Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els treballadors i la direcció de Robert Bosch arriben a un preacord i fixen el tancament a finals de novembre del 2021

El comitè d'empresa afirma que hi ha empreses interessades en reindustrialitzar la fàbrica de Castellet

L'entrada a la fàbrica de Robert Bosch a Castellet i la Gornal, amb una creu en primer terme per rebutjar el tancament de les instal·lacions L'entrada a la fàbrica de Robert Bosch a Castellet i la Gornal, amb una creu en primer terme per rebutjar el tancament de les instal·lacions GEMMA SÁNCHEZ / ACN
Catalunya ACN
Dissabte, 24 Octubre 2020 01:47

Els treballadors i la direcció de Robert Bosch han arribat a un preacord pel tancament de la fàbrica de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), i fixen la fi de l'activitat per al 30 de novembre del 2021. Segons ha detallat aquest divendres el comitè d'empresa, l'entesa recull el compromís de posar en marxa una comissió per aconseguir la re industrialització de la fàbrica. En aquest sentit, UGT i CCOO asseguren que "sonen campanes" de companyies que estarien interessades en quedar-se les instal·lacions. "És molt important crear les bases per reindustrialitzar la fàbrica si tenim en compte la situació en què es troba la comarca", destaca el comitè, que durant tota la jornada sotmet el preacord a votació dels 300 treballadors de la planta.

Pel que fa a les indemnitzacions, el preacord contempla que els treballadors de menys de 50 anys puguin optar a cobrar 50 dies per any treballat sense topalls, amb una paga lineal de 1.400 euros per any treballat. D'aquesta manera, els sindicats celebren haver aconseguit una indemnització mínima de 10.000 pels empleats amb una antiguitat de fins a tres anys, i de 25.000 pels que en portin més de quatre.

En relació als treballadors de 51 a 54 anys, també tindran una indemnització de 50 dies per any treballat, però la paga lineal serà de 2.200 euros per any. A més, l'empresa els pagarà el conveni especial de la Seguretat Social fins als 63 anys. Per últim, els empleats de més de 55 anys es podran prejubilar amb el 71% del salari brut, i una revalorització anual de l'1% fins als 63 anys.

Des del comitè d'empresa asseguren que, malgrat el tancament, han assolit un "bon preacord" amb la direcció. "Com a mínim sabem que la gent no es quedarà tirada i tindrà unes bones condicions econòmiques per refer la seva vida laboral o jubilar-se", destaca el president del comitè i líder d'UGT dins la fàbrica, Carlos Teruel.

Els representants dels treballadors asseguren que les negociacions han estat "molt dures" però celebren l'entesa per a les indemnitzacions, que se situen per sobre d'altres ERO que hi va haver a la mateixa fàbrica anys enrere. En alguns aspectes, asseguren que també milloren les condicions d'altres grans tancaments, com Nissan.

Els primers 50 acomiadaments de Robert Bosch a Castellet seran de caràcter voluntari amb un plus addicional de 10.000 euros i s'han de fer efectius abans del 15 de desembre. El comitè preveu que a aquestes 50 sortides s'hi acolliran sobretot treballadors que optin a jubilacions.

"Un pont de salvació"

A banda de celebrar l'acord de les indemnitzacions, el comitè veu com un altre gran triomf el fet d'haver endarrerit el tancament de la fàbrica fins el 30 de novembre del 2021. "Hem guanyat cinc mesos", remarquen, tot recordant que les intencions inicials de Robert Bosch eren acabar l'activitat el 30 de juny.

El secretari del comitè i representant de CCOO, Josep Anton Llenas, assegura que el preacord és un "pont de salvació" per garantir la continuïtat de bona part dels 300 treballadors que ara hi ha a la fàbrica, actualment dedicada als motors per a neteja parabrises. "Ara toca treballar de valent per a buscar una solució que ens porti els màxims llocs de feina possibles", afegeix.

Per trobar aquest comprador, a partir de la setmana que ve es posarà en marxa una comissió tripartida entre el comitè d'empresa, la direcció i també representants de la Generalitat. Un grup de treball al qual els treballadors reclamen que s'hi sumi l'estat espanyol.

Segons el comitè, actualment "sonen campanes" de companyies interessades en quedar-se la fàbrica. "Sabem que hi ha opcions", afirmen tímidament, mentre situen les converses en el marc de la confidencialitat. Tot i mostrar-se esperançats, el comitè també adverteix que només avalarà una reindustrialització "amb garanties". "No acceptarem que vingui qualsevol empresa que ens faci fora en quatre dies, com ha passat a Alfisa a Santa Margarida i els Monjos", remarquen.

Al llarg d'aquest divendres, la plantilla de treballadors s'està reunint en assemblees –una per cadascun dels tres torns- per conèixer els detalls del preacord. El document s'està sotmetent a una ratificació a través de votacions amb urna. El comitè d'empresa dona per fet que la majoria de companys ratificaran l'entesa.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: