Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Aragonès diu que la negociació està en els "primers passos" perquè "l'arrel del conflicte" és l'autodeterminació

El president del Govern confia que la taula de diàleg aporti "acords parcials" per revertir la judicialització

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa a la seu del Govern a Madrid El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa a la seu del Govern a Madrid ANDREA ZAMORANO / ACN
Catalunya ACN
Dissabte, 16 Juliol 2022 11:22

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha situat la negociació amb l'Estat en els "primers passos". Durant la roda de premsa d'aquest divendres a Madrid, posterior a la reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez, el cap del Govern ha recordat que "l'arrel del conflicte" és l'autodeterminació. Això sí, Aragonès confia que la taula de diàleg que s'ha de reunir l'última setmana de juliol serveixi per aportar "els primers acords parcials" per revertir la judicialització. "Abordar-ho és imprescindible, però som lluny de resoldre el conflicte", ha subratllat. Aragonès ja ha informat Junts de la reunió de la taula de finals de mes, i ha insistit que espera que els socis de l'executiu se sumin en aquesta reunió "de govern a govern".

Aragonès ha sortit satisfet de la reunió amb Sánchez. A l'espera de com avancin les properes setmanes -i sobretot la taula de diàleg de finals de mes-, el president del Govern confia que el "clima correcte" de la trobada d'avui a la Moncloa serveixi perquè els dos executius se "sobreposin" a les "diferències" i "dificultats".

Aragonès ha qualificat la reunió d'"important", i ha destacat que s'hi ha "ratificat" l'acord marc impulsat ara fa una setmana per la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños a Barcelona. El president del Govern considera que és un "pas important" per "restaurar la confiança" i oferir "garanties de respecte", en referència a l'espionatge.

Aragonès no dona el 'Catalangate' per tancat, i espera anar "fins al fons" d'un cas "molt greu". El president ha celebrat el "compromís" de Sánchez de "col·laborar de forma absoluta" amb la justícia per aclarir els fets, en el marc dels diferents procediments judicials en marxa, com ara la pròpia querella d'Aragonès.

De fet el marc de la desjudicialització és on el president de la Generalitat espera que hi hagi més avenços, sense oblidar que la negociació també ha d'incloure l'autodeterminació: "No hem d'enganyar ningú. Abordar la desjudicialització és imprescindible, però mentre la ciutadania no pugui decidir el futur del país, som lluny de resoldre el conflicte".

En aquest sentit, Aragonès ha asseverat que la "fi de la repressió" i revertir els efectes de la judicialització és un dels "grans objectius" de la negociació, i que "tot el que ajudi a avançar és una bona notícia". Tot i això, ha remarcat que "només son els primers passos", i que després caldrà abordar "l'arrel del conflicte" i donar resposta al dret a decidir.

Aragonès ha tornat a desvincular els avenços i acords de la taula de diàleg dels pressupostos de l'Estat. Així mateix, ha reiterat que la delegació de l'òrgan de negociació és "entre governs". El president de la Generalitat insisteix a Junts que s'hi sumin, si bé el partit de Laura Borràs i Jordi Turull no preveu -per ara- canviar la seva proposta de noms.

Així, si no hi ha canvis, a la propera taula de diàleg de finals de mes hi assistirien només Laura Vilagrà i Roger Torrent. Si bé el president deixa la porta oberta a ampliar el nombre de representants d'ERC a l'executiu, per equilibrar la delegació amb la de Moncloa.

Represa del diàleg

La reunió ha començat amb puntualitat. Sánchez ha deixat que Aragonès pugés tots els graons de l'entrada de la Moncloa per encaixar-li la mà davant les càmeres. Primer com a salutació, i després posant per als fotògrafs. Els dos han esbossat somriures lleus quan han encaixat, però després han fet un posat seriós per a la fotografia. A dins, mentre durava el mut per a les imatges, han intercanviat també algunes paraules mantenint el mateix posat seriós abans de l'inici formal de la trobada.

La trobada entre Aragonès i Sánchez per reprendre el diàleg ha arribat 10 mesos després de l'última reunió de la taula, el setembre passat. També ha estat la primera cita cordial entre els dos presidents després del 'Catalangate'. Aragonès va reclamar fa mesos a Sánchez abordar l'espionatge en una reunió al marge de la taula de diàleg. I la reunió s'ha consumat avui, a les portes de les vacances d'estiu, i després que la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños constatessin la represa de les relacions entre els dos executius.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: