Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

ERC vol acordar una investidura "efectiva", la legitimitat de Puigdemont a Brussel·les, i un pla de legislatura i Govern

Rovira reclama "unitat" i "fortalesa" a l'independentisme per desbloquejar les negociacions amb JxCat

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, durant el Consell Nacional del partit a la seu dels republicans La secretària general d'ERC, Marta Rovira, durant el Consell Nacional del partit a la seu dels republicans BERNAT VILARÓ / ERC
Catalunya ACN
Dissabte, 10 Febrer 2018 14:39

ERC ha reunit els seus consellers nacionals després d'una altra setmana de negociacions amb JxCat que ha acabat sense l'entesa global que reclamen els republicans. La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha insistit en reclamar un acord "sòlid" que inclogui un debat d'investidura "efectiva", la legitimitat de Carles Puigdemont a Brussel·les, un pla de legislatura al Parlament i al Govern i un acord de l'executiu. En un discurs obert des de la seu dels republicans en la reunió del Consell Nacional aquest dissabte al matí, Rovira ha reclamat "unitat" i "fortalesa" a l'independentisme per desbloquejar les negociacions amb JxCat. Al Consell Nacional hi han assistit el president del Parlament, Roger Torrent, i els diputats Raül Romeva, Carme Forcadell i Alba Vergès, entre d'altres.

En un discurs aplaudit per les bases republicanes, Rovira ha assegurat que hi ha un "consens ampli" per aconseguir els dos objectius de reconèixer la legitimitat de Puigdemont a Brussel·les, i formar alhora un Govern "efectiu" i "operatiu" a Catalunya -per tant, sense el president destituït-, i posar fi a la subordinació a l'executiu del PP pel 155. Per aconseguir-ho la número dos d'Esquerra reclama "unitat sense paternalismes", transparència i un debat "serè i madur".

En aquesta línia, Rovira ha advertit JxCat que els republicans no presentaran "cap acord" fins que no hi hagi realment una entesa "sòlida" i "ferma" per no generar "falses expectatives" a la ciutadania. Tot i això, la secretària general d'ERC s'ha mostrat "optimista" perquè aquest acord arribi "els propers dies". Així mateix, Rovira ha exigit "rigor" i "lleialtat" a JxCat -sense citar-los directament-, i ha demanat que l'entesa sigui "transparent" en comptes d'haver-hi "acords de despatx".

Rovira també ha tingut unes paraules d'homenatge per al president del partit i vicepresident destituït del Govern, Oriol Junqueras, justament quan fa 100 dies del seu empresonament a Estremera. Precisament aquest dissabte a la tarda ERC organitza una concentració a les 18 hores a la plaça de la Vila de Sant Vicenç dels Horts, el municipi on Junqueras va ser alcalde. Avui també fa un centenar de dies que el conseller destituït Quim Forn està a la presó, on comparteix cel·la amb el líder dels republicans.

JxCat té "pressa"

Al seu torn, JxCat va explicar ahir al vespre des del Parlament que accepta i entén que ERC li demani "temps" per arribar a acords abans d'engegar la legislatura. Així ho ha va expressar Eduard Pujol, portaveu adjunt de la formació que lidera Carles Puigdemont, en un contacte amb la premsa, després que JxCat hagués registrat, en solitari, una proposta per modificar la llei de Presidència i investir Puigdemont a distància. JxCat va apuntar que "només faltaria" que fos un "problema" que ERC demanés marge, tot i que va asseverar que cal engegar com abans millor la legislatura: "Tenim pressa", va constatar Pujol.

Pujol va argumentar que ERC els ha reclamat "un punt més" de temps per a treballar, mesurar i reflexionar sobre la proposta de resolució que demana l'aixecament del 155 i reconeix Puigdemont i el seu Govern com a legítims. El portaveu adjunt de JxCat va subratllar que aquesta proposta és una declaració política que es pot considerar "el quilòmetre zero" de la legislatura. "És del tot oportú permetre aquest temps o pausa", va opinar Pujol, acompanyat de Gemma Geis, Francesc de Dalmases i Laura Borràs.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: