Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

infocamp baner municipals 26m 2

El govern de Sánchez porta al TC la comissió del Parlament sobre activitats delictives de la monarquia

L’executiu espanyol en reclamarà la suspensió automàtica tan bon punt els magistrats admetin a tràmit l’escrit

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, marca el sentit del vot a favor de la creació d'una comissió d'investigació de la monarquia, al ple del Parlament del 7 de març El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, marca el sentit del vot a favor de la creació d'una comissió d'investigació de la monarquia, al ple del Parlament del 7 de març BERNAT VILARÓ / ACN
Catalunya ACN
Dimecres, 13 Març 2019 14:41

El govern espanyol impugnarà davant el Tribunal Constitucional (TC) la creació de la comissió d’investigació del Parlament sobre la monarquia, segons ha avançat El Períodico i ha confirmat l’ACN de fonts de La Moncloa. L’executiu espanyol considera que la cambra catalana va més enllà de les seves competències perquè crea una comissió per investigar activitats “delictives” o “irregulars” de persones vinculades a la família reial espanyola. La impugnació incorporarà la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució, que suposa la suspensió automàtica de les lleis o decisions impugnades per l’executiu espanyol en el moment en què el TC admeti a tràmit l’escrit.

L’executiu espanyol ja ha sol·licitat al Consell d’Estat que emeti el seu informe –preceptiu però no vinculant- sobre el recurs que presentarà en breu al registre del TC. Segons fonts de La Moncloa, l’executiu presenta el recurs pels mateixos motius en què ho ha fet en dues ocasions anteriors, en què ha portat també al Constitucional la reprovació del rei Felip VI per part de la cambra catalana i una moció que refermava la declaració de novembre del 2015.

El recurs tindrà com a primer objectiu aconseguir una suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional, que deixarà sense efecte l’acord per a la creació de la comissió. Ho farà introduint al recurs la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució que estableix que els textos autonòmics impugnats per l’executiu espanyol deixen queden en suspens –per un període inicial de cinc mesos- des del moment en què el TC admet a tràmit l'escrit.

Segons fonts de La Moncloa, el recurs argumentarà que el Parlament ha anat més enllà de les seves funcions en pretendre investigar activitats de persones relacionades amb la monarquia. “No és competent”, afirmen aquestes veus de l’executiu espanyol, que sostenen que l’argumentació serà similar a la que va constar al recurs contra la decisió del Parlament de reprovar Felip VI.

Publicitat