Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La situació de Puigdemont, Junqueras i la resta de presos centra la polèmica del debat entre les 9 candidatures a Europa

Solé (ERC) i Knörr (Junts) s’enfronten a Borrell (PSOE), Garicano (Cs) i Buxadé (Vox) i Montserrrat (PP)

Foto de família dels candidats a les eleccions europees que han participat al debat de RTVE Foto de família dels candidats a les eleccions europees que han participat al debat de RTVE RTVE
Catalunya ACN
Dijous, 23 Mai 2019 07:22

La situació dels exmembres del Govern que es troben a l’estranger i dels presos independentistes ha centrat des de bon inici i fins al final la polèmica del debat a 9 de les candidatures a les eleccions europees del 26 de maig que ha tingut lloc a TVE i RNE. Els representants d’Ara Repúbliques-ERC i de Lliures per Europa-Junts, Jordi Solé i Gorka Knörr, han qualificat de “vergonya” que no hagin pogut ser al debat els seus respectius caps de llista, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, i han obert un focus sobre el procés al que després s’han anat sumant la resta de representants. El cap de llista de Cs, Luis Garicano (Cs), ha afirmat que els independentistes no entenen que Europa és “unió” i el nacionalisme “és la guerra”, Josep Borrell (PSOE) ha assegurat que “Puigdemont no és un exiliat, sinó un fugit”, Dolors Montserrat (PP) ha sentenciat que els independentistes són una “anomalia democràtica”, i Buxadé (Vox) ha apuntat que és un "escàndol" que l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, pugui moure's lliurement per Europa. El debat ha deixat també un enfrontament entre PP i Cs sobre l’euroordre i entre el PP i el PSOE per les ambaixades.

Malgrat que es tractava d’un debat sobre Europa –dividit en tres blocs sobre Europa política i social; economia i fiscalitat, i reptes de la UE- els representants dels partits han centrat ràpidament la discussió en la qüestió catalana, amb un enfrontament que s’ha iniciat per la consideració dels presos “polítics” i “exiliats” per part de les forces independentistes.

Knörr: “Un vas és un vas, i un exiliat un exiliat”

Gorka Knörr, de JxCat, ha començant reivindicant que "qui hauria d'estar aquí és el president Puigdemont" de qui ha denunciat que "els drets civils estant essent limitats". Ha lamentat que "l'Estat espanyol és una vergonya" perquè hi ha "presos i exiliats polítics". Ha qualificat la situació d'"anòmala" perquè ha dit que els polítics que estan en presó provisional "creuen fermament en una Europa democràtica on es defensin tots els drets fonamentals". Knör ha rebatut els qui li han retret que parli de presos polítics i exiliats: "Un vas és un vas i un exiliat un exiliat", ha dit.

"El que trenca el futur és la manca de llibertat", ha denunciat Knörr, que s'ha preguntat "quants estats a la UE hi ha amb presos polítics". Ha dit que ja no cal anar a "Ankara o Istanbul" per veure que no es deixen entrar al Congrés els càrrecs electes". Ha dit que no sap si hi haurà condemna o no, però ha manifestat que " tornarem a guanyar a Estrasburg i la força que emana de Catalunya tornarà a guanyar".

Solé: “Mai més una Europa que mira a un altre lloc”

Jordi Solé, d'ERC, ha dit que qui hauria d'estar al seu lloc és Oriol Junqueras, però ha lamentat que no ha pogut ser així perquè "un estat membre de la UE prefereix solucionar-ho empresonant i silenciant". Davant una situació així ha reivindicat "una Europa dels drets i les llibertats, fidel als seus principis fonamentals per plantar cara a l'extrema dreta i evitar regressions autoritàries".

"Mai més una Europa que mira a un altre lloc on es peguen a ciutadans indefensos o s'empresonen polítics per haver permès votar per l'autodeterminació", ha reblat.Ja iniciat el debat, Solé ha considerat que qui parlava més de "nacionalismes" no eren els independentistes. Ja iniciat el debat, ha lamentat que el representant de Vox hagi parlat de "totalitarismes" en relació amb Catalunya, el que ha criticat que era una "frivolitat".

Ha demanat "recuperar l'ambició i el rumb" perquè la gran coalició socialdemòcrata conservadora ha deixat una Europa sense ambició que no sap on anar". Ha lamentat que alguns es queixin de les violacions de drets fonamentls de lluny i no atenguin les de Catalunya dels presos.

Borrell: “Puigdemont no és un exiliat, és un fugit”

El cap de llista del PSOE, Josep Borrell, ha intercanviat també retrets amb les formacions independentistes i els ha acusat de titllar “d’extrema dreta” totes les forces que no són independentistes. “A Espanya no hi ha presos polítics i Puigdemont no és un exiliat, sinó un fugit”, ha afirmat Borrell, que ha criticat la “fòbia antiespanyola” dels independentistes i ha rebutjat que es qualifiqui els no favorables a la secessió com a forces “d’extrema-dreta”. Borrell també ha assegurat que l’independentisme va tenir una “actitud totalitària” quan “no va respectar els drets de les minories” en la votació on el Parlament havia de designar Miquel Iceta com a Senador”

Borrell ha ironitzat que el procés va generar “el rècord mundial de la fugida d’empreses” perquè “3.500 empreses” van canviar la seva seu social en els dies més tensos del procés independentista. Ha assegurat que les acusacions sobre les “pressions” de l’Estat a les empreses formen part de la “propaganda” independentista. Per contra, ha afirmat que si no pot tancar les ambaixades és per la llei que va aprovar el PP, fet que li ha costat un dur enfrontament amb Dolors Montserrat, que l’ha acusat de manca de voluntat política.

Montserrat: L'independentisme, la "major amenaça" a la llibertat

La candidata del PP, Dolors Montserrat, ha defensat que "l'anomalia democràtica" no són els presos sinó que ho són els "separatistes catalans" que "van fer un cop d'estat". Montserrat ha dit que l'independentisme és la "major amenaça" a la llibertat i ha promès "fermesa en la unitat d'Espanya i en la defensa de l'estat de dret". "Nacionalisme és pobresa econòmica i conflicte social", ha argumentat. Montserrat també ha carregat contra el PSOE per no haver tancat definitivament les "ambaixades independentistes" i l'ha acusat d'inacció contra l'independentisme.

Garicano: "Vot trampa per tacar el nom d'Espanya"

El cap de llista de Cs, Luis Garicano, ha afirmat que no hi ha presos polítics a l'estat espanyol i ha dit que "ningú a Europa" comparteix el plantejament de l'independentisme. Segons Garicano, la Unió Europea defensa tot el contrari a les "accions unilaterals fora de la llei" dels independentistes i al "nacionalisme". Garicano ha avisat que votar la coalició liderada per Oriol Junqueras, Ara Repúbliques, amb el partit basc EH Bildu i el gallec BNG, és un "vot trampa" perquè després l'utilitzaran per "anar a Europa a tacar el nom d'Espanya" i a "humiliar" l'Estat.

Buxadé: "Totalitarisme és el que vivim a Catalunya"

El candidat de Vox, Jorge Buxadé, ha dit que l'independentisme no els pot donar "lliçons de democràcia" quan els "CDR violents" fan 'escraches' i l'anterior govern va fer "un cop d'estat". El cap de llista de la formació d'ultradreta ha afirmat que un dels principals reptes de la UE és la presència d'independentistes que "tenen sotmesa" la població catalana amb un "règim d'adoctrinament ideològic i totalitari". "Totalitarisme és el que vivim a Catalunya", ha reblat Buxadé en resposta al candidat d'ERC.

Palop: “Cal combatre l’extrema dreta”

Maria Eugenia Rodríguez Palop (Podem) ha criticat que els candidats hagin volgut centrar el debat en Catalunya. “No sabia que aquest era un debat sobre l’alcaldia de Barcelona o la presidència de la Generalitat”, ha dit abans de criticar l’acord entre la UE i Turquia, un país, ha dit, que “viola els drets humans”. Palop ha fet una crida a contrapesar la presència de partits ultres a Europa. “Cal combare l’extremadreta”, ha dit.

Jordi Sebastià (Compromís) ha criticat també la venda d’armes a Aràbia Saudita, ha demanat “coherència” i drets socials a Europa i ha reclamat canvis en la Política Agrària Comuna (PAC).

Les dretes s'enfronten per l'euroordre

Garicano ha estat el primer candidat a parlar de la reforma del mecanisme de l'euroordre per evitar que torni a repetir-se un cas com el de Carles Puigdemont. El candidat de Vox ha afirmat que PP i Cs han copiat de Vox la proposta d'incloure entre els delictes del mecanisme de l'euroordre la rebel·lió i la sedició. Segons Buxadé, és un "escàndol" que Puigdemont pugui moure's lliurement per Europa quan hauria "d'haver estat entregat a Espanya i jutjat al Tribunal Suprem".

Montserrat ha defensat que el PP és l'únic que té clar que cal reformar l'euroordre i ha acusat Vox de canviar d'opinió segons com bufa el vent, com Cs, ha dit, i ha recordat que abans la formació d'ultradreta defensava que Espanya hauria de marxar de l'acord marc de l'euroordre. Buxadé ha contestat que si el govern de Mariano Rajoy hagués estat "digne" hauria sortit de l'euroordre quan va veure que Alemanya no entregava Puigdemont.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: