Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Moncloa creu que la reunió de la taula de diàleg permetrà tancar "acords concrets"

Sánchez i Aragonès no seran presents a la trobada que tindrà lloc a Madrid

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa de la reunió entre Sánchez i Aragonès La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa de la reunió entre Sánchez i Aragonès CEDIDA
Catalunya ACN
Dissabte, 16 Juliol 2022 11:14

La Moncloa sosté que la reunió de la taula de diàleg de l'última setmana de juliol ha de permetre tancar "acords concrets" que representaran "una majoria de catalans". Segons fonts de l'executiu espanyol, els dos presidents no assistiran la trobada, que tindrà lloc a Madrid, a un espai institucional encara sense concretar. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha afirmat que la trobada ha estat "correcta i positiva" per recuperar les relacions entre els dos executius. Sánchez i Aragonès han parlat sobre el 'Catalangate' sense que hi hagi hagut cap canvi de posició de Sánchez. No han parlat de la reforma del delicte de sedició, de la possible sentència del TJUE sobre els exiliats, ni tampoc dels pressupostos generals de l'Estat.

Els dos presidents s'han reunit a la Moncloa durant una hora i 45 minuts, i segons la portaveu del govern espanyol han ratificat els acords sobre la metodologia que van tancar la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños.

Acords "avançats"

El punt de partida, segons ha explicat Rodríguez, és que els acords que s'assoleixin a la taula de diàleg siguin "representatius d'una majoria social àmplia i transversal".

En tot cas, la portaveu no ha aclarit quins poden ser aquests acords: "Els dos governs no han deixat de treballar en diverses vies per anar avançant i esvair qüestions", ha afirmat, i després que Bolaños i Vilagrà acordessin la metodologia "s'ha avançat en aquests compromisos".

Demana que Junts vagi a la taula

Per aquest motiu el govern espanyol insisteix que hi haurien de ser presents els consellers de Junts. Cal, segons Rodríguez, que totes les formacions que formen part dels dos executius de coalició s'impliquin en aquesta negociació. "Perquè el diàleg sigui positiu tots hi hem d'estar representats", ha dit, "i qui decideixi no participar-hi ho haurà d'explicar als catalans".

A més de la celebració de la taula de diàleg, els dos presidents han abordat altres qüestions que segons el govern espanyol afecten "sobretot" la inflació i les mesures que s'estan posant en marxa per "protegir" les famílies i els sectors més afectats.

Segons Rodríguez, els dos presidents també han abordat "el desenvolupament, desplegament dels fons europeus a Catalunya", així com "les infraestructures i l'execució" de les inversions. "El diàleg és l'eina, i no ens en podem allunyar", ha afirmat.

La Moncloa diu que no han parlat de repressió

Preguntada per si Sánchez i Aragonès han abordat la repressió i la desjudicialització, la portaveu ha afirmat que tothom sap "quina és la posició del govern" espanyol. "No s'ha d'obviar que estem en posicions molt diferents amb diferències enormes, i que la posició del govern espanyol és la defensa de l'Estat autonòmic i del títol 8 de la Constitució".

"No hi ha canvi de posició" sobre el 'Catalangate'

Pel que fa al 'Catalangate', Rodríguez ha afirmat que els dos presidents han parlat del cas d'espionatge al president de la Generalitat per part del CNI, però ha assegurat que "no hi ha cap canvi de posició" per part del govern espanyol. El seu criteri, ha dit la portaveu, "ha estat traslladat en diverses ocasions i també recentment al Congrés dels Diputats per part del president del govern".

No han parlat de la reforma de la sedició ni de Puigdemont

La portaveu de l'executiu ha apuntat que Sánchez i Aragonès tampoc han parlat de la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió. Tampoc ho han fet sobre la decisió de l'advocat General del Tribunal de Justícia de la UE sobre els exiliats. En tot cas, Rodríguez ha reiterat que "la valoració del govern és la de sempre: respecte a les administracions de Justícia europea i qualsevol altra", ha dit.

Pel que fa a la petició del TSJC de portar al TC el decret del Govern per esquivar la sentència del 25% de castellà, Rodríguez ha afirmat que "està essent estudiat pels serveis jurídics per donar resposta a aquesta providència, i la donarem a conèixer quan tinguem aquesta resposta".

En tot cas ha insistit que pel govern d'Espanya "la llengua és una riquesa que ha de servir per cohesionar", i que "la LOMLOE garanteix que els alumnes han de sortir amb les dues competències, català i castellà, quan acaben els estudis".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: