Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El preu de la llum al mercat majorista puja als 170,81 euros el MWh però amb la compensació pel gas s'eleva a 259 euros

L'onada de calor i el poc vent provoquen la segona programació de les centrals de cicle combinat més alta de la història

Bombeta encesa en una botiga de llum i electricitat Bombeta encesa en una botiga de llum i electricitat MARIA ALADERN / ACN
Catalunya ACN
Dijous, 16 Juny 2022 07:34

El preu de mitjana de l'electricitat en el mercat majorista per a aquest dijous serà de 170,81 euros el megawatt hora (€/MWh), un 3,15% superior al d'aquest dimecres, en el segon dia d'entrada en vigor del topall del preu de la tecnologia més cara, el gas, segons les dades publicades per l'operador del mercat ibèric (OMIE). Amb tot, s'ha de tenir en compte que la compensació pel preu real del gas que assumiran els clients de la tarifa regulada i indexada i que aquest djious s'ha disparat a 88,20 euros el MWh. Amb la compensació inclosa, el preu s'eleva fins als 259,01 euros el MWh, és a dir 45 euros més car que aquest dilluns i 76,3 euros més que fa una setmana. De fet, és el valor més alt en tres mesos.

La situació d'aquest dijous continua emmarcada en l'excepcionalitat per l'onada de calor, les poques ratxes de vent, baixa activitat fotovoltaica i l'elevada demanda. Per fer front a aquesta situació "extrema", la programació de les centrals de cicle combinat registrada per dijous és "la segona més alta de la història" i només superada per valors del 2008, segons informa OMIE.

L'excepció ibèrica del mercat elèctric, aprovada per la Comissió Europea, limita el preu del gas per la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros el MWh durant un any.

Amb aquest mecanisme, es deixa de pagar a les centrals de cicle combinat i de carbó el preu real, repartint-lo en les diferents subhastes del mercat. D'aquesta manera, seran els consumidors amb tarifa regulada o els que estan al mercat lliure, però amb una tarifa indexada que pagaran la diferència amb la seva factura. "Tota la demanda nacional és la que paga el preu de l'ajust", afegeix l'operador.

Aquesta compensació, que es calcula de manera horària, ha pujat aquest dijous fins als 88,2 euros, enfront dels 59 euros que va marcar el dia anterior. Així doncs, el preu que pagaran els clients de la tarifa regulada serà de 259 euros el MWh de mitjana, un 15,6% més que aquest dimecres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: