Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Borrell descarta el dret a l'autodeterminació i emplaça el Govern a tractar els problemes "reals"

El ministre d'Exteriors assegura entendre que els independentistes reclamin la llibertat dels presos però descarta opinar sobre la posició de la Fiscal General de l'Estat

El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, aquest diumenge 15 de juliol El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, aquest diumenge 15 de juliol GUILLEM ROSET / ACN
Catalunya ACN
Dilluns, 16 Juliol 2018 07:24

El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat aquest diumenge a la cloenda de l'escola d'estiu de Societat Civil Catalana que els referèndums són "profundament divisoris" i ha descartat que el dret a l'autodeterminació estigui reconegut internacionalment. Borrell ha afirmat que els independentistes no tenen "superioritat moral" respecte la resta de catalans que no són partidaris d'aquesta via. En aquest sentit, ha subratllat que els responsables polítics tenen l'obligació de constatar el pluralisme social i de trobar "solucions" als problemes "reals". Així, el ministre ha constatat l'"esforç" del govern espanyol per establir el diàleg mostrant "empatia", "simpatia" i "bona voluntat". Respecte la manifestació d'aquest dissabte que ha reclamat la llibertat dels presos i el retorn dels que són a l'estranger, Borrell s'ha mostrat comprensiu però ha descartat opinar sobre la demanda de les formacions sobiranistes d'instar la Fiscal General de l'Estat a retirar els càrrecs contra els líders polítics. "Sóc el ministre d'Exteriors i no sóc la persona més assenyada per opinar sobre aquest tema", ha afirmat.

Així, Borrell ha recordat que retirar les acusacions dels presos és una qüestió judicial i que el govern espanyol "no hi pot fer res". El ministre també ha defensat les euroordres en tractar-se d'un "instrument" que ajuda a "construir" un espai jurídic europeu.

El ministre ha reconegut que els independentistes tenen dret a defensar la seva posició però que en, cap cas, són "millors catalans" que els que no són sobiranistes. "No ens hem de deixar menjar el 'coco' quan diuen que Espanya és un país repressiu, amb drets i llibertats que no funcionen. Una cosa és la impressió que cadascú treu i l'altra la realitat objectiva". Per tot plegat ha conclòs que és moment per "rebaixar la tensió".

Segons el titular d'exteriors, la qüestió de l'autodeterminació ja va quedar descartada durant la reunió entre Torra i Sánchez i ha insistit que no permetran el dret a l'autodeterminació perquè "no el recull la Constitució Espanyola". Pel que fa al diàleg, ha insistit que la intenció del govern espanyol és "facilitar-lo" i ha celebrat la recuperació de la comissió bilateral Estat-Generalitat. Borell també ha recomanat "no fer cas a coses que es diuen que posen en dificultat el diàleg".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: