Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torrent alerta que hi haurà “més noms” de presumpte espionatge a través del telèfon mòbil

Considera que també s'han vulnerat els drets fonamentals de les persones amb les quals es va reunir

El president del Parlament, Roger Torrent, pronunciant una declaració institucional el 14 de juliol del 2020 des del despatx d'audiències El president del Parlament, Roger Torrent, pronunciant una declaració institucional el 14 de juliol del 2020 des del despatx d'audiències PARLAMENT DE CATALUNYA
Catalunya ACN
Dimarts, 14 Juliol 2020 23:43

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha alertat aquest dimarts que hi haurà “més noms” de presumpte espionatge a través del telèfon mòbil del qual ell mateix, l'exdiputada Anna Gabriel o el diputat Ernest Maragall han estat víctimes, segons ha revelat avui una investigació periodística. Torrent ho ha dit a TV3, però no ha volgut desvetllar cap nom per respecte als dos mitjans que han destapat el cas, el britànic 'The Guardian' i l'espanyol 'El País'. Torrent, que ha reiterat que pensa dur el cas fins a les últimes conseqüències polítiques i jurídiques, ha afegit que, des del seu punt de vista, es van vulnerar també els drets fonamentals de les persones amb les quals es va reunir mentre va tenir el telèfon intervingut.

Torrent, que ha recomanat al govern espanyol que no miri “a un altre costat” i investigui perquè s'ha “espiat opositors polítics”, ha donat per fet que al darrera de l'espionatge hi ha el servei d'intel·ligència espanyol, tant pel fet que el programari d'espionatge només es ven a governs com perquè la investigació “certifica” que un estat es va introduir al seu telèfon.

Finalment, el president del Parlament, que presumptament va tenir el mòbil intervingut durant uns mesos de l'any 2019, ha explicat que en aquella etapa va tenir una agenda internacional “molt intensa”, i ha indicat que comunicarà la situació a totes les persones amb les quals es va reunir perquè, des del seu punt de vista, també s'ha vulnerat els seus drets fonamentals.

En aquest sentit, cal recordar que el programari d'espionatge Pegasus, que l'empresa israeliana NSO només ven a governs, s'introdueix al telèfon mòbil de l'espiat i permet activar a distància el micròfon i la càmera del terminal.

Puigneró, també

'Eldiario.es' ha publicat aquest dimarts a la nit que els telèfons del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, i el director tècnics del Consell per la República, Sergi Miquel, també haurien estat espiats a través del programa Pegasus. El mitjà digital afegeix, però, que l'espionatge només va tenir èxit en el cas de Miquel.

Segons ha explicat Puigneró al mitjà, el 12 de març del 2019 va rebre una trucada d'un número desconegut a través de WhatsApp, però el terminal es va bloquejar. Sospita que va entrar en funcionament el programari de ciberseguretat que s'instal·la als telèfons dels alts càrrecs del Govern. Afegeix que va apagar el terminal, va treure les targetes SIM i va informar del fet a l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Els investigadors, afegeix eldiario.es, no van poder esbrinar l'autoria de l'intent d'atac.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: