Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

ERC, JxCat i comuns aposten per l'autodeterminació en el seu programa electoral però proposen diferents vies

El PSC promet més autogovern mentre que PP i Cs volen tornar a aplicar el 155

Els candidats al 28-A Cayetana Álvarez de Toledo (PP), Laura Borràs (JxCat), Jaume Asens (ECP), Gabriel Rufián (ERC), Meritxell Batet (PSC) i Inés Arrimadas (Cs), al CCCB durant el debat de 'La Vanguardia', el 3 d'abril de 2019 Els candidats al 28-A Cayetana Álvarez de Toledo (PP), Laura Borràs (JxCat), Jaume Asens (ECP), Gabriel Rufián (ERC), Meritxell Batet (PSC) i Inés Arrimadas (Cs), al CCCB durant el debat de 'La Vanguardia', el 3 d'abril de 2019 BERNAT VILARÓ / ACN
Catalunya ACN
Dimecres, 17 abril 2019 07:49

ERC i En Comú Podem aposten per un referèndum en els seus programes electorals com a desllorigador del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. ERC vol arribar-hi a través d'una negociació amb l'Estat mentre que els comuns proposen passar pel Congrés. JxCat no utilitza la paraula referèndum en el seu programa però condiciona el suport a un futur govern espanyol a "la via del diàleg i l'autodeterminació". Per la seva banda, el PSC i el PSOE rebutgen l'autodeterminació i el 155 permanent i aposten més autogovern per a Catalunya. Tant PP com Cs coincideixen en tornar a aplicar la suspensió de l'autogovern i reformar el Codi Civil per recollir els "referèndums il·legals" i els "cops d'estat de segle XXI".

El programa de JxCat fixa la principal condició per donar suport a un futur govern espanyol. "Demanarem a aquells partits que busquin el nostre suport que hauran d’escollir la via del diàleg i l’autodeterminació de Catalunya si volen el suport dels nostres representants", estableix el programa sense aclarir si la condició és que el pròxim govern s'obri a parlar d'autodeterminació o si es reclama un compromís d'exercir aquest dret. JxCat assegura que vol parlar de tot, que prioritza la via del diàleg i que vol resoldre un problema polític "fent política". També es presenta com a "dic per frenar l'extrema dreta" i avisa que "no acceptarà que s'imposi l'estratègia de la por vinculada a l'arribada de l'extrema dreta a la política espanyola. Pel que fa a mesures concretes, rebutja que es torni a aplicar un 155 "il·legal, il·legítim i amb un impacte nefast", aposta per l'abolició del monarca "imposat a dit pel dictador" i referma que la seva prioritat serà sempre la construcció de la República catalana.

ERC recupera l'aposta pel referèndum en el seu programa electoral per al 28-A i evita parlar de condicions i línies vermelles. "Un diàleg sense condicions prèvies per tal de fer possible una negociació per arribar a una solució que passi per l'exercici del dret a l'autodeterminació per part de la ciutadania de Catalunya a través d'un referèndum", defensa el programa. Així mateix, ERC també avisa que si "l'enrocament" de l'Estat continua immutable en el temps i el context afavorís una alternativa democràtica d'un altre tipus, ERC "no desaprofitaria l’ocasió de fer efectiva la República Catalana". Els republicans es presenten com a garantia per "barrar el pas a l'extrema dreta" i volen superar el règim monàrquic "hereu del franquisme".

La principal proposta dels comuns per resoldre el conflicte és un "referèndum amb garanties" i per assolir-lo prometen presentar una llei de claredat al Congrés que estableixi els acords i les majories necessàries per exercir el dret a decidir. Abans de presentar aquesta llei, els comuns volen que primer hi hagi un acord a Catalunya. En Comú Podem defensa que Catalunya és una nació i demana que això sigui reconegut en el marc d'un estat plurinacional. Així mateix, també proposen una reforma de Codi Penal per acabar "amb les interpretacions arbitràries de la cúpula judicial sobre els delictes de sedició i rebel·lió".

El PSC no té un programa propi i es fa seu el del PSOE, que rebutja l'autodeterminació i un 155 permanent i aposta per aprofundir en l'autogovern. Els socialistes catalans han publicat un manifest que presenta el 28-A com una "cruïlla" entre dues opcions: la continuïtat d'un govern "progressista" del PSOE o la victòria d'una aliança de dretes, en referència a PP, Cs i Vox. Els socialistes es comprometen a un "diàleg en el marc de la llei que permeti superar el bloqueig actual a través d'un gran pacte sobre autogovern i finançament". I aposta per una reforma constitucional per fer-la "més inclusiva enfront dels que volen fer de la Constitució una arma de combat partidista". "Volem una Constitució més social i més federal", conclou el manifest socialista.

El programa electoral del PP promet aplicar el 155 durant "el temps que resulti inexcusable" amb l'objectiu de recuperar la legalitat constitucional i "protegir el correcte exercici de l'autonomia de Catalunya". Així mateix prometen reformar el Codi Penal per tipificar com a delicte la convocatòria d'un "referèndum il·legal" i modificar la llei de l'indult per prohibir-lo per a delictes de rebel·lió i sedició. Una altra reforma del programa electoral del PP és la de la llei de partits per il·legalitzar els que "promouen la violència" i impedir que es financiïn amb diners públics les forces polítiques que "atemptin contra la unitat i els interessos generals de la nació".

El primer compromís electoral de Cs és aplicar de manera "immediata" el 155 per "restablir" la Constitució a Catalunya i garantir la convivència. També proposa "actualitzar" els delictes de sedició i rebel·lió del Codi Penal per "protegir els espanyols dels cops d'estat del segle XXI", assegurar per llei que els Mossos d'Esquadra responen a la defensa "lleial" de la Constitució i que no es destinen diners públics a cap activitat vinculada amb el procés. Així mateix el programa del partit d'Albert Rivera promet impedir que els "fugats" de la justícia puguin presentar-se a unes eleccions. Una mesura pensada específicament pel cas de l'expresident Carles Puigdemont. Cs també planteja "actualitzar" la Constitució per "garantir la igualtat dels espanyols" i entre les propostes de la reforma destaca "reforçar" les competències de l'Estat. Al marge de la carta magna, també aposten per una reforma del sistema de finançament.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: