Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les cooperatives agràries estimen en 35.000 les hectàrees d'olivera afectades pel temporal Filomena

La FCAC adverteix que, si no pugen les temperatures, podrien perillar com en les gelades del 2001

Imatge d'una olivera esqueixada per l'acumulació de neu a Bovera, l'11 de gener del 2021 Imatge d'una olivera esqueixada per l'acumulació de neu a Bovera, l'11 de gener del 2021 UNIÓ DE PAGESOS
Catalunya ACN
Dimarts, 12 Gener 2021 08:50

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) estima que les nevades provocades pel temporal Filomena han afectat un total de 35.000 hectàrees de conreus d'olivera. Així mateix, adverteix que, si no pugen les temperatures en les pròximes hores, podrien perillar com a les gelades de 2001, malgrat que la superfície afectada pel temporal d'aquest cap de setmana ha estat menys extensa que aleshores. Segons les cooperatives agràries, les comarques amb danys més importants en olivera són les Garrigues, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Segrià, la Terra Alta i l'Urgell, principalment pel trencament de branques que han patit moltes oliveres per l'acumulació de neu.

El responsable d'oli d'oliva de la FCAC, Antoni Galceran, remarca que, de moment, la major part de danys en oliveres s'han produït a les branques, que s'han trencat pel pes de la neu. Tot i això, adverteix que la continuïtat de vent i possibles gelades durant els pròxims dies podrien provocar danys en les oliveres, afectant el potencial productiu d'anys futurs. En aquest sentit, Galceran diu que caldrà estar atents a com evoluciona aquesta situació, ja que aquest dilluns s'han registrat temperatures d'entre cinc i sis sota zero en poblacions com ara la Granadella, Maials, Falset i Ulldemolins, entre altres.

Pel que fa a la collita, el responsable de la FCAC explica que, en general, ha resultat poc afectada perquè pràcticament havia finalitzat a moltes zones on ha nevat més, tot i que a diferents comarques encara hi havia fruit a l'arbre i caldrà esperar uns dies per veure si es pot acabar de collir.

D'altra banda, des de les cooperatives agràries assenyalen que, a les zones arrosseres del Delta de l'Ebre, sembla que l'aigua no ha entrat als camps de conreu i que, per tant, l'afectació seria inferior als danys que va provocar el temporal Gloria al gener del 2020.

Finalment, la FCAC destaca la intervenció de ramaders i agricultors amb maquinària pesant que ha estat "clau" per a la neteja dels camins i per garantir els accessos a les granges dels camions de bestiar o de pinsos.

En aquest sentit, des de la FCAC lamenten que "l'Administració sovint s'oblida de les carreteres secundàries", però valoren "molt positivament" que el transport de productes i subministraments per a establiments agroalimentaris i granges així com el transport d'animals vius s'hagin considerat essencials i la Generalitat hagi permès que poguessin seguir funcionant.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: