Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Suprem obre la porta a preguntar al Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat de Junqueras

El tribunal dona tres dies a les parts perquè es posicionin sobre la petició que fa l'exvicepresident

Imatge d'arxiu del Tribunal Suprem Imatge d'arxiu del Tribunal Suprem ARXIU / ACN
Catalunya ACN
Dimarts, 25 Juny 2019 14:54

El Tribunal Suprem ha obert la porta a plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), a Luxemburg, sobre l'abast dels privilegis i la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat. El tribunal accedeix a la petició de la defensa de l'expresident (a través d'un recurs de súplica) i dona tres dies a totes les acusacions i també a la defensa de Junqueras perquè es pronunciïn sobre de si cal o no formular aquesta consulta al tribunal europeu per resoldre el recurs de súplica i també què s'hauria de consultar. El lletrat de Junqueras havia demanat un permís permís perquè pogués sortir de la presó i anar davant la Junta Electoral Central (JEC) a acatar la Constitució el 17 de juny. La fiscalia s'hi va oposar i el Suprem li va denegar el permís. Davant la negativa, el lletrat Andreu van den Eynde va tornar a formular un recurs de súplica i hi va incorporar la necessitat de consultar sobre la inmunitat al TJUE. Ara, el Suprem activa el tràmit per consultar les parts sobre si cal anar al TJUE però el manté a la presó.

El Tribunal Suprem ha activat el tràmit per plantejar una qüestió prejudicial davant el Tribunal Europeu de Justícia de la Unió Europea. Ho fa a petició de la defensa de l'exvicepresident, que el 16 de juny havia insistit al tribunal que li havia de donar un permís per anar davant la JEC per acatar la Constitució (tràmit previ i obligatori per adquirir condició d'eurodiputat) i demana portar al TJUE els dubtes que poguessin existir sobre sis aspectes, entre ells l'abast de la immunitat i els privilegis dels eurodiputats.

Concretament, sobre aquest punt, la defensa de Junqueras demanava preguntar al TJUE si els membres electes del Parlament Europeu estan protegits per la garantia de la immunitat parlamentària en relació a l'article 9 del protocol número 7 de privilegis i immunitat de la UE des del moment de la seva elecció. També volia aclarir si aquesta immunitat protegeix davant de mesures cautelars de natura penal (per exemple, la presó provisional) quan les mesures facin impossible per al candidat electe adquirir la condició i exercir de forma efectiva el seu mandat com a membre del Parlament Europeu. La JEC ja va comunicar al Parlament Europeu que els escons de Junqueras, Puigdemont i Comín estan "vacants" perquè no van recollir l'acta.

La sala penal ara ha emès una providència on deixa en suspens el recurs de súplica a l'espera de decidir si va o no a consultar al TJUE sobre l'abast i privilegis dels electes. De moment, obre la porta a fer el pas i demana a totes les acusacions que es posicionin en un màxim de tres dies i també ho haurà de fer també altre cop la defensa de Junqueras. Per una banda, han de dir si consideren que cal anar al TJUE per resoldre el recurs de súplica plantejat per Junqueras. I, per altra banda, demana que concretin què s'hauria de preguntar en relació a la immunitat.

La fiscalia ja s'hi ha oposat

La fiscalia ja s'ha posicionat davant del recurs de súplica de Van den Eynde i ha dit que no s'ha d'anar a consultar res al tribunal europeu. En un escrit el dia 20 de juny, el ministeri públic defensa que "els privilegis i immunitats" dels eurodiputats són aplicables "un cop s'adquireix la plena condició de membre del Parlament Europeu" (això seria en el ple del 2 de juliol) i quan es troba el parlament en període de sessions. El ministeri, per tant, també demana al tribunal que rebutgi el recurs de súplica presentat per la defensa de l'expresident perquè entén que la decisió que va prendre el Suprem de prohibir-li la sortida és encertada i ajustada a dret.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: