Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Observatori de l'Ebre bat els rècords històrics de temperatures més altes els primers dies de gener

El 2018 porta durant diverses jornades valors màxims de fins a 23,8 graus i mínims de 18,2, inèdits en 137 anys de registres

Observatori de l'Ebre, a Roquetes Observatori de l'Ebre, a Roquetes CEDIDA
Catalunya ACN
Divendres, 05 Gener 2018 23:29

Les temperatures dels primers dies de 2018 mesurades per l'Observatori de l'Ebre han estat les més elevades dels 137 anys de registres històrics. Tant en horari diürn com nocturn, el mercuri ha arribat a valors elevats extrems, de rècord, mai assolits anteriorment els mateixos dies de l'any. Així ha estat, pel que fa a les màximes dels dies 2, 3 i 4, amb un pic de 23,8 graus aquest passat dijous. Les mínimes, però, tampoc s'han quedat enrere: s'ha batut el rècord els dies 3 i 4, arribant dimecres a registrar 18,2 graus. A l'espera del canvi de temps anunciat per aquest pròxim cap de setmana, les samarretes de màniga curta s'han fet presents als carrers del territori. Si el fred acaba arribant, els pagesos confien que l'episodi no tingui conseqüències remarcables sobre les collites en marxa. Això sí, el 2017 quedarà com un any climàticament excepcional en pràcticament tots els sentits, segons les dades de l'Observatori de l'Ebre: ha estat el més càlid des de 1880, el quart més sec i el que més hores de sol ha acumulat.

Temperatures inusualment elevades i molt càlides per a un mes de gener. Valors "extrems" que "mai s'havien registrat" durant els mateixos dies al llarg de la sèrie històrica de 137 anys de la institució científica, segons precisa el cap de la Unitat Meteorològica, German Soler. Les màximes han estat de rècord al llarg de tres jornades: el dia passat dimarts, 2 de gener, amb 22,5 graus; el dimecres, 3 de gener, amb 23,5; i van arribar als 23,8 aquest dijous, dia 4, superant, en aquest últim cas, els 21,7 que s'havien observat el mateix dia de l'any 1982, anterior rècord. Les mínimes tampoc s'han quedat enrere i han evidenciat valors sorprenentment alts durant les nits. En aquest cas, s'ha batut els rècords el dimecres, 3 de gener, amb 18,2 graus –l'anterior registre més alt era de 1998, amb 14- i també aquest dijous, 4, amb 17,5 graus. "Les mínimes han estat més altes que moltes màximes dels mesos de gener", ha certificat Soler per reforçar l'excepcionalitat del cas.

Les previsions d'un canvi de temps de cara aquest dissabte podrien acabar punt i final a aquest episodi. Si el fred s'acaba imposant, els efectes sobre l'entorn natural i les collites encara en marxa als camps seran molt limitats. Especialment, venint d'unes darreres setmanes amb temperatures més baixes però considerable de sequedat ambiental. "Si que al moment de fer calor la fruita es reblaneix i perd consistència, però si això no dura setmanes això no ens ha de portar problemes. Si més no, perquè les varietats més madures ja s'han collit", apunta el responsable del sector dels cítrics de la Unió de Pagesos, Carlos Roig.

Malgrat tot, l'episodi, sí que evidencia, novament, els efectes d'un canvi climàtic cada cop més desbocat. Una constatació que queda reforçada, novament, amb les dades anuals del mateix Observatori de l'Ebre corresponents a aquest 2017. "És espectacular", precisa Soler. Amb 24,9 graus de temperatura màxima mitjana, l'any passat va ser el més càlid de la sèrie que arrenca el 1880, sobrepassant en 0,5 graus el rècord del passat 2016. Amb 268,9 mil·límetres de pluja recollit al llarg dels dotze mesos, se situa també com el quart més sec dels registres, molt lluny de la mitjana de 528,9. També se situa com l'any que més hores d'insolació ha tingut: 2.982,6, molt per sobre de les 2.631,5 de mitjana al llarg dels últims 137 anys.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: