Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Rajoy: “Per dialogar primer hi ha d’haver un govern que respecti la llei i tingui voluntat de parlar i no d’imposar”

El president espanyol emplaça els independentistes a posar punt i final a “l’espectacle”

El president espanyol, Mariano Rajoy, aquest dimarts, al Senat El president espanyol, Mariano Rajoy, aquest dimarts, al Senat ROGER PI DE CABANYES / ACN
Catalunya ACN
Dimecres, 07 Març 2018 07:47

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dimarts que “per dialogar” sobre Catalunya primer hi ha d’haver “un govern que respecti la llei i tingui voluntat de parlar i no d’imposar” els seus criteris. “Un cop siguin capaços de fer govern hi haurà diàleg, però convé que les regles de joc les fixem amb claredat”, ha sentenciat. Segons Rajoy “la immensa majoria” dels ciutadans catalans vol que es “recuperi la normalitat institucional, econòmica i social”, fet que ara passa perquè el Parlament i els partits independentistes posin punt i final a “l’espectacle” i designin “ja” un nou president i un nou govern “que respecti la llei i l’estat de dret”. Aquesta normalització, ha dit, “depèn” dels independentistes, perquè la seva formació (el PP) només disposa –ha recordat- de quatre diputats al Parlament. Ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, que li ha retret que es tanqui al diàleg i li ha recordat que “la normalitat és votar el candidat proposat el Parlament de Catalunya que emana de la sobirania popular, no a qui vostè li sembli”.

Rajoy ha insistit al Senat en el respecte a la llei com a base per a qualsevol retorn a la normalitat a Catalunya. Ha afirmat que ell vol “un país on es respecti la llei” perquè “sense llei no hi ha democràcia”. “Això és el que mes m’importa de tot, perquè això garanteix els drets de tots perquè on no hi ha llei no queden ni drets, ni llibertats ni minories”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha assegurat que ell vol “unes institucions al servei de tots els ciutadans i no del projecte de ruptura”, i “que els governants parlem entre nosaltres, però no que es pretengui obligar un govern com el que presideixo a fet alguna cosa que és il·legal, que és el diàleg que se’m va oferir”.

Segons Rajoy, tot això passa per la formació d’un no govern per part dels independentistes. Un govern, ha advertit, que s’haurà “d’atendre al que diu la llei, i a partir d’aquí comencem a construir”.

“El respecte a les lleis es la base del diàleg”, ha dit, i per tant “el compromís del diàleg s’ha de basar en la lleialtat institucional”, perquè “la política de fets consumats no forma part del diàleg”.

Ha fet aquestes manifestacions en resposta a la intervenció de Cleries, que ha acusat Rajoy d’utilitzar Catalunya per amagar la paràlisi del seu govern. “No tenen altre projecte per a Espanya que el de frenar la llibertat i sotmetre Catalunya”, ha dit Cleries, que ha afirmat que” la seva concepció de Catalunya propietat d’Espanya prima per sobre les seves responsabilitats de polític”.

En aquest sentit, el portaveu del PDeCAT ha acusat Rajoy de no dialogar amb els representants de les institucions catalanes, i li ha recordat que Puigdemont i Sànchez tenen “tots els seus drets” i compleixen tots els compromisos per a ser candidats a la presidència de la Generalitat.

“Espanya s’ha convertit en un estat on els ministres ens avancen el que diran els jutges, sense separació dek poders, on s’empresona persones per les seves idees, amb un 155 fora de la constitució”, ha dit, i “on els candidats al president els decideixi un jutge i no els vots de la ciutadania”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: