Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Aragonès reclama una "aliança" entre partits i societat per "recuperar la iniciativa" i fer "inevitable" el referèndum

El president del Govern aprofita el discurs de la Diada per demanar "tota l'ambició" per afrontar la taula de diàleg

Pere Aragonès, president de la Generalitat, s'adreça a la nació durant el discurs institucional de la Diada del 10 de setembre del 2021 Pere Aragonès, president de la Generalitat, s'adreça a la nació durant el discurs institucional de la Diada del 10 de setembre del 2021 JORDI BEDMAR / GOVERN
Catalunya ACN
Dissabte, 11 Setembre 2021 10:44

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat una "aliança" entre institucions, partits, societat civil i ciutadania per "recuperar conjuntament la iniciativa" i fer "inevitable" el referèndum. En el missatge institucional d'aquest divendres, amb motiu de la Diada Nacional, el president ha constatat que l'"ampli consens polític i social" del Parlament a favor de la independència i l'autodeterminació s'ha de "traduir" en una demostració d'"unitat". Aragonès ha asseverat que defensarà "amb tota l'ambició" l'amnistia i l'autodeterminació a la taula de diàleg. D'altra banda, ha destacat la importància de les vacunes per "guanyar la batalla" a la covid-19, així com els fons Next Generation com a "revulsiu" per transformar el país.

Aragonès ha apel·lat al seu discurs a les quatre "transformacions" que ja va reivindicar durant el discurs d'investidura: la verda, social i econòmica, i la democràtica. En aquest darrer terme, el president ha constatat que Catalunya és "a les portes de fer una cosa que no havia aconseguit mai abans: obrir una negociació amb l'Estat, de govern a govern, per abordar com es resol el conflicte".

"Ho fem amb el compromís de les dues parts que el resultat d'aquesta negociació compti amb l'aval de la ciutadania de Catalunya a través d'una votació", ha destacat. El president ha apuntat que el Govern defensarà a la taula de diàleg el referèndum, perquè és la proposta "més inclusiva".

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha respost avui al president, via Twitter, que "demanar concreció als altres quan ets tan pobre en les teves concrecions no és acceptable", i que subratllés que l'alternativa de Junts a la taula de diàleg és la unilateralitat. Al seu discurs, Aragonès ha insistit que cal afrontar la negociació amb l'Estat "amb tota l'ambició".

"Amb tota la fermesa de les nostres conviccions, amb tota la confiança en la nostra capacitat de sortir-nos-en. Per això l'hem d'afrontar unint esforços, construint confiances a dins i fora de Catalunya, davant d'un procés ple d'obstacles que necessitarà temps, unitat i perseverança", ha afegit.

Al missatge institucional en motiu de la Diada -el primer que fa com a president de la Generalitat-, Aragonès ha opinat que fa poc era "del tot impensable" que l'Estat reconegués la pròpia existència del conflicte polític.

Aragonès també s'ha dirigit als catalans i catalanes que no defensen la independència: "Teniu un plantejament polític legítim, que representa una part important de la ciutadania que cal escoltar i tenir en compte. Amb tots i totes vosaltres, estic segur que podem coincidir en que la millor manera de dibuixar un futur compartit és posar les bases per a què totes les propostes es puguin dur a terme si compten amb l'aval de la majoria de la ciutadania. Per això defenso el referèndum com la proposta més inclusiva".

D'altra banda, Aragonès també ha remarcat que la defensa del medi ambient ha de "guiar" totes les decisions que pertoqui prendre, tenint "ben present" el llegat que cal deixar a les generacions que venen.

El president ha emès el missatge des del recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, com a reconeixement als servidors i servidores públics i treballadors i treballadores essencials que han procurat pel benestar de la ciutadania els darrers mesos.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: