Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Generalitat subvencionarà als ajuntaments el 50% de la inversió per restituir infraestructures danyades pels aiguats

Aquest dimecres poden quedar resolts els problemes de terbolesa que han afectat l'aigua potable de diferents municipis lleidatans

Reunió de diferents administracions per coordinar les actuacions per pal·liar els danys dels aiguats a les comarques lleidatanes, celebrada a la Delegació del Govern a Lleida Reunió de diferents administracions per coordinar les actuacions per pal·liar els danys dels aiguats a les comarques lleidatanes, celebrada a la Delegació del Govern a Lleida SALVADOR MIRET / ACN
Catalunya ACN
Dimarts, 29 Octubre 2019 20:43

La Generalitat subvencionarà el 50% de les inversions que facin els ajuntaments per restituir aquelles infraestructures municipals que han patit danys com a conseqüència dels aiguats de la setmana passada. Aquestes ajudes poden ser complementàries amb altres, tant de la Diputació de Lleida com de l'Administració de l'Estat, fet que pot suposar "que el gruix de les intervencions puguin estar sostingudes ben bé per fons públics de les administracions". Així ho ha dit el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, després de la reunió celebrada aquest dimarts amb representants de les diferents administracions per coordinar les actuacions per fer front als danys dels aiguats a les comarques lleidatanes. Farré també ha assenyalat que aquest dimecres es preveu que quedin resolts els problemes de terbolesa que han afectat l'aigua potable de diferents municipis lleidatans.

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha destacat que "el dany és gran i abasta un territori molt ampli". Així ha explicat, que el que s'està fent en ara és la valoració dels danys però ha remarcat que "hi ha finques a les quals encara no s'hi pot accedir ni camins pels quals transitar". "La valoració de danys trigarà el seu temps tot i que tots els serveis de les diferents administracions públiques estan agilitzant aquesta valoració sobre el terreny", ha indicat Farré. Durant la trobada, celebrada a la Delegació del Govern a Lleida, també s'han posat damunt la taula les diferents mesures que ha habilitat cada administració per pal·liar els danys dels aiguats.

D'altra banda, Farré ha assenyalat que aquest dimecres està previst que quedin resolts els problemes de terbolesa que ha afectat l'aigua potable de diferents municipis lleidatans com a conseqüència dels aiguats. L'ACA ha habilitat bypass provisionals per portar aigua fins als dipòsits, mentre en algunes poblacions s'han hagut de portar cisternes per tal que els veïns poguessin tenir aigua potable.

El Govern articula un paquet de mesures per restituir els danys dels aiguats

El Govern ha aprovat ampliar la línia de préstecs que va obrir l'1 d'agost passat amb motiu de l'incendi que va afectar les comarques de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià s'ampliï a empreses, autònoms, explotacions agrícoles, ramaderes, forestals i comunitats de regants afectades per la llevantada de la setmana passada. És una de les mesures urgents aprovades per l'executiu aquest dimarts per pal·liar els danys ocasionats per les pluges torrencials.

A banda de l'ampliació de la línia d'ajuts per part del Departament d'Agricultura que es va aprovar amb motiu de l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Departament d'Empresa i Coneixement també impulsarà una línia d'ajuts per a la bonificació dels interessos d'aquests préstecs a les empreses i autònoms afectats per aquest temporal. A més, un cop feta l'avaluació dels danys, Agricultura podrà impulsar altres línies d'ajut amb l'objectiu de recuperar la capacitat productiva.

El Govern també ha aprovat impulsar les mesures necessàries per atendre el finançament de les despeses derivades de les actuacions d'emergència realitzades pels ens locals. La quantia destinada a atendre el finançament d'aquestes despeses es distribuirà de manera urgent, un cop els ajuntaments n'hagin presentat la sol·licitud corresponent al departament.

A més, s'ha encarregat al Departament de Territori i Sostenibilitat la revisió dels calendaris d'execució i actuacions previstes sobre les infraestructures del territori que hagin quedat malmeses pel temporal per accelerar la seva reparació. Una de les intervencions d'urgència ja anunciades pel conseller Calvet és la del pont del Vilosell.

Al Departament de Cultura se li ha encarregat l'avaluació de les actuacions d'emergència sobre el patrimoni cultural que hagin quedat malmeses pel temporal per tal d'avançar en la seva reparació o restitució. Alguns d’aquests elements culturals que han patit danys són els castells de l'Albi i el de Castelló de Farfanya, els Vilars d'Arbeca o la ciutat romana de Iesso, a Guissona, entre altres. Les actuacions es faran abans de finalitzar l'actual exercici, atenent les disponibilitats pressupostàries.

Interior avaluarà les mesures de millora de la xarxa de Protecció Civil i Bombers en les comarques afectades, i també s'ha acordat crear un programa interdepartamental de coordinació de les mesures rehabilitadores i de dinamització territorial.

Els municipis afectats per les inundacions també podran acollir-se a ajudes estatals

Els municipis catalans afectats per les inundacions de la setmana passada es podran acollir a les ajudes estatals com a 'zones afectades greument per una emergència de protecció civil'. El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha explicat que, un cop els ajuntaments facin una quantificació dels danys al seu municipi, el Consell de Ministres aprovarà incloure aquestes zones com a beneficiàries del reial decret que es va activar pels aiguats de Múrcia i Alacant del setembre. La declaració de zona afectada permet articular un conjunt de mesures urgents per part de nou ministeris per pal·liar els danys personals i materials causats per sinistres.

La Diputació de Lleida destina 1 MEUR en ajuts als municipis afectats

Per la seva banda, la Diputació de Lleida va aprovar una partida extraordinària, dotada inicialment amb 1 milió d'euros, que es destinarà a pal·liar els danys materials que va causar el temporal de dimarts en molts municipis de les comarques de les Garrigues i el Pla d'Urgell. La meitat d'aquests diners aniran a inversió i l'altra a manteniment. La concessió dels ajuts es farà així que els alcaldes hagin fet arribar a la corporació els informes amb les avaluacions de danys concrets i l'abast corresponent. Així mateix, la diputació lleidatana ha ofert els seus tècnics als ajuntaments afectats per agilitar les valoracions dels danys.

La d'aquest dimarts ha estat la primera reunió entre les diferents administracions per coordinar les actuacions per fer front a la situació d'emergència generada pels aiguats de la setmana passada a diversos municipis lleidatans i per restablir els serveis bàsics i els accessos afectats pel temporal.

La trobada ha comptat amb la participació del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; del subdelegat del govern espanyol, José Crespín; del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; dels presidents dels consells comarcals de les Garrigues (la comarca lleidatana més afectada pels aiguats), Pla d'Urgell, Urgell i Segrià, així com els directors dels serveis territorials de Presidència, Territori i Sostenibilitat, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Empresa i Coneixement. Està previst que les diferents administracions es tornin a trobar d'aquí a unes setmanes per fer seguiment de les mesures i començar a avaluar els danys dels aiguats a la demarcació de Lleida.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: