Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Consell d'Estat avala el recurs del govern espanyol contra la reforma de llei que permetria una investidura a distància

Els membres de la Comissió Permanent emeten un dictamen favorable per unanimitat

Façana del Consell d'Estat, el passat 10 de novembre del 2015 Façana del Consell d'Estat, el passat 10 de novembre del 2015 ARXIU / ACN
Catalunya ACN
Dilluns, 07 Mai 2018 14:57

La Comissió Permanent del Consell d’Estat ha avalat aquest dilluns per unanimitat la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma de la llei de la presidència aprovada la setmana passada al Parlament amb els vots de JxCAT, ERC i la CUP, l’últim intent d’investir a distància Carles Puigdemont. Amb aquest aval –preceptiu però no vinculant- l’executiu espanyol ja té via lliure per abordar la qüestió en un Consell de Ministres –previsiblement extraordinari- en els pròxims dies, i interposar el recurs davant el Tribunal Constitucional. L’escrit inclourà una petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució i, per tant, la llei quedi suspesa automàticament des del moment en què el Tribunal Constitucional l’admeti a tràmit. Mentrestant, el govern espanyol continua sense publicar la llei al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) o al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), de manera que la norma encara no té vigència i no pot donar peu a una investidura a distància de Puigdemont.

Els membres del Consell d’Estat han actuat d’urgència després que el Consell de ministres els va fer divendres la petició d’informe per poder impugnar la norma aprovada al Parlament. Els magistrats han emès un dictamen favorable a les tesis del govern espanyol després que el passat mes de gener van actuar en direcció contrària i no van avalar la interposició d’un altre recurs del govern espanyol –que el va acabar presentant igualment- contra la convocatòria del primer ple per a la investidura a distància de Puigdemont. Aleshores l’executiu va tirar pel dret sense fer cas del seu criteri i va aconseguir que el Tribunal Constitucional dictés mesures cautelars sense ni tan sols admetre a tràmit el seu recurs –cosa que va acabar fent el 26 d’abril- i impedís que el Parlament pogués investir el candidat de Junts per Catalunya.

La reforma de la llei de la presidència de la Generalitat és l’últim intent de les forces independentistes per poder investir a distància Carles Puigdemont. Previsiblement el recurs que interposarà el govern espanyol recollirà els termes d’aquesta última resolució per la que el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit la setmana passada el primer escrit de l’executiu de Rajoy contra la investidura de Puigdemont. En aquesta resolució el TC ja advertia la Mesa que es declararà "radicalment nul i sense valor ni efecte" qualsevol acte, resolució o acord que contravingui la suspensió acordada. És a dir, que tancava la porta ja a qualsevol modificació de la Llei de presidència per permetre una investidura de Puigdemont a distància.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: