Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Generalitat compleix l'objectiu de dèficit per segon any consecutiu

Des del 2010 ha eixugat més d'un 90% aquest barem, de del 4,48% (9.100 MEUR) al 0,38% (873 MEUR)

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès El vicepresident del Govern, Pere Aragonès GEMMA TUBERT / ACN
Catalunya ACN
Dimarts, 19 Febrer 2019 07:22

La Generalitat de Catalunya ha aconseguit complir l'objectiu de dèficit per segon any consecutiu, segons ha informat el Departament d'Economia i Hisenda, després de tancar el 2018 amb una taxa del 0,38% del Producte Interior Brut (PIB), per sota del 0,4% al qual obligava la Llei d'estabilitat pressupostària. La xifra és provisional, i les dades definitives de tancament les donarà a conèixer la Intervenció General de l'Estat (IGAE) a finals de març. En relació al 2017, la Generalitat ha reduït el dèficit en 0,18 punts, del 0,56% (1.244 MEUR) al 0,38% esmentat (873 MEUR). Si s'agafa com a referència l'any 2010, en què el dèficit va assolir un màxim històric del 4,48% (9.100 MEUR), l'ajust supera el 90%, amb una reducció de 8.227 MEUR en termes absoluts.

Des d'Economia també s'indica que el 2018 les finances de la Generalitat han assolit una situació de superàvit estructural primari, és a dir, que descomptant l'efecte del cicle econòmic sobre les finances de l'administració catalana i el pagament d'interessos, els comptes catalans es troben en superàvit.

És el tercer any consecutiu que la Generalitat tanca l'exercici amb superàvit estructural primari, un fet que el Departament considera "molt rellevant" ja que, d'acord amb el Pacte d'Estabilitat i Creixement de la UE, la variable estructural dels comptes públics constitueix un element "essencial" per a l'estabilitat pressupostària dels estats.

A més, des del Govern s'indica que la reducció aconseguida el 2018 s'explica majoritàriament per un increment dels ingressos no financers del Sector Públic Administratiu (SPA) de 917 MEUR respecte de l'any 2017 (un 3,8% més), gràcies sobretot als majors recursos de les bestretes del model de finançament, que aporten 685 MEUR de l'increment total.

Pel que fa als impostos gestionats directament per l'Agència Tributària de Catalunya, el Govern destaca també el "bon comportament" de l'impost sobre transmissions patrimonials, que puja un 3,6%, i el d'actes jurídics documentats, que ho fa un 7,5%. Destaca també l'aportació del nou impost sobre begudes ensucrades envasades, amb una recaptació de 42 MEUR, 19 més que l'any passat, en què l'impost va tenir una vigència parcial. L'impost sobre establiments turístics també presenta un increment, amb 61 MEUR de recaptació, un 16,2% més que l'any anterior.

La despesa comptabilitzada puja 502 MEUR respecte del 2017, el que representa un increment del 2%. En el conjunt del sector públic administratiu s'han comptabilitzat 25.751 MEUR d'obligacions reconegudes.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: