Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Borràs, després de la ruptura del Govern: "Junts guanya i Aragonès perd"

Turull diu que no hi ha una "estripada" i que JxCat hi serà per "recosir" l'independentisme

Laura Borràs i Jordi Turull en roda de premsa després de la reunió de l'executiva de Junts Laura Borràs i Jordi Turull en roda de premsa després de la reunió de l'executiva de Junts ÀLEX RECOLONS / ACN
Catalunya ACN
Dissabte, 08 Octubre 2022 00:45

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha assegurat després de la ruptura del Govern arran del resultat de la consulta que "Junts guanya i Aragonès perd". En roda de premsa, Borràs ha dit que el Govern de Pere Aragonès "ha fracassat" i "ha perdut la legitimitat democràtica". També ha afirmat que sortir de l'executiu és un "acte de coherència i per recuperar la credibilitat" i que faran una oposició "ferma i responsable". Per la seva banda, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha garantit que avui "no hi ha una estripada de res" i que Junts hi serà per "recosir l'independentisme". "Per passar a l'acció del moviment independentista, hi serem", ha afegit.

Després que hagi acabat la consulta al partit i s'hagi fet públic que el 55,43% dels afiliats han votat a favor de sortir del Govern, Borràs ha remarcat que Junts "ha guanyat". "Si es parla de perdedors i de guanyadors, Junts guanya i Aragonès perd", ha remarcat, i ha afegit que "potser Aragonès també s'hauria de sotmetre a la consulta del Parlament" perquè, al seu parer, la seva legitimitat democràtica està "en entredit".

Per la seva banda Turull ha garantit que abans d'arribar a aquesta situació ho han "provat tot i més". El secretari general ha remarcat que la situació "no anava d'ultimàtums", sinó de reflexionar si el que s'estava fent "acosta o allunya" la independència. "La nostra constatació és que ens n'estàvem allunyant, però que amb la rectificació i el compliment de l'acord podríem acostar-nos-hi, i vam dir que així no podíem seguir. La resposta va ser: 'Així heu de seguir'", ha relatat. "No ens coneixen, no coneixen a Junts; si som en política és perquè assumim compromisos amb els ciutadans", ha afegit.

Sobre la possibilitat que Aragonès convoqui eleccions anticipades davant el trencament del Govern Turull ha insistit que el president és qui té la potestat per decidir-ho. En qualsevol cas, ha recordat que van ser 74 diputats qui el van investir i que ara 41 "no confien en ell". En aquesta línia, ha instat Aragonès a reflexionar si se sotmet a una qüestió de confiança per constatar si té "majories alternatives".

Davant la decisió de la militància Borràs ha explicat que Junts farà una oposició "de manera ferma i responsable" i ha dit que tot i que Junts "continua sent un partit amb vocació de govern" és una formació "amb paraula" i que "quan no es compleixen els pactes actua amb conseqüència". La presidenta de la formació ha subratllat que el Govern d'Aragonès ha "fracassat" i l'ha acusat de prioritzat els pactes amb el PSOE que amb l'independentisme.

Unitat del partit

D'altra banda, tant Turull com Borràs han negat que la divisió dins del partit constatada a la consulta suposi cap trencament de la formació. Tots dos han coincidit en el "tancament de files", han garantit que tothom ha "assumit" el resultat de la consulta i han insistit que és una qüestió de "radicalitat democràtica". "Em sento el secretari general del cent per cent dels afiliats, votin el que votin", ha subratllat Turull. Al seu torn, la presidenta de partit ha assegurat que després de la consulta "Junts està més fort" i ha afegit que "Junts ha parlat" i ho assumeixen "tots", tant la direcció com les bases. "Votar no divideix mai", ha resolt.

El secretari general i la presidenta del partit han agraït a tots els afiliats la implicació a la consulta, que ha tingut gairebé el 80% de participació, i han dit que és "una gran lliçó de democràcia".

Unitat de l'independentisme

Turull ha rebutjat que la sortida de Junts del Govern suposi un daltabaix per a la unitat de l'independentisme. "Als qui canten les absoltes de l'independentisme, que no s'enduguin un desengany: aquí no hi ha una estripada de res", ha sentenciat. De fet, ha remarcat que JxCat serà qui intentarà "recosir" el moviment i que ara ho faran sent "ells mateixos". A més, ha avançat que no se centraran en els "retrets, les rancúnies o les experiències de compartir Govern".

El secretari general ha insistit en la importància de constituir una direcció estratègica de l'independentisme i ha dit que un dels primers passos del partit després de la consulta serà comunicar-se amb tots els partits i entitats independentistes per proposar reprendre les reunions de l'espai. El secretari general ha explicat que cal tornar a dissenyar un full de ruta i ha volgut manifestar la seva "predisposició" a parlar-ne juntament amb la resta d'actors.

Pressupostos

Durant la roda de premsa Turull també s'ha referit als comptes de la Generalitat, que fins ara estava elaborant l'encara conseller d'Economia, Jaume Giró, però que previsiblement deixarà sense enllestir quan deixi el càrrec. El secretari general ha remarcat que no saben com seran els pressupostos que s'acabi presentant i que per tant no poden garantir donar-hi suport.

De totes maneres s'ha mostrat obert a estudiar-los i valorar-los. "En tot el que sigui en benefici de la gent i per a la independència hi serem, això no va de sectarismes", ha dit.

La militància de Junts ha decidit a la consulta interna sortir del Govern amb el 55,73% dels vots, superant així el 42,39% dels afiliats que han votat quedar-se a l'executiu. La participació a la consulta ha estat d'un 79,18%. Un cop fets públics els resultats, pocs minuts després de les 5 de la tarda, l'executiva del partit s'ha reunit fins aproximadament les 7 del vespre.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: