Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

'Alcarràs', de Carla Simón, s'imposa a la Berlinale amb l'Os d'Or

Berlín ja va somriure la directora el 2017 amb la seva òpera prima, 'Estiu 1993'

La família protagonista de la pel·lícula 'Alcarràs', dirigida per Carla Simon, interpretada per actors no professionals La família protagonista de la pel·lícula 'Alcarràs', dirigida per Carla Simon, interpretada per actors no professionals AVALON
Catalunya ACN
Dijous, 17 Febrer 2022 00:29

La Berlinale ha tornat a funcionar com a talismà per a Carla Simón. El seu segon llargmetratge, 'Alcarràs', s'ha emportat l'Os d'Or, el premi més important del certamen. La directora revalida així l'èxit amb el qual el Festival de Cinema de Berlín ja va rebre la seva òpera prima, 'Estiu 1993'. La nova cinta torna a endinsar-se en la pèrdua, en aquest cas, d'un model de vida familiar basat en l'agricultura. El preu de la fruita, l'especulació i les energies renovables fan de motor d'un film rodat en català que interpreten actors no professionals. El premi a 'Alcarràs' fa entrar el film a l'Olimp cinematogràfic, ja que és la primera pel·lícula a l'Estat que s'endú el reconeixement més important del festival en quatre dècades.

Aclaparada pel guardó, Carla Simón ha pujat a l'escenari de la Berlinale Palast i ha dedicat el premi a la seva família que, durant anys, ha fet créixer préssecs a Alcarràs i sense els quals "no hauria pogut explicar la història". "També dedico el premi a les petites famílies d'agricultors que cultiven la terra cada dia perquè la seva manera de fer respectuosa amb la terra és, avui dia, una forma de resistència", ha reblat.

El president del jurat ha definit el llargmetratge com una "meravella" en combinar actors amateurs de diverses generacions i una barreja de "càmera enganxada a la terra".

'Alcarràs' narra la història de l'última collita de fruita d'una família a una finca d'Alcarràs (Segrià) abans que els propietaris hi instal·lin plaques solars. Com en el seu primer llargmetratge, la història parteix d'una experiència personal, la mort del seu avi.

La cineasta torna a posa a gravitar les relacions familiars, a les que incorpora el xoc entre diverses generacions que viuen juntes. El film s'imprimeix de reivindicacions socials, com el manteniment de l'agricultura enfront al model per explotar les energies renovables en un entorn rural en crisi.

La tria dels actors que havien de formar l'elenc es va iniciar el 2019, just abans de la pandèmia. L'equip de la pel·lícula va anar a desenes de festes majors del Segrià i el Pla d'Urgell per buscar perfils adequats i els convidaven a participar al càsting, on hi van acabar participant unes 9.000 persones.

Berlín ja va somriure Simón el 2017 amb premi a la millor 'opera prima' de totes les seccions i el Gran Premi del Jurat Internacional de la secció Generation Kplus.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: