Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Centenars de persones protesten a Barcelona contra el nou acord pel català a l'escola i en defensa de la immersió

El SEPC vol que el Govern "oblidi" el pacte amb comuns i PSC

Una pancarta en defensa del català a l'inici de la manifestació de l'Arc del Triomf Una pancarta en defensa del català a l'inici de la manifestació de l'Arc del Triomf POL SOLÀ / ACN
Catalunya ACN
Dilluns, 28 Març 2022 08:10

Centenars de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pel centre de Barcelona per defensar la immersió lingüística en català a l'escola i reclamar que no s'apliqui l'acord que han tancat aquesta setmana ERC, el PSC-Units i En Comú Podem, que també va rebre inicialment l'aval de JxCat però que finalment se n'ha distanciat. La protesta ha començat a la zona de l'Arc de Triomf, amb un Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fortament custodiat per agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra, i després s'ha dirigit a la plaça Sant Jaume passant per Urquinaona i la Via Laietana. En el trajecte s'han sentit crits contra la sentència del 25% de castellà i contra la postura d'ERC i JxCat.

La concentració, convocada per Arran, el SEPC, la COS i el Consell per la República, s'ha iniciat a quarts de set a l'Arc de Triomf amb pancartes en defensa del català i a favor de la independència. Durant la mobilització, encapçalada pels mes joves i amb moltes proclames independentistes, s'han reivindicat el català com a llengua vehicular a l'escola i en contra de la imposició de 25% de castellà. S'han tirat alguns petards i traques i hi ha hagut crits contra la Policia Nacional davant la Prefectura de la Via Laietana, custodiada per antiavalots dels Mossos. Ja a Sant Jaume, amb el Palau de la Generalitat també protegit per antiavalots de la policia catalana, s'han tirat tomàquets i pots de fum a la línia policial. La tensió no ha anat a més i al cap d'uns minuts la manifestació s'ha dissolt tranquil·lament.

La portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Marta Daviu, ha exigit en declaracions als mitjans que el Govern "oblidi" el pacte amb els comuns i els socialistes i que l'educació en Catalunya es faci "íntegrament" en català. El SEPC, una de les entitats convocants de la protesta, considera que aquest acord "no escolta" els joves i estudiants sobre en quina llengua volen ser educats i és la "submissió del Govern" a la sentència que obliga a fer un 25% de classes en català. Per això ha demanat al Govern que "desobeeixi" la sentència. A la manifestació s'hi ha pogut veure els diputats de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant i Xavier Pellicer.

ERC, JxCat, PSC-Units i En Comú Podem van registrar dijous al Parlament una proposició de llei per modificar la Llei de política lingüística i declarar el català com a "llengua pròpia de Catalunya", que està "normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu". La modificació, però, també apunta que el castellà "és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre", la qual cosa podria suposar l'acceptació de la sentència del 25% en castellà.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: