Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

ERC i PDeCAT denuncien al Congrés l’existència de presos polítics durant la visita del president de Portugal

Els diputats i senadors independentistes han mostrat clavells grocs i han entonat ‘Grandola’, símbol de la Revolució dels Clavells

Els diputats i senadors d'ERC, amb clavells grocs durant la visita del president de Portugal al Congrés Els diputats i senadors d'ERC, amb clavells grocs durant la visita del president de Portugal al Congrés ERC
Catalunya ACN
Dimarts, 17 abril 2018 21:18

Els diputats i senadors d’ERC i PdeCAT a Madrid han aprofitat aquest dimarts la visita oficial al Congrés del president de Portugal, Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa, per denunciar la presència de presos polítics a l’Estat. En el transcurs del discurs que el president portuguès ha ofert a la cambra baixa, tots han exhibit clavells grocs, i posteriorment, un cop han acabat el discurs i els aplaudiments (també per part dels representants independentistes), han interpretat a capel·la ‘Grandola, Vila Morena’, la segona senyal de la Revolució dels Clavells contra la dictadura portuguesa.

L’acte, que ha tingut lloc davant el ple conjunt del Congrés i del Senat amb presència de tot el govern tret de Mariano Rajoy i Cristóbal Montoro, ha agafat per sorpresa el president portuguès, que fins i tot ha cantat tímidament fins que ha rebut un gest de la presidenta del Congrés. Gabriel Rufián ha exhibit també un cartell amb el lema 'Llibertat presos polítics". Inicialment l’acció havia de tenir un format diferent, amb l’exhibició d’una pancarta, però finalment –i després que els portaveus hagin rebut un missatge de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, on els amenaçava amb l’aplicació dels articles 103 i 104 del Reglament de la cambra, que contemplen mesures disciplinàries que van fins l’expulsió i la prohibició d’assistir al següent ple- ha tingut lloc en aquesta forma de denúncia.

En declaracions posteriors, el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha recordat que la Revolució dels Clavells va ser “pacífica” i va portar a la democràcia. El d’avui, ha dit, ha estat un gest “amistós amb el poble de Portugal, reconeixent la lluita del poble de Portugal de fa més de 40 anys” i “reclamant la solidaritat i fraternitat de tots els pobles d’Ibèria”. “El sobiranisme català creu en Ibèria i creu que a portuguesos, espanyols i catalans ens uneixen més coses que no ens separen”. Segons Campuzano, el d’avui “és una reivindicació de la llibertat dels presos polítics buscant la màxima simpatia amb la ciutadania de Portugal”.

El portaveu d’ERC, Joan Tardà, també ha afirmat que l’acte dels clavells ha estat “un homenatge al poble portuguès” per recordar-li alhora “l’existència de presos polítics”. “Tardà ha explicat que ha vist el gest del president de Portugal de voler cantar” Grandola, Vila Morena, tot i que “no li ho han permès”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: