Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Consell d'Estat respon al govern de Rajoy que no veu fonament per impugnar ara la candidatura de Puigdemont

Revés de l'òrgan consultiu del govern espanyol, que diu que no es pot interposar un recurs de manera preventiva

Façana del Consell d'Estat Façana del Consell d'Estat ROGER PI DE CABANYES/ ACN
Catalunya ACN
Dijous, 25 Gener 2018 21:13

El Consell d'Estat no veu fonament per impugnar en aquests moments la candidatura de Carles Puigdemont a la investidura. L'informe és preceptiu però no vinculant i és el pas previ perquè el govern espanyol recorri davant el Tribunal Constitucional. La comissió permanent del Consell d'Estat s'ha reunit durant dues hores aquesta tarda per analitzar la petició que el govern espanyol li ha fet aquest matí amb caràcter d'urgència.

L'executiu de Rajoy considera que es pot impugnar l'acord signat pel president del Parlament, Roger Torrent, el passat 22 de gener on proposava Puigdemont a la investidura perquè pesa sobre ell una ordre de detenció si torna a territori estatal i, per tant, consideren que no podrà assistir a una investidura presencial i que això l'inhabilita com a candidat. Fonts de la Moncloa, reconeixen que en l'informe el Consell d'Estat discrepa sobre "el moment temporal" d'impugnar l'acord però que "avala els arguments jurídics plantejats per l'executiu". En el dictamen, el Consell d'Estat apunta que "en aquests moment no hi ha base per impugnar".

El govern espanyol ja té sobre la taula al resposta del Consell d'Estat sobre la intenció de portar davant el Tribunal Constitucional la candidatura de Puigdemont a la investidura. L'òrgan consultiu, però, no va en la línia del govern de Rajoy i considera que ara no és el moment de presentar aquest recurs.

Segons ha avançat la Cadena Ser, l'òrgan consultiu apunta en el seu dictamen que no es pot interposar un recurs a títol preventiu o adoptar mesures cautelars per a situacions que, ara per ara, són hipòtesis. Per tant, considera que cal esperar fins que els fets es produeixin i esperar a un acte concret o a una proclamació.

El Consell d'Estat és un òrgan consultiu i, per tant, la decisió final de si presentar el recurs davant del Tribunal Constitucional l'ha de prendre el govern espanyol. La previsió de l'executiu era aprovar l'escrit d'impugnació al Consell de Ministres de divendres i, el mateix dia, presentar-lo davant l'alt tribunal amb la intenció que l'admetés a tràmit el recurs i, de manera automàtica, suspengués cautelarment la candidatura de Puigdemont.

D'altra banda, el govern espanyol també ha fet el que s'anomena una consulta potestativa al Consell d'Estat per conèixer, prèviament, la seva opinió sobre dos supòsits. Concretament, volen saber si es pot impugnar davant el TC els possibles tràmits que faci la Mesa per facilitar la investidura d'un candidat que no està present a la cambra, ja sigui via telemàtica o per delegació. També volen conèixer l'opinió del Consell d'Estat sobre si els diputats que estan a Brussel·les poden delegar el seu vot.

Fonts de la Moncloa apunten que, en aquest segon cas, els criteris de l'executiu i del Consell d'Estat coincideixen.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: