Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Millo qüestiona la idoneïtat de Turull com a candidat perquè està "immers" en un procés judicial

El delegat del Govern a Catalunya afirma que sembla que als partits independentistes els "agradi el 155" perquè sinó "ja haurien resolt la paràlisi que viu el Parlament"

El delegat del govern espanyol, Enric Millo, a l'exterior de l'empresa Zodiac de Roses El delegat del govern espanyol, Enric Millo, a l'exterior de l'empresa Zodiac de Roses GEMMA TUBERT / ACN
Catalunya ACN
Dimecres, 14 Març 2018 14:51

El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, qüestiona "l'oportunitat política" de proposar Jordi Turull com a candidat a la presidència de la Generalitat perquè es troba "immers" en un procés judicial i, per tant, "s'haurà de concentrar en defensar-se" i no en "governar". Malgrat això, Millo diu que la decisió la prendran els grups parlamentaris sempre que la persona "compleixi amb els requisits legals". En aquest sentit, ha volgut diferenciar Turull d'altres candidats proposats com Puigdemont o Sànchez que estan "a presó" o "fugits de la Justícia". Aquests, ha dit, "no poden ser elegits" i ha qualificat "d'esperpèntica" la reunió de JxCat a Brussel·les. Millo també ha assegurat que sembla que als partits independentistes els "agradi el 155" perquè "sinó ja haurien resolt la situació" i ha acusat al president del Parlament, Roger Torrent" de ser "incapaç" de resoldre la "paràlisi" en la qual, assegura, es troba immersa la cambra. Millo ha fet aquestes declaracions durant una visita a l'empresa d'embarcacions Zodiac de Roses (Alt Empordà).

Millo no creu que Jordi Turull sigui un candidat adequat per a la presidència de la Generalitat. El delegat del govern espanyol a Catalunya ha assegurat que, tot i que Turull no es troba en la mateixa situació d'aquells que estan " a presó" o "fugits de la Justícia" –en una clara al·lusió a Puigdemont i Sànchez-, es troba "immers" en un procés judicial amb unes acusacions "molt greus". "Aquesta persona haurà de concentrar-se en defensar-se, que és el seu dret, i, per tant, la seva atenció prioritària no serà governar", ha dit Millo en un acte a Roses.

En aquest sentit, ha assegurat que "una cosa és no complir amb la legalitat" i una altra "no tenir el perfil idoni". Malgrat això, ha remarcat que la decisió final la tindran els grups parlamentaris i que, "si hi ha una majoria que considera que hi ha un perfil que és l'adequat, ho respectarem". Sempre, ha afegit, que "es compleixi el marc legal vigent" i "encara que hi hagi el dret a discrepar".

El delegat de l'executiu també s'ha referit a la reunió que JxCat celebra avui a Brussel·les i l'ha qualificat de "ridícula" i "esperpèntica". Millo considera que és una "demostració més" que no es vol complir la "legalitat" i que "anima la ficció política" d'una persona (Carles Puigdemont) "fugida de la justícia i que s'atribueix un paper que no li pertoca".

Millo també ha acusat directament al president del Parlament, Roger Torrent, de no haver resolt la situació. "Encara avui no ha proposat un candidat que compleixi els requisits i ho podria fer avui mateix però no ho fa perquè no vol", ha insistit. En aquest sentit, ha afirmat que això demostra la seva "incapacitat" per resoldre la "paràlisi" a la qual, al seu entendre, està sotmesa la cambra.

Millo, però, també ha afirmat que els partits sobiranistes també són responsables d'aquesta situació i que "sembla que els agradi l'aplicació del 155". De no ser així, ha dit, "ja ho haurien acabat". I és que ha insistit que la "culminació del 155" passa per tenir un president de la Generalitat i un Govern que compleixin amb la "legalitat".

"Respectem la sentència"

D'altra banda, Millo també s'ha referit a preguntes dels periodistes a la sentència del TEDH, que considera que no hi va haver incitació a l'odi en la crema de fotos al Rei a Girona per part de dos joves l'any 2007 i ha dit que la "respecta". Estrasburg considera que l'acte està emparat per la llibertat d'expressió i ha condemnat Espanya a indemnitzar els nois. El delegat del govern espanyol ha dit que l'executiu de Madrid, "a diferència d'altres respecta sempre les decisions dels Tribunals i ha animat a aquells "que ahir ho celebraven" a "acatar també les que no els són favorables".

Millo ha dit que ell no es partidari de que es cremin imatges. "No m'agrada i no m'agradaria tampoc que cremessin una fotografia de Puigdemont", ha dit. Amb tot, però, ha recordat que el Codi Penal segueix "vigent" i que "tipifica les injúries a la Corona".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: