gran qualitat, no poden esdevenir el cos central d'un plat.

Per contra, a la Conca de Barberà, el riu Francolí és un element representatiu que travessa tota la comarca i que comparteix el nom amb un ocell que pot ajudar a identificar el projecte gastronòmic. Els restauradors han apostat per aquesta au acompanyada dels altres productes comarcals.

D'aquesta manera, al llarg del 2016 es farà la recerca i el desenvolupament del projecte, amb jornades amb la participació de tots els agents implicats. L'objectiu és que pel 2017 els restauradors ja puguin incorporar plats amb francolí a les seves cartes i que es pugui comercialitzar la marca La Cuina del Francolí com a promoció turística. Mentrestant, també s'animarà els criadors a promoure la producció amb l'objectiu d'abaratir-ne el cost.

Gastronomia

L'esdeveniment es consolida com a referent gastronòmic popular i professional al Camp de Tarragona

Safrània, la Fira de Sant Martí de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, va tancar aquest cap de setmana la vuitena edició amb un lleuger augment de visitants i degustacions servides a l'espai firal de l'antiga església i claustre de Sant Francesc. Uns 6.100 visitants van tastar al voltant de 7.000 degustacions gastronòmiques, de vins, caves, licors, cervesa i formatges. Les xifres són satisfactòries i al llarg dels dos dies de la fira hi va haver moments d'una gran afluència de visitants, especialment el dissabte a la tarda i el diumenge al migdia.

Més enllà de les xifres, les sensacions han estat molt positives des del punt de vista de l'organització, dels expositors i dels visitants. Hi ha hagut més activitats que mai a la cuina ubicada a l'absis de l'antiga església i a la sala de tast que ocupava una part de la Sala de les Corts Catalanes del claustre. S'han anat succeint les propostes de demostracions de cuina en directe, maridatges, tallers i xerrades que han fet que els visitants sempre tinguessin ocasió d'aprendre i acostar-se al dia a dia de restauradors i productors.

Els professionals han tingut un marc idoni on presentar el seu producte al públic i, a la vegada, establir relacions comercials entre ells. Això converteix Safrània en un esdeveniment que va més enllà de l'àmbit popular en el que ja s'havia consolidat des de fa algun temps. Ara s'hi afegeix l'aspecte professional que és molt valorat pels elaboradors i restauradors que hi prenen part: tant els de la Conca de Barberà, com els de zones veïnes i de més llunyanes, com ha estat enguany l'arròs i l'ànec del Delta de l'Ebre.

Amb Safrània, Montblanc ha tancat un cicle que aquest any per primera vegada ha arribat a cinc esdeveniments, que han ocupat set caps de setmana, amb capacitat per atraure turistes: la Setmana Medieval (a l’abril), Brickània (al juny), Terrània (al setembre), Clickània (a l’octubre) i Safrània (al novembre). Entre tots els esdeveniments, hauran atret, pel cap baix, unes 80.000 persones, que han tingut una incidència econòmica en el territori (Montblanc, òbviament, però també bona part de la Conca de Barberà i zones veïnes de l’Alt Camp) que supera els tres  milions d’euros. 

Medi Ambient

Pel curs 2015-2016 ja s’han concertat activitats d’educació en el medi natural amb una seixantena d’escoles, amb 2.400 estudiants

Més de 450 alumnes de diversos centres escolars d’arreu de Catalunya han participat durant aquest mes d’octubre en les activitats educatives en el medi natural ofertes al Paratge Natural de Poblet i relacionades amb el Bosc de Poblet i els seus valors més característics. Per aquest curs 2015-2016, s'han concertat diverses d’aquestes activitats formatives amb una seixantena de centres escolars, el que representa atendre un total de 2.400 alumnes.

Aquests, tant de Primària com de Secundària, poden complementar la seva estada al Paratge amb les activitats que oferta el Camp d’aprenentatge dels Monestirs del Cister, gràcies a l’acord de col·laboració que es va signar el 2002 entre aquestes dues institucions dependents de la Generalitat de Catalunya.

Cal tenir en compte la forta la vinculació històrica i cultural de més de 700 anys existent entre el Monestir i el Bosc de Poblet. És per això que s'ha creat una activitat combinada entre el Paratge Natural de Poblet i el Camp d’aprenentatge dels Monestirs del Cister per a tots els alumnes que també visiten el recinte monàstic i treballen l'època medieval. L’objectiu és integrar tots els coneixements en una única experiència educativa.

Gastronomia

Durant dues jornades s'ofereix als visitants degustacions, cuina en directe i ponències sobre gastronomia local

Aquest cap de setmana Montblanc torna a ser el marc de la Fira de Sant Martí, de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, que arriba a la vuitena edició amb l'estrena de la nova denominació, Safrània. Des de la reestrena de la fira, l'any 2008, aquest esdeveniment que tanca el cicle de tardor de Montblanc s'ha consolidat com un gran aparador dels productes agroalimentaris de qualitat de la Conca de Barberà. A més, s'ha fet un lloc en el calendari de fires del Camp de Tarragona i hi prenen part productors i cuiners d'altres comarques que hi veuen una bona oportunitat de donar a conèixer la seva feina.

El programa de Safrània 2015 és el més extens fet fins ara. A l'espai de la cuina i a la sala de tast s'han previst una cinquantena d'activitats vinculades a la gastronomia, els vins i els caves. Dissabte al matí hi ha previstes quatre ponències temàtiques sobre l'ús de l'ànec, la maquinària de cuina, l'ús del safrà i com aprofitar la merma del formatge; tres demostracions de cuina en directe i dos maridatges de vins DO Conca de Barberà i formatge, i cava amb productes de l'ànec. A la tarda hi haurà una ponència sobre la història de l'ús de l'ànec, cinc sessions de cuina en directe, un tast de vins de la vall del Corb, un taller de gintònic i un showcooking final.

Diumenge al matí hi haurà dues ponències sobre el moviment Slow Food i sobre l'ús de la tòfona, tres sessions de cuina en directe, un taller de cuina del safrà, un tast de trepats i un taller de cocteleria. La sessió que clourà la fira, diumenge a la tarda, tindrà tres ponències sobre arròs, fruits secs i bolets; tres sessions de cuina en directe, un tast de vins de la vall del Corb i un showcooking que tancarà la fira.

En paral·lel, els visitants podran degustar les especialitats gastronòmiques, vins, caves, licors i formatges. Es podran provar els plats d'una dotzena de restaurants i els vins i caves d'una desena de cellers. A la Mostra de Formatges Artesans de Catalunya hi prenen part també una desena d'elaboradors del país.

Turisme

En el marc de Safrània, també s'estrenarà el vídeo de promoció del nou recorregut entre Rojals i el mas d'en Llort

El proper dissabte, 7 de novembre, en el marc de Safrània, la Fira de Sant Martí de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, es farà la presentació en públic del vídeo de promoció de la nova visita guiada que es posarà en funcionament a finals d'aquest mes. Es tracta d'una evolució de la visita a les pintures rupestres en 4x4 que es va començar a comercialitzar el 2012. L'interès del públic és creixent i calia trobar una manera més senzilla d'oferir l'oportunitat de descobrir el patrimoni natural i prehistòric de les muntanyes properes a la vila.

La visita en 4x4 només es podia fer un cop al mes i, en canvi, la nova proposta es podrà gaudir qualsevol dia. Això sí, amb reserva prèvia a l'Oficina de Turisme de Montblanc. El cap de setmana del 21 i 22 de novembre s'espera poder engegar una visita que té Rojals com a punt de sortida i arribada. En realitat, el punt exacte és el Corral de la Marieta. A partir d'aquest indret es fa un passeig circular que passa prop de les restes del Mas de Paisan, del Mas de Pepet i arriba al Mas d'en Llort, on es veuen les pintures rupestres dels dos conjunts existents.Tot seguit, es visiten les pintures del Mas de Ramon de Bessó i ja s'agafa el camí de retorn.

Per poder promocionar la visita s'ha produït un vídeo similar al que es va fer a la primavera per donar a conèixer les visites al nucli emmurallat de Montblanc. Víctor Torija i Isaac Ballesté són els responsables de la realització. En la gravació hi van prendre part diversos guies de Montblanc que en el futur han de ser els encarregats de fer els acompanyaments guiats.

El disseny de la ruta correspon a Alexandre Español, guia de Montblanc, de l'Associació Bocafoscant del Pinetell, qui ja fa aquest recorregut dins el producte 'Astronatura't'. A banda de la visita a pintures rupestres declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el contingut té un gran valor per la riquesa del paisatge i la possibilitat de descobrir aspectes interessants de la fauna i la flora de la zona, així com la història de l'antic terme municipal de Rojals, els seus masos i les activitats agràries, ramaderes i forestals que s'hi han fet els darrers segles.

Medi Ambient

L'associació de restaurants Slow Food Tarraco organitza aquesta tardor les Jornades de Peix Blau

L’associació Slow Food Tàrraco i els seus restaurants km0 enceten una acció per a donar a conèixer els productes de pesca sostenible de les nostres terres, a través del foment de l'anomenada pesca de llum de peix blau. Es tracta d'un projecte gastronòmic per valorar aquest producte autòcton i que, poc a poc, va desapareixent de les nostres cuines donant pas a altres peixos forans i de menys valor organolèptic.

Slow Food Tarraco adverteix que "si no es prenen mesures, aviat també desapareixeran de la nostra mar". Les espècies més comunes de peix blau són sardines, seitons, sorells, bonítols i verats, entre altres, que es troben als ports de Tarragona, Cambrils i l’Ametlla de Mar i que pertanyen a l’associació d’encerclament de la província de Tarragona.

La pesca de llum és un art de pesca per encerclament considerat com a pesca sostenible perquè no interfereix en el fons marí i es respecten les talles mínimes que es discriminen amb els sonars. Pescadors, cuiners, gastrònoms, ecologistes volen recuperar aquest valor de la cuina d'aquí amb els peixos de sempre i que avui ja costen de trobar a les peixateres per aquest canvi condicionat a modes i tendències, i per les dinàmiques marines que fan disminuir dràsticament les captures.

Durant aquests mesos d’octubre i novembre, sis restaurants Km0 de l’associació Slow Food Tàrraco fan gaudir de plats elaborats amb passió amb aquests peixos que volen recuperar la nostra memòria. En concret, són els restaurants Ardidam de Vilardida (Montferri), Els Ceps a Vilanova de Prades, El Llagut i Lola Tapes a Tarragona, QuintaForca a Nulles, i Sant Francesc a Montblanc.

L'entitat anima a la ciutadania a col·laborar en aquesta campanya. Tots els interessats en donar a conèixer la situació d’aquesta pesca i poder promoure accions futures de suport, cal que es posin en contacte per correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Espectacles

L'obra, del compositor britànic Howard Blake, es representarà el proper 7 de desembre

L’associació musical Ars Aurea Sonora, de Castellvell del Camp, estrenarà els propers 7 i 8 de desembre l’oratori dramàtic ‘The passion of Mary’, del compositor britànic Howard Blake. L’obra, que fins ara només s’ha representat al Regne Unit i a Suècia es presentarà al nostre país en dues representacions que tindran lloc al Monestir de Poblet i a la Basílica de Santa Maria de Manresa. Les entrades ja poden adquirir-se online.

Cadascuna de les dues actuacions constarà de dues parts. Em ambdues s’interpretaran composicions de Blake, conegut per la seva nominació a l’Oscar per la banda sonora original del film ‘The snowman’, de 1982. ‘The passion of Mary’ és un oratori dramàtic d’una hora aproximada de durada i en què el text recull passatges bíblics i propis de la litúrgia tradicional.

L’oratori comptarà amb les interpretacions de la soprano Patricia Rozario, del tenor Richard Edgar Wilson i del baix David Van Asch. Tots ells estaran acompanyats per la Coral de la Universitat Rovira i Virgili, dirigida per Montserrat Ríos i pels conjunt instrumentals Liverpool string quartet i Orquestra Terrassa/ 48. El narrador de l’oratori, en aquesta estrena en exclusiva a Catalunya, serà l’actor Jaume Comas.

Les representacions tindran lloc els dies 7 i 8 de desembre, a Poblet i Manresa, respectivament. La primera començarà, a les 19.00 h, i, pel que fa a la segona, a les 18.00 h.

Pàgina 126 de 131

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

Advertisement

Segueix el nostre canal de Telegram 

Per rebre en temps real els titulars d'InfoCamp 

telegram1

Consentiment per al tractament de dades personals:

Iniciatives de comunicació del Camp de Tarragona S.L., és el Responsable del Tractament de les dades personals de l'Usuari i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa li facilita la següent informació del tractament:

Finalitat del tractament: Subscripció al butlletí informatiu.

Criteris de conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu per mantenir la subscripció al bloc.

Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers, excepte per obligació legal.

Drets que assisteixen a l'usuari: dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dret a presentar una reclamació davant l'Autoritat de Control (www.aepd.es) si considera que el tractament no s'ajusta a la normativa vigent.

Dades de contacte per exercir els seus drets: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

icona missatge de correu electrònic

Butlletí de titulars

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu:

Privacitat:
  •  
Consentiment per al tractament de dades personals:

Iniciatives de comunicació del Camp de Tarragona S.L., és el Responsable del Tractament de les dades personals de l'Usuari i l'informa que aquestes dades seran tractades de conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa li facilita la següent informació del tractament:

Finalitat del tractament: Subscripció al butlletí informatiu.

Criteris de conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu per mantenir la subscripció al bloc.

Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers, excepte per obligació legal.

Drets que assisteixen a l'usuari: dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d'accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dret a presentar una reclamació davant l'Autoritat de Control (www.aepd.es) si considera que el tractament no s'ajusta a la normativa vigent.

Dades de contacte per exercir els seus drets: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..