Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Laura Borràs lamenta l'"espoli" de les obres de Sixena: "No se'n garanteix ni la conservació ni l'exposició pública"

La nova titular de Cultura critica el "paper indigne" durant el 155 d'un ministre jugant "a fer de conseller"

La consellera de Cultura, Laura Borràs, en un primer pla durant una entrevista amb l'ACN el 15 de juny La consellera de Cultura, Laura Borràs, en un primer pla durant una entrevista amb l'ACN el 15 de juny VIOLETA GUMÀ / ACN
Catalunya ACN
Dilluns, 18 Juny 2018 07:29

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha assegurat que el 155 va tenir un paper "deshonest i democràticament indigne" en el conflicte per l'art de Sixena. En aquest sentit, ha recordat que un ministre, jugant "a fer de conseller", va anar en contra dels interessos que teòricament havia de preservar facilitant "l'espoli" cap a un espai privat d'un patrimoni adquirit i documentat "legalment" per la Generalitat. "No se'n garanteix ni la conservació ni l'exposició pública", ha criticat en una entrevista a l'ACN. Així mateix, entén que els fets han deixat clar que el conflicte per a l'Aragó és més una "qüestió identitària que d'interès cultural" i es mostra preocupada per l'estat de conservació actual: "A nosaltres sí que ens interessen les obres, no ens interessa res més".

Acabada d'aterrar al capdavant del Departament de Cultura, un dels primers aspectes que reconeix que ha d'abordar són les conseqüències de la intervenció de la Generalitat a través de l'article 155, en què les obres de Sixena hi tenen un paper principal.

La consellera ha assegurat que la "judicialització" de la política i de la cultura són "sempre" una "mala notícia" i espera resoldre el cas de la "millor manera possible". "La situació es descriu per si sola", ha assegurat. Així mateix, no concep la irrupció de "cap altra força de seguretat" accedint a un museu com el MNAC per cometre un "delicte" i endur-se les pintures murals. En aquest sentit, ha recordat que "tots els especialistes consultats del mon" han apuntat que el trasllat dels frescos seria un "despropòsit cultural".

Amb tot, també es mostra preocupada per l'estat de conservació dels bens traslladats fins al Monestir de Vilanova de Sixena. "Els tècnics del Museu de Lleida són extremadament professionals, ara ens preocupa en quin estat puguin estar perquè en valorem la seva riquesa", ha sentenciat a l'ACN. Borràs ha recordat la imatge "extraordinàriament dolorosa" de les prestatgeries "buides" del Museu de Lleida després del trasllat i s'ha compromès a trobar l'encaix que sigui el "millor per a tots".

Arribada "agredolça" a la conselleria

Borràs reconeix que la seva arribada al Departament de Cultura es produeix enmig d'una sensació "agredolça". D'una banda, "l'evident situació d'excepcionalitat" i la "repressió" del govern espanyol li "pesa" però, alhora, agraeix la "rebuda" de la ciutadania i, més concretament, la dels treballadors de la conselleria. "Han fet el possible per protegir-nos culturalment i cívicament durant aquests mesos d'usurpació de les funcions que ens corresponien", ha volgut celebrar.

Davant de tot això, ha assegurat en declaracions a l'ACN que cal "reprendre" el que ha de ser l'activitat "normal d'un país" després d'un període "d'atonia", en què s'han aturat algunes actuacions. Tot i això, la consellera especifica que la cultura s'ha mantingut "molt combativa" malgrat els impediments burocràtics i creu que ara cal alliberar "el tap".

La titular del departament també ha volgut destacar el paper dels treballadors públics en un període en què no s'han convocat organismes gestors i reguladors que depenen de la conselleria per evitar que estiguessin presidits "per qui no li corresponia".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: